• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 21. decembra noteikumi Nr. 1165 "Kārtība, kādā izsniedz atļaujas nemedījamo sugu indivīdu iegūšanai, ievieš Latvijas dabai neraksturīgas savvaļas sugas (introdukcija) un atjauno sugu populāciju dabā (reintrodukcija)". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.12.2010., Nr. 205 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223483

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1176

Bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtība

Vēl šajā numurā

29.12.2010., Nr. 205

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1165

Pieņemts: 21.12.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.1165

Rīgā 2010.gada 21.decembrī (prot. Nr.74 39.§)

Kārtība, kādā izsniedz atļaujas nemedījamo sugu indivīdu iegūšanai, ievieš Latvijas dabai neraksturīgas savvaļas sugas (introdukcija) un atjauno sugu populāciju dabā (reintrodukcija)

Izdoti saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likuma
4.panta 5.punktu, 20.panta 7.punktu un
Dzīvnieku aizsardzības likuma 10.panta 5.punktu

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā:

1.1. izsniedz nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauju;

1.2. ievieš Latvijas dabai neraksturīgas savvaļas sugas (introdukcija), tai skaitā dzīvnieku sugas (turpmāk – introdukcija), un izsniedz introdukcijas atļaujas;

1.3. atjauno sugu populāciju dabā (reintrodukcija), tai skaitā dzīvnieku populāciju (turpmāk – reintrodukcija), un izsniedz reintrodukcijas atļaujas;

1.4. notiek sugu reintrodukcijas sabiedriskā apspriešana.

II. Kārtība, kādā izsniedz nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauju 

2. Persona, kas vēlas iegūt nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauju (turpmāk – atļaujas pieprasītājs), iesniedz Dabas aizsardzības pārvaldē (turpmāk – pārvalde) iesniegumu atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumā norādītajam veidlapas paraugam.

3.  Nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauja nav nepieciešama:

3.1. ja nemedījamās sugas indivīds tieši apdraud cilvēku veselību vai dzīvību;

3.2. bezpalīdzīgā stāvoklī nonākuša nemedījamās sugas dzīvnieka nogādāšanai uz patversmi, dzīvnieku rehabilitācijas centru vai reģistrētu dzīvnieku kolekciju.

4. Pārvalde pirms nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļaujas izsniegšanas pārbauda šo noteikumu 2.punktā minētajā iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos norādītās darbības likumību un zinātnisko pamatojumu.

5. Pārvalde nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauju neizsniedz, ja:

5.1. plānotā ieguve ir pretrunā ar normatīvajiem aktiem par īpaši aizsargājamo sugu indivīdu iegūšanu un traucēšanu;

5.2. atļaujas pieprasītājs nav iesniedzis pārskatu par iepriekš veikto ieguvi.

6. Lai pēc iespējas samazinātu iespējamo negatīvo ietekmi uz savvaļas sugām, pārvalde nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļaujas derīguma termiņu nosaka ne ilgāku par kalendāra gadu, ņemot vērā gan attiecīgās sugas bioloģiskās īpatnības, gan iespējamo negatīvo ietekmi uz citām sugām.

7. Nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļaujas veidlapas paraugs norādīts šo noteikumu 2.pielikumā.

8. Pārvalde ir tiesīga nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauju anulēt, ja:

8.1. šo noteikumu 2.punktā minētajā iesniegumā norādītas nepatiesas ziņas par plānoto darbību;

8.2. iegūtie nemedījamo sugu indivīdi tiek izmantoti neatbilstoši mērķiem, kas norādīti šo noteikumu 2.punktā minētajā iesniegumā;

8.3. netiek ievēroti nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļaujā minētie nosacījumi.

9. Persona, kas saņēmusi nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauju, 30 dienu laikā pēc atļaujas derīguma termiņa beigām iesniedz pārvaldē pārskatu par iegūtajiem nemedījamo sugu indivīdiem.

