• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 4.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2011., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223820

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO kontaktvēstniecību – Latvijas vēstniecību Uzbekistānā

Vēl šajā numurā

05.01.2011., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 4.janvārī

LM: Par individuālo rehabilitācijas plānu personai ar prognozējamu invaliditāti un personai ar invaliditāti

Ņemot vērā, ka 2011.gada 1.janvārī stājies spēkā Invaliditātes likums, turpmāk cilvēkiem, kuriem pastāv risks iegūt invaliditāti, tiks noteikta prognozējamā invaliditāte un izstrādāts individuāls rehabilitācijas plāns darbaspēju atjaunošanai.

Tas nozīmē, ka, nosūtot cilvēku uz Veselības un darbaspēju ārstu valsts komisiju (VDEAVK) prognozējamas invaliditātes ekspertīzes veikšanai, ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts izstrādās individuālo rehabilitācijas plānu, paredzot turpmāko ārstēšanu un nepieciešamības gadījumā medicīniskās rehabilitācijas pasākumus.

Savukārt VDEĀVK apstiprinās ārsta izstrādāto plānu, nepieciešamības gadījumā iesakot ģimenes ārstam noteikt vēl papildu sociālās un profesionālās rehabilitācijas pakalpojumus vai konsultācijas. Jāņem vērā, ka visu noteikto pakalpojumu beigu termiņš nevarēs pārsniegt laiku, uz kuru noteikta prognozējama invaliditāte. Individuālā rehabilitācijas plāna izstrāde cilvēkiem ar prognozējamu invaliditāti ir obligāta.

Invaliditātes likuma mērķis ir novērst vai mazināt cilvēkam risku kļūt par invalīdu, bet tiem cilvēkiem, kuriem jau ir noteikta invaliditāte, – palīdzēt samazināt sekas, ko tā radījusi. Individuālajā rehabilitācijas plānā cilvēkam ar prognozējamu invaliditāti tiek iekļauti kompleksi ārstēšanas, medicīniskās, sociālās un profesionālās rehabilitācijas pasākumi, lai saglabātu un uzlabotu cilvēka darbaspējas, novēršot invaliditātes iestāšanos.

Savukārt cilvēkiem ar jau noteiktu invaliditāti tāpat kā līdz šim sociālās rehabilitācijas plānu arī turpmāk izstrādās pašvaldības sociālais dienests. Individuālā rehabilitācijas plāna izstrādes nepieciešamību personai ar invaliditāti nosaka VDEĀVK. Atbilstoši Invaliditātes likumam minētajā plānā iekļaus ārstējošā ārsta ieteiktos turpmākās ārstēšanas un nepieciešamības gadījumā medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, norādot to veidus, termiņus un saņemšanas formu.

VDEAVK arī turpmāk varēs ieteikt iekļaušanai individuālajā rehabilitācijas plānā personai ar invaliditāti profesionālās rehabilitācijas, pārkvalifikācijas un citas profesijas apgūšanas nepieciešamību un invaliditātes radīto seku mazināšanas pasākumus. Sociālais dienests plāna izstrādē un tā izpildē sadarbojas ar cilvēka ārstējošo ārstu un kontrolē plānā noteikto pakalpojumu izpildi.

To paredz 4.janvārī valdībā apstiprinātie Labklājības ministrijas izstrādātie noteikumi “Noteikumi par individuālo rehabilitācijas plānu personai ar prognozējamu invaliditāti un personai ar invaliditāti”.

Noteikumi paredz individuālajā rehabilitācijas plānā iekļaujamo pakalpojumu veidus invaliditātes riska novēršanai, to izpildes termiņus, kā arī apstiprina individuālā rehabilitācijas plāna veidlapu.

Normatīvajā aktā noteikts, ka plānā jāiekļauj cilvēka problēma, sociālās rehabilitācijas mērķi, sociālās rehabilitācijas uzdevumi, veicamie pasākumi, izpildes laiks, sociālās rehabilitācijas novērtējums u.c.

Labklājības ministrijas
Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!