Ministru kabineta noteikumi Nr.1206
Rīgā 2010.gada 28.decembrī (prot. Nr.75 12.§)
Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus pašvaldībām pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai
Izdoti saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 61.panta 7.punktu
1. Noteikumi nosaka:
1.1. kārtību, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus pašvaldībām (turpmāk – valsts budžeta līdzekļi) to vispārējās izglītības iestāžu skolēnu (turpmāk – izglītojamais) ēdināšanai, kuras īsteno pamatizglītības programmas (turpmāk – izglītības iestāde);
1.2. valsts budžeta līdzekļu apmēru viena izglītojamā ēdināšanai dienā.
2. Noteikumi neattiecas uz izglītības iestādēm, kurām valsts budžeta līdzekļus izglītojamo ēdināšanai piešķir saskaņā ar citiem normatīvajiem aktiem.
3. Valsts budžeta līdzekļus, paredzot 0,80 latu dienā vienam izglītojamam, plāno, pamatojoties uz izglītojamo skaitu 1.klasē pašvaldības teritorijā esošajās izglītības iestādēs attiecīgā mācību gada 1.septembrī, un tos piešķir neatkarīgi no izglītības iestādes dibinātāja statusa.
4. Pašvaldība, kurai piešķirti valsts budžeta līdzekļi, nodrošina izglītības iestādes izglītojamo ēdināšanu atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam.
5. Izglītības un zinātnes ministrija (turpmāk – ministrija), ņemot vērā šo noteikumu 3.punktā noteikto valsts budžeta līdzekļu apmēru vienam izglītojamam dienā, mācību dienu skaitu attiecīgajā mācību gadā un valsts izglītības informācijas sistēmā ievadīto informāciju par 1.klases izglītojamo skaitu attiecīgā mācību gada 1.septembrī, aprēķina valsts budžeta līdzekļu apmēru katrai pašvaldībai.
6. Ministrija mācību gada laikā katru mēnesi līdz divdesmit piektajam datumam pārskaita katrai pašvaldībai valsts budžeta līdzekļus nākamajam mēnesim uz kontu Valsts kasē. Janvārim paredzētos valsts budžeta līdzekļus ministrija katrai pašvaldībai pārskaita līdz 5.janvārim.
7. Pašvaldība atbilstoši 1.klases izglītojamo skaitam sadala valsts budžeta līdzekļus attiecīgās pašvaldības teritorijā esošajām izglītības iestādēm 1.klases izglītojamo ēdināšanai. Ja izglītības iestādē ir neizmantoti valsts budžeta līdzekļi, izglītības iestādes direktors ir tiesīgs tos izlietot citu klašu izglītojamo ēdināšanai.
8. Pašvaldība, kurai piešķirti valsts budžeta līdzekļi, katru gadu līdz 15.februārim iesniedz ministrijā pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu izglītojamo ēdināšanai laikposmā no 1.janvāra līdz 31.decembrim (2.pielikums).
9. Ēdināšanas kvalitāti uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests.
10. Pārskatu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu izglītības iestādes izglītojamo ēdināšanai no 2010.gada 1.septembra līdz 2010.gada 31.decembrim sagatavo un iesniedz ministrijā saskaņā ar Ministru kabineta 2008.gada 28.jūlija noteikumiem Nr.605 "Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžeta līdzekļus pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai".
11. Noteikumi piemērojami atbilstoši attiecīgā gada valsts budžetā apstiprinātajam finansējumam.
12. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2008.gada 28.jūlija noteikumus Nr.605 "Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžeta līdzekļus pamatizglītības iestādes skolēnu ēdināšanai" (Latvijas Vēstnesis, 2008, 119.nr.).
13. Noteikumi stājas spēkā 2011.gada 1.janvārī.
Ministru prezidents,
reģionālās attīstības un
pašvaldību lietu ministrs V.Dombrovskis
Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 28.decembra
noteikumiem Nr.1206
Prasības vienas dienas pusdienu ēdienkartei
1. Pusdienu ēdienkartē iekļauj:
1.1. pārtikas produktu, kas bagāts ar saliktajiem ogļhidrātiem (piemēram, rupjmaize vai pilngraudu maize, vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis, vārīti griķi, putraimi, rīsi vai makaroni). Nelieto fritētus (frī) kartupeļus;
1.2. vismaz 100 g (neto) dārzeņu (no tiem 50 g – svaigā veidā) un 50 g (neto) augļu, vēlams, svaigus (piemēram, dārzeņu salāti, svaigs auglis, dārzeņu zupa, kompots);
1.3. vismaz 70 g (neto) olbaltumvielām bagātu pārtikas produktu, piemēram, liesa gaļa, putnu gaļa, zivis, olas, pākšaugi. Nelieto gaļas un zivju izstrādājumus, piemēram, desas, cīsiņus, sardeles, gaļas un zivju konservus, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus;
1.4. pienu vai piena vai skābpiena produktus.*
2. Salātu gatavošanā izmanto augu eļļu vai krējumu.
3. Piedevās neizmanto majonēzi, kečupu un krējuma izstrādājumus.
4. Ēdiena gatavošanā nelieto pārkarsētas vai vairākkārt karsētas taukvielas.
5. Samazina ēdienam pievienojamā sāls daudzumu, aizstājot to ar garšaugiem un garšvielām. Pievienotā sāls daudzums gatavajā produktā nepārsniedz 1 g uz 100 g produkta.
Piezīme. * Šis kritērijs nav saistošs izglītības iestādēm, kuras iesaistījušās atbalsta programmā par piena produktu piegādi izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs.
Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 28.decembra
noteikumiem Nr.1206
Pašvaldības
pārskats par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu izglītojamo
ēdināšanai laikposmā
no 20___.gada _____.___________ līdz 20____.gada
____.___________
Izglītības iestādes nosaukums |
Klase |
Izglītojamo skaits |
Finanšu līdzekļu atlikums no iepriekšējā pārskata perioda |
Pārskata periodā saņemtie finanšu līdzekļi |
Finanšu līdzekļu izlietojums pārskata periodā |
Finanšu līdzekļu atlikums |
Kopā: |
X |
Pašvaldības vadītājs | |
(amats, vārds, uzvārds, paraksts) |
Z.v.
Datums ______________
Sagatavoja | |
(amats, vārds, uzvārds, paraksts, tālrunis) |
Piezīme. Dokumenta rekvizītus "datums", "paraksts" un "Z.v." (zīmoga vieta) neaizpilda, ja dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
Izglītības un zinātnes ministrs R.Broks