III. Introdukcijas kārtība

10. Persona, kas vēlas veikt introdukciju (turpmāk – introdukcijas ierosinātājs), iesniedz pārvaldē attiecīgu iesniegumu.

11. Introdukcijas ierosinātājs šo noteikumu 10.punktā minētajam iesniegumam pievieno introdukcijas neatliekamās ekonomiskās vai sociālās nepieciešamības pamatojumu, ietekmes uz vidi novērtējumu, kā arī zinātnisko pamatojumu.

12. Pārvalde pirms introdukcijas atļaujas izsniegšanas pārbauda šo noteikumu 10.punktā minētajā iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos norādītās darbības likumību un zinātnisko pamatojumu.

13. Pārvalde introdukcijas atļauju neizsniedz, ja:

13.1. nav neatliekamas ekonomiskās vai sociālās nepieciešamības pēc šādas introdukcijas;

13.2. nav veikts ietekmes uz vidi novērtējums vai saskaņā ar paredzētās darbības ietekmes uz vidi novērtējumu introdukcija negatīvi ietekmēs vidi;

13.3. introdukcija ir pretrunā ar vides aizsardzību regulējošajos normatīvajos aktos noteikto piesardzības vai izvērtēšanas principu.

14. Ja ir izsniegta introdukcijas atļauja, pārvalde nosūta introdukcijas atļaujas kopiju tai pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atļaujas saņēmējs ir paredzējis veikt introdukciju.

15. Pārvalde ir tiesīga anulēt introdukcijas atļauju, ja:

15.1. šo noteikumu 10.punktā minētajā iesniegumā norādītas nepatiesas ziņas par plānoto darbību;

15.2. sugas indivīdi tiek izmantoti neatbilstoši mērķiem, kas norādīti šo noteikumu 10.punktā minētajā iesniegumā;

15.3. netiek ievēroti introdukcijas atļaujas nosacījumi;

15.4. ir iegūta papildu informācija par attiecīgās populācijas ieviešanas kaitīgo ietekmi uz vidi.

IV. Reintrodukcijas kārtība

16. Persona, kas vēlas veikt reintrodukciju (turpmāk – reintrodukcijas ierosinātājs), organizē sabiedrisko apspriešanu par plānoto darbību.

17. Reintrodukcijas ierosinātājs:

17.1. publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un to administratīvo teritoriju vietējos laikrakstos, kuru teritorijas plānotā darbība varētu ietekmēt, kā arī nosūta pašvaldībām paziņojumu par sabiedrības iespēju iepazīties ar plānotās reintrodukcijas projektu, sabiedriskās apspriešanas vietu un laiku. Pašvaldības minēto informāciju izvieto attiecīgās pašvaldības ēkās, kā arī, ja iespējams, citās sabiedriskās vietās;

17.2. sagatavo un elektroniskā veidā iesniedz pārvaldē ievietošanai tās mājaslapā internetā paziņojumu par sabiedrības iespēju iepazīties ar plānotās reintrodukcijas projektu un detalizētu plānotās darbības aprakstu, kā arī ievieto minēto informāciju savā mājaslapā internetā, ja tāda ir izveidota.

18. Paziņojumā par sabiedrības iespēju iepazīties ar plānoto reintrodukcijas projektu norāda šādu informāciju:

18.1. plānotā darbība;

18.2. reintrodukcijas ierosinātāja nosaukums, adrese, tālruņa numurs, mājaslapas adrese internetā, ja tāda ir izveidota;

18.3. vieta un laiks, kad sabiedrība var iegūt informāciju un iepazīties ar plānotās reintrodukcijas projektu;

18.4. termiņu, līdz kuram sabiedrība var iesniegt rakstiskas atsauksmes un priekšlikumus. Minētais termiņš ir vismaz 60 dienas no paziņojuma publicēšanas dienas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

19. Reintrodukcijas ierosinātājs pēc atsauksmju un atzinumu sniegšanas termiņa beigām apkopo priekšlikumus un organizē reintrodukcijas sabiedrisko apspriešanu.

