• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotu priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2010., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223233

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par virszemes apraides tarifu samazināšanu

Vēl šajā numurā

23.12.2010., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotu priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumu

Priekšvēlēšanu aģitācijas regulējums pirms pašvaldību vēlēšanām būs saskaņots ar aģitācijas regulējumu pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā 15.decembrī konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām”.

Piedāvātie grozījumi paredz noteikt vienotu priekšvēlēšanu aģitācijas tiesisko regulējumu, kā arī pilnveidot esošo kārtību, lai mazinātu vēlētāju izvēles ietekmēšanu ar slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām. Priekšvēlēšanu aģitācijas regulējums attieksies arī uz internetu un vides reklāmu. Likumprojektā definēta slēptā priekšvēlēšanu aģitācija un noteiktas sekas par šādas aģitācijas izvietošanu.

Tāpat kā pirms Saeimas vēlēšanām un Eiropas Parlamenta vēlēšanām arī pirms pašvaldību vēlēšanām politiskajām organizācijām, to apvienībām, kā arī vēlētāju apvienībām, deputātu kandidātiem un trešajām personām būs jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par noslēgtajiem līgumiem par aģitācijas materiālu izvietošanu internetā, telpās, publiskās vietās, kā arī par pasta pakalpojumu izmantošanu aģitācijas materiālu nosūtīšanai. Tāpat būs jāinformē par labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, pabalstu un dāvinājumu veikšanu. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu vienlīdzīgas tiesības un iespējas visām personām, kas izvieto priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, norāda grozījumi autori Tieslietu ministrijā.

Raidorganizācijām un preses izdevumiem, kā arī reklāmas pakalpojumu sniedzējiem internetā būs jāinformē attiecīgi Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par raidlaika vai aģitācijas materiāla izvietošanas izcenojumiem visam priekšvēlēšanu aģitācijas periodam. Pretējā gadījumā aģitācijas materiālus izvietot nedrīkstēs. Šāda kārtība nodrošinās atklātu priekšvēlēšanu aģitācijas procesu un neradīs atšķirīgus noteikumus dažādiem medijiem, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi arī nosaka periodu, kurā Latvijas Radio un Latvijas Televīzija nedrīkstēs pārraidīt reportāžas, intervijas, raidījumus un komentārus, ko gatavojusi persona, kas kandidē pašvaldību vēlēšanās.

Izmaiņas likumā arī paredz, ka publiskās vietās drīkstēs izvietot aģitācijas materiālus, stendus un galdus, kā arī pārvietojamas nojumes, to saskaņojot ar attiecīgo pašvaldību tās saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā. Patlaban pašvaldība jāinformē par plānotajiem aģitācijas pasākumiem.

Atbalstu vienotam priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumam 15.decembrī komisijas sēdē pauda arī Tieslietu ministrija, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Latvijas Preses izdevēju asociācija un citu nevalstisko organizāciju pārstāvji. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis komisiju aicināja vērtēt, kā aģitācijas ierobežojumi ietekmēs iespēju iedzīvotājiem saņemt informāciju.

Par grozījumiem likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju pirms pašvaldību vēlēšanām” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!