• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizsardzības ministrija: Par Latvijas karavīru dalību Afganistānas armijas apmācībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2010., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223398

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par valsts budžeta ieņēmumu izpildi

Vēl šajā numurā

28.12.2010., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aizsardzības ministrija: Par Latvijas karavīru dalību Afganistānas armijas apmācībā

22.decembrī Latvijā atgriezās vairāk nekā 30 Latvijas karavīru, kuri deviņus mēnešus pildīja dienesta pienākumus kopējā Latvijas un ASV operacionālās sadarbības padomnieku grupā, tādējādi pabeidzot kārtējo Latvijas kontingenta rotāciju un vairāk nekā divus gadus ilgušo Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācības posmu šīs valsts austrumu provincēs.

Karavīrus sagaidīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, kā arī citas Latvijas un ASV bruņoto spēku amatpersonas un karavīru tuvinieki.

Uzrunājot karavīrus, aizsardzības ministrs A.Pabriks uzsvēra: “Afganistānas armijas apmācība ir būtisks solis sabiedroto spēku uzdevumu izpildē, kas paredz spēku izvešanu, nododot drošības kontroli Afganistānas armijas un citu drošības institūciju rokās.” Vērtējot uzdevuma izpildi, aizsardzības ministrs sacīja: “Šis ir bijis viens sarežģītākajiem uzdevumiem Latvijas armijas vēsturē un esmu gandarīts, ka esam to godam paveikuši.”

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors R.Graube sagaidīšanas ceremonijā uzsvēra šīs vienības unikalitāti: “Operacionālās sadarbības padomnieku grupā plecu pie pleca dienēja divu valstu – Latvijas un ASV – karavīri, apliecinot mūsu karavīru profesionalitāti, jo pirmo reizi Latvijas komandieru operacionālajā pakļautībā dienēja citas valsts karavīri.” “Jaunai armijai, kāda ir Latvijas armija, tas ir liels pagodinājums un sasniegums, jo spējam iegūtās zināšanas un prasmes profesionāli izmantot daudznacionālas vienības vadīšanā, kā arī tās nodot citiem, tas ir, Afganistānas karavīriem,” sacīja ģenerālmajors R.Graube.

Lēmumu par Latvijas iesaistīšanos Afganistānas Nacionālās armijas apmācībā bruņotie spēki pieņēma 2007.gada rudenī, kad sākās intensīvs padomnieku grupas veidošanas un sagatavošanas process, tas notika ciešā sadarbībā ar ASV Mičiganas Nacionālo gvardi, lai nodrošinātu Afganistānas Nacionālās armijas komandvadības un kaujas spēju uzlabošanu, tādējādi nodrošinot NATO spēku izvirzīto prioritāti – pakāpenisku atbildības nodošanu vietējām drošības institūcijām.

Divu gadu laikā NBS sagatavoja un kopš 2008.gada novembra uz operāciju rajonu nosūtīja trīs operacionālās sadarbības padomnieku grupas, kurās kopā plecu pie pleca dienēja vairāk nekā 100 Latvijas un 40 ASV karavīru.

Savus uzdevumus padomnieku grupas karavīri galvenokārt veica Pakistānas pierobežas provincēs Afganistānas austrumos, kas ir viens no bīstamākajiem nemieru pārņemtās valsts reģioniem, tādējādi Latvijas un ASV karavīriem nācās sniegt arī operacionālo atbalstu, piedaloties tajās kaujas operācijās, kuras savā atbildības rajonā veica apmācāmais Afganistānas Nacionālās armijas bataljons.

Latvijas karavīru dalību, viņu profesionālo sagatavotību un varonību Afganistānas karavīru apmācībā augstu ir novērtējuši sabiedrotie, tostarp ASV un Afganistānas bruņoto spēku vadība, jo šo divu gadu laikā mūsu karavīri ir snieguši ievērojamu ieguldījumu Afganistānas armijas attīstībā, tuvinot tās spējas pašiem pārņemt drošības situācijas kontroli valstī.

Jau ziņots, ka pēc rotācijas Afganistānā NATO vadīto Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) sastāvā dienesta pienākumus Meimenā, Mazarišarīfā, Kabulā un Kandahārā pildīs vairāk nekā 140 Latvijas karavīri. Turpmāk Latvijas kontingents tiks izvietots vienkopus valsts ziemeļos, kur Afganistānas Nacionālās armijas apmācību Latvijas karavīri plāno sākt jau nākamā gada vidū.

Ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!