20. Lai saņemtu reintrodukcijas atļauju, reintrodukcijas ierosinātājs iesniedz pārvaldē iesniegumu. Iesniegumam pievieno:

20.1. zinātnisko pamatojumu par izraudzītās teritorijas (reģiona) ekoloģisko atbilstību reintrodukcijai;

20.2. pamatojumu, ka reintrodukcijai ir izraudzītas ekoloģiski un ģenētiski visradnieciskākās populācijas;

20.3. pētījumus par to, cik pamatoti ir reintroducēt sugas, kas savā teritorijā ir vietējās sugas, ja tas varētu sekmēt šo sugu saglabāšanu;

20.4. pētījumus par reintrodukciju kā efektīvu līdzekli sugu labvēlīga aizsardzības statusa atjaunošanai, ņemot vērā citu valstu pieredzi;

20.5. informāciju par to, kā tiks saglabāta donorpopulācijas struktūra un pašatjaunošanās spēja;

20.6. informāciju par to, kā atjaunojamai populācijai tiks nodrošināts aizsardzības režīms;

20.7. informāciju par sabiedriskās apspriešanas rezultātiem un iesniegto rakstisko atsauksmju, priekšlikumu un atzinumu kopijas.

21. Pārvalde pirms reintrodukcijas atļaujas izsniegšanas pārbauda šo noteikumu 20.punktā minētajā iesniegumā un tam pievienotajos dokumentos norādītās darbības likumību un zinātnisko pamatojumu un pieprasa attiecīgās nozares eksperta atzinumu.

22. Pārvalde reintrodukcijas atļauju neizsniedz, ja:

22.1. plānotā reintrodukcija ir pretrunā ar normatīvajos aktos noteiktajiem sugu reintrodukcijas nosacījumiem;

22.2. reintrodukcija ir pretrunā ar vides aizsardzības normatīvajos aktos noteikto piesardzības vai izvērtēšanas principu;

22.3. nav novērsti faktori, kas izraisījuši sugas izzušanu.

23. Ja ir izsniegta reintrodukcijas atļauja, pārvalde nosūta reintrodukcijas atļaujas kopiju tai pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atļaujas saņēmējs ir paredzējis veikt reintrodukciju.

24. Pārvalde ir tiesīga anulēt reintrodukcijas atļauju, ja:

24.1. šo noteikumu 20.punktā minētajā iesniegumā norādītas nepatiesas ziņas par plānoto darbību;

24.2. sugas indivīdi tiek izmantoti neatbilstoši šo noteikumu 20.punktā minētajā iesniegumā norādītajiem reintrodukcijas mērķiem;

24.3. netiek ievēroti reintrodukcijas atļaujā minētie nosacījumi;

24.4. ir iegūta papildu informācija par attiecīgās populācijas ieviešanas kaitīgo ietekmi uz vidi.

V. Noslēguma jautājumi

25. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 23.janvāra noteikumus Nr.34 "Nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas, Latvijas dabai neraksturīgo savvaļas dzīvnieku ieviešanas (introdukcijas), kā arī dzīvnieku populācijas atjaunošanas dabā (reintrodukcijas) atļauju izsniegšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2001, 15.nr.).

26. Līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai izdotās nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļaujas ir derīgas līdz tajās norādītā derīguma termiņa beigām.

Ministru prezidents,
reģionālās attīstības un
pašvaldību lietu ministrs V.Dombrovskis

Vides ministra vietā –
labklājības ministre I.Jurševska



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 21.decembra
noteikumiem Nr.1165

Iesniegums nemedījamo sugu indivīdu iegūšanai

Vides ministra vietā –
labklājības ministre I.Jurševska



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 21.decembra
noteikumiem Nr.1165

Nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauja

Vides ministra vietā –
labklājības ministre I.Jurševska

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!