• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Starptautisko migrācijas organizāciju un tās projektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.1999., Nr. 60/61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22375

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Notāru, tiesu ziņas

Vēl šajā numurā

03.03.1999., Nr. 60/61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Starptautisko migrācijas organizāciju un tās projektiem

Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) tika nodibināta 1951. gadā. Tās galvenie darbības mērķi ir saistīti ar sakārtotas migrācijas kustības plūsmu nodrošināšanu visā pasaulē un pārceļotāju apmešanās un integrācijas atvieglošanu uzņēmējas valsts ekonomiskajā un sociālajā struktūrā, valstu un starptautisko organizāciju, valstisko un nevalstisko organizāciju sadarbības veicināšana migrācijas jautājumu izpētē un konsultācijās ne tikai attiecībā uz migrācijas procesu, bet arī uz pārceļotāju kā atsevišķu cilvēku specifisko situāciju un vajadzībām, kā arī nepieciešamo starptautisko migrācijas dienestu palīdzības nodrošināšanu bēgļu, pārvietoto personu un citu personu migrācijas gadījumā, kuras spiestas atstāt savu dzimteni piespiedu kārtā. Kopš 1951. gada IOM ir palīdzējusi pārcelties gan daudziem simtiem tūkstošu cilvēku, kuriem radusies nepieciešamība pamest savas mājas, piemēram, 1956. gadā Ungārijā un 1968. gadā Čehoslovākijā, gan arī atgriezties savās dzimtajās vietās, kad to ļāvuši apstākļi.

Starptautiskā migrācijas organizācija tagad apvieno 63 dalībvalstis, un vēl 50 valstis iesaistītas tajā kā novērotājas. IOM biroji darbojas 75 pasaules valstīs. Baltijas un Ziemeļvalstu reģionālais IOM birojs atrodas Helsinkos, taču, lai sekmētu organizācijas projektu īstenošanu Baltijas valstīs, tika nolemts atvērt nelielus birojus katrā valstī atsevišķi. IOM Rīgas birojs uzsāka darbu 1998. gada aprīlī.

Organizācijas mērķi tiek īstenoti, izstrādājot un attīstot programmas četros galvenajos virzienos: humanitārā migrācija, migrācija attīstībai, tehniskā sadarbība un diskusijas, pētniecība un informācijas apmaiņa migrācijas jomā.

Pirmais IOM projekts attiecībā tieši uz Latviju — "Comprehensive Programme for Cooperation and Migration across the Baltic Sea" aizsākās 1994. gadā. Tam sekoja nesen pabeigtais otrais projekts "The Capacitu Building in Migration Management in the Baltics". Abu projektu ietvaros īstenota mācību programma, kā arī piešķirts tehniskais nodrošinājums Latvijas robežsargiem un migrācijas dienestu darbiniekiem, lai šie dienesti varētu efektīvāk pildīt savus pienākumus.

Pēdējā gada laikā īpaši veiksmīgs Baltijas reģionā bijis IOM projekts, kā palīdzēt Lietuvā aizturētajiem nelegālajiem migrantiem atgriezties to izcelsmes zemēs. Šī projekta ietvaros gada laikā sniegta palīdzība 750 nelegālajiem imigrantiem, galvenokārt izceļojot uz Āzijas reģiona valstīm. No Latvijas ar IOM palīdzību dzimtenē atgriezušies 38 nelegālie imigranti. Lielākā daļa no tiem izceļojuši uz Vjetnamu, Pakistānu, Armēniju un Angolu. Papildus minētajai programmai tagad tiek īstenots arī sociālās palīdzības projekts Olaines un Rīgas nelegālo imigrantu uzturēšanās punktu sadzīves un sociālo apstākļu uzlabošanai.

Sākot jauno gadu, IOM turpina sagatavot nākamos palīdzības projektus Baltijas valstīs. Kā apjomīgākais no tiem iecerēts projekts "Regional Project for the Development of Increased Cooperation among Migration Authorities of the Baltic States", kura galvenais uzdevums ir paplašināt Baltijas robežsargu un migrācijas dienestu sadarbību ar nolūku nākotnē izveidot vienotu Baltijas migrācijas sistēmu, lai atvieglotu eventuālo iestāšanos Eiropas Savienībā. Ir paredzēts palīdzēt risināt jautājumus par pieraksta sistēmas pārveidošanu, jauno identitātes dokumentu izstrādi, kā arī Šengenas līguma izmantošanu praksē. Ir iecerēts sagatavot jaunus projektus sabiedrības integrācijas sekmēšanai Latvijā, kā arī cīņai pret sieviešu nelegālo pārvietošanu un iesaistīšanu prostitūcijā.

Divi pagājušā gada beigās izstrādātie projekti — "Return Assistance to Non–citizens of Russian Origin from Latvia to Russia" (sagatavots, pamatojoties uz vienošanos ar Krievijas Federācijas migrācijas dienestu) un "Integration of Non–Estonians through Vocational Training for Young Unemployed" (sagatavots, pamatojoties uz Igaunijas valdības lūgumu) — vēl gaida donorvaldību finansiālo atbalstu.

Starptautiskā

migrācijas organizācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!