• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts ieņēmumu dienests: Par tabakas izstrādājumu un akcīzes marku inventarizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2010., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223685

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: Par centralizētu izdienas pensiju administrēšanu

Vēl šajā numurā

30.12.2010., Nr. 206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests: Par tabakas izstrādājumu un akcīzes marku inventarizāciju

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka saistībā ar 2010.gada 28.oktobrī veiktajām izmaiņām likumā “Par akcīzes nodokli” no 2011.gada 1.janvāra tiek palielināta akcīzes nodokļa likme cigāriem un cigarillām. Akcīzes nodokļa likme par 1000 cigāriem vai cigarillām tiek paaugstināta no 11 latiem uz 24 latiem, bet smēķējamai tabakai (smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai un citai smēķējamai tabakai) – no 23 latiem uz 29 latiem par 1000 gramiem tabakas. Tādējādi komersantiem ir jāveic visu uzskaitē esošo faktisko cigāru, cigarillu, smalki sagrieztas tabakas cigarešu uztīšanai un citas smēķējamās tabakas un šo tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa marku krājumu inventarizācija.

Inventarizācijas rezultātā ir jāidentificē iepriekš minētie tabakas izstrādājumi un akcīzes markas šiem tabakas izstrādājumiem, par kuriem jāveic akcīzes nodokļa likmju starpības summas samaksa valsts budžetā.

Reģistrētiem saņēmējiem un vairumtirgotājiem jāveic uzskaitē esošo faktisko tabakas izstrādājumu krājumu inventarizācija pēc stāvokļa 2011.gada 1.janvārī, tas ir, dienā, kad tiek ieviesta nodokļa minimālā likme tabakas izstrādājumiem.

Minētajiem komersantiem līdz 2011.gada 17.janvārim jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS) viens inventarizācijas saraksta eksemplārs un viens kopējais akcīzes nodokļa likmju starpības aprēķins ar aprēķināto budžetā maksājamo akcīzes nodokļa likmju starpības summu.

Ja reģistrēts saņēmējs vai vairumtirgotājs līdz 2011.gada 1.februārim no tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecības vietām ir saņēmis atpakaļ atdotos tabakas izstrādājumus, tad tam jāveic attiecīgo tabakas izstrādājumu inventarizācija 2011.gada 1.februārī. Tādā gadījumā viens inventarizācijas saraksta eksemplārs par 2011.gada janvārī saņemtajiem–atdotajiem tabakas izstrādājumiem, kā arī kopējais akcīzes nodokļa starpības aprēķins par 2011.gada janvārī saņemtajiem–atdotajiem tabakas izstrādājumiem ar aprēķināto budžetā maksājamo akcīzes nodokļa likmju starpības summu jāiesniedz VID EDS līdz 2011.gada 14.februārim.

Valsts budžetā maksājamo akcīzes nodokļa likmju starpības summa reģistrētam saņēmējam vai vairumtirgotājam jāsamaksā valsts budžetā līdz 2010.gada 14.februārim.

Mazumtirgotājiem uzskaitē esošo faktisko tabakas izstrādājumu krājumu inventarizācija jāveic pēc stāvokļa 2011.gada 1.februārī un līdz 2011.gada 15.februārim jāiesniedz VID EDS viens inventarizācijas saraksta eksemplārs un viens kopējais akcīzes nodokļa starpības aprēķins ar aprēķināto budžetā maksājamo akcīzes nodokļa likmju starpības summu.

Valsts budžetā maksājamā akcīzes nodokļa likmju starpības summa mazumtirgotājam jāsamaksā valsts budžetā līdz 2011.gada 15.februārim.

Savukārt uzskaitē esošo tabakas izstrādājumu akcīzes marku krājumu inventarizācija 2011.gada 1.janvārī, ja akcīzes nodoklis atbilstoši saņemtajām akcīzes markām samaksāts saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 23.panta četrpadsmito daļu, ir jāveic šādām komersantu kategorijām:

• apstiprinātam noliktavas turētājam;

• importētājam, ja ar attiecīgajām akcīzes markām marķēt paredzētajiem vai marķētajiem tabakas izstrādājumiem nav piemērota muitas procedūra – laišana brīvā apgrozībā;

• reģistrētam saņēmējam, ja ar attiecīgajām akcīzes markām marķētie tabakas izstrādājumi nav saņemti Latvijas Republikā;

• īslaicīgi reģistrētam saņēmējam, ja ar attiecīgajām akcīzes markām marķētie tabakas izstrādājumi nav saņemti Latvijas Republikā;

• reģistrētam nosūtītājam, ja ar attiecīgajām akcīzes markām marķēt paredzētajiem vai marķētajiem tabakas izstrādājumiem nav piemērota muitas procedūra – laišana brīvā apgrozībā.

Minētajiem komersantiem līdz 2011.gada 17.janvārim ir jāiesniedz VID EDS viens inventarizācijas saraksta eksemplārs, akcīzes nodokļa likmju starpības aprēķins ar aprēķināto budžetā maksājamo akcīzes nodokļa starpības summu, bet valsts budžetā maksājamā akcīzes nodokļa starpības summa jāsamaksā līdz 2011.gada 14.februārim.

Inventarizācijas procesā un akcīzes nodokļa starpības aprēķināšanā aicinām izmantot VID izstrādāto metodisko materiālu “Par tabakas izstrādājumu (cigāri, cigarillas, smalki sagriezta tabaka cigarešu uztīšanai un cita smēķējamā tabaka) inventarizāciju un akcīzes nodokļa starpības summas aprēķināšanu sakarā ar akcīzes nodokļa likmes maiņu 2011.gada 1.janvārī”, kas izvietots VID mājaslapā sadaļā. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID Akcīzes pārvaldi pa tālruņiem 67016880 vai 67358840.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!