• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc Ministru kabineta 2. marta sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.1999., Nr. 60/61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22384

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauni Austrālijas un Tanzānijas vēstnieki Latvijā

Vēl šajā numurā

03.03.1999., Nr. 60/61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VALDĪBĀ

Ministru kabineta 2.marta sēdē

Turpinājums

no 1.lpp.

Ministru kabinets akceptēja rīkojumu "Par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku apbalvošanu". Rīkojums par operativitāti, glābjot cilvēkus ugunsgrēkā, paredz apbalvot un piešķirt naudas prēmijas 200 latu apmērā (pēc nodokļu nomaksas) šādiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekiem: Ērikam Brencim, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kaprālim, Ogres nodaļas ugunsdzēsējam; Andrejam Dovnarovičam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kaprālim, Jelgavas brigādes ugunsdzēsējam; Karimam Hasanovam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kaprālim, Jelgavas brigādes ugunsdzēsējam; Artim Veinbergam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kaprālim, Ventspils brigādes komandierim; Sandim Vilcānam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta kaprālim, Ventspils brigādes ugunsdzēsējam; Arnim Voicišam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta virsnieka vietniekam, Ogres nodaļas vada komandierim. Finansu ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem uzdots piešķirt Iekšlietu ministrijai līdzekļus šo prēmiju izmaksai.

Akceptēti "Noteikumi par bāzes līniju punktu koordinātēm". Tie nosaka bāzes līniju punktu koordinātes LKS92 koordinātu sistēmā Rīgas jūras līcī.

Valdība akceptēja grozījumus Ministru kabineta 1998.gada 4.jūnija rīkojumā Nr.294 "Par starpministriju komisiju svarīgu objektu izvērtēšanai". Grozījumi paredz rīkojuma pirmajā punktā aizstāt vārdus "R.Raudzeps — Aizsardzības ministrijas Aizsardzības politikas departamenta direktora pienākumu izpildītājs" ar vārdiem "J.Stārs — Aizsardzības ministrijas Aizsardzības politikas departamenta direktors".

Valdība akceptēja rīkojumu "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā". Latvijas pilsonība piešķirta 337 pilsonības pretendentiem, tai skaitā 45 viņu nepilngadīgajiem bērniem.

Valdība akceptēja instrukciju "Par Ministru kabineta 1994.gada 20.decembra instrukcijas Nr.3 "Par likumā "Par valsts civildienestu" lietotā termina "valsts civiliestādes" attiecināšanu" atzīšanu par spēku zaudējušu".

Ministru kabinets akceptēja noteikumus "Kārtība, kādā valsts pamatbudžeta līdzekļi ieskaitāmi valsts pensiju speciālajā budžetā apgādnieka zaudējuma pensiju izmaksām".

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca "Ainaži"". Tas paredz ar 1999.gada 1.aprīli uz Labklājības ministrijas Bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas " Ainaži" bāzes izveidot bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca "Ainaži".

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca"". Rīkojums paredz ar 1999.gada 1.aprīli uz Labklājības ministrijas Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas bāzes izveidot bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca".

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Sociālās aprūpes centrs "Ezerkrasti"". Tas paredz ar 1999.gada 1.aprīli uz Labklājības ministrijas Specializētā valsts sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra ‘’Ezerkrasti’’ bāzes nodibināt bezpeļņas organizāciju valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību ‘’Sociālās aprūpes centrs ‘’Ezerkrasti’’.

Akceptēts grozījums Ministru kabineta 1998.gada 31.augusta noteikumos Nr.330 "Noteikumi par balto cukuru".

Valdība akceptēja rīkojumu "Par Pārskatu par valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļu izlietošanu 1998.gadā". Kopā izlietoti 37 141 677 lati, no tiem 27 392 305 lati ieskaitīti valsts pamatbudžetā.

Valdība akceptēja noteikumus "Nacionālās standartizācijas padomes nolikums". Nacionālā standartizācijas padome ir koleģiāla konsultatīva institūcija, kas izveidota, lai sekmētu starptautisko standartu adaptāciju un optimālu standartizācijas attīstību.

Ministru kabinets akceptēja rīkojumu "Par valsts kapitāla daļu jaundibināmajā bezpeļņas organizācijā sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Eiropas nams"". Tas nosaka, ka valsts piedalās jaundibināmajā bezpeļņas organizācijā sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Eiropas nams", ieguldot tajā valsts kapitāla daļu — 400 latu — no Ārlietu ministrijas budžeta līdzekļiem.

Akceptēti noteikumi "Valsts pārvaldes institūciju pasūtīto pētījumu projektu pieteikšanas, izvērtēšanas un finansēšanas kārtība".

Valdība akceptēja noteikumus "Valsts amatpersonas deklarācijas, kuru iesniedz, stājoties amatā, aizpildīšanas kārtība".

Pieņemta zināšanai labklājības ministra Vladimira Makarova sniegtā informācija par Latvijas PSR normatīvo aktu piemērošanas izbeigšanu.

Pieņemta zināšanai sniegtā informācija par privatizējamās valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" privatizācijas konceptuālajiem aspektiem. Valsts kancelejai uzdots lūgt Saeimas Juridisko biroju sniegt skaidrojumu par Saeimas priekšsēdētāja 1998.gada 11.marta paziņojuma "Par Parlamentāro izmeklēšanas komisiju" spēkā esamību. Ekonomikas ministrijai uzdots sagatavot un noteiktā kārtībā līdz šā gada 5.aprīlim iesniegt Ministru kabinetā priekšlikumus par privatizējamās valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" un privatizējamās valsts akciju sabiedrības "Latvijas kuģniecība" privatizācijas nosacījumiem. Nolemts atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 1999.gada 19.janvāra sēdes protokollēmuma (prot. Nr.6 15) 2.punktu.

Pieņemta zināšanai informācija par pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumu kontroles sistēmas sakārtošanu. Labklājības ministrijai un Zemkopības ministrijai līdz 1.jūlijam uzdots izstrādāt un noteiktā kārtībā iesniegt Ministru kabinetā normatīvo aktu projektus, lai izveidotu valstī vienotu pārtikas aprites valsts uzraudzībā un kontrolē iesaistīto institūciju kontroles sistēmu.

Valdība pieņēma zināšanai Latvijas makroekonomiskās situācijas prognozi turpmākajiem diviem gadiem. Finansu ministrijai kopīgi ar Ekonomikas ministriju uzdots izstrādāt kārtību, kādā tiek saskaņotas galveno makroekonomisko rādītāju prognozes (oficiālā prognoze) valsts budžeta projekta izstrādāšanai.

Pieņemta zināšanai informācija par Korupcijas novēršanas likuma īstenošanas izmaksām.

Akceptēts rīkojums "Par Nacionālās standartizācijas padomi".

Akceptēts rīkojums "Par Latvijas Republikas valdības un Ķīnas Tautas Republikas valdības līgumu par Ķīnas Tautas Republikas valdības dāvinājumu". Ķīnas Tautas Republikas valdība piešķirs Latvijas valdībai dāvinājumu 3 000 000 juaņu vērtībā tehniskā aprīkojuma iegādei Latvijas Ārlietu ministrijas vajadzībām.

Akceptēts rīkojums "Par parakstīšanos uz akciju sabiedrības "Latvijas Krājbanka" jaunā laidiena akcijām".

Ministru kabinets akceptēja "Noteikumus par komercķīlas reģistrācijas pieteikumu veidlapu paraugiem un to aizpildīšanas kārtību". Noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu komercķīlu reģistrāciju atbilstoši Komercķīlu likumam.

Akceptēti "Noteikumi par komercķīlas reģistrācijas valsts nodevu". Noteiktas šādas valsts nodevas latos: par komercķīlas un tās pārjaunojuma reģistrāciju — 25; par komercķīlas noteikumu grozījumu un nodrošinātā prasījuma cesijas reģistrāciju — 10; par komercķīlas dzēšanas reģistrāciju — 5.

Ministru kabinets akceptēja noteikumus "Kārtība, kādā valsts akciju sabiedrība "Latvijas Hipotēku un zemes banka" pārņem zemes gabalus, kuri ierakstīti zemesgrāmatā uz valsts vārda citu institūciju personā". Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts akciju sabiedrība ‘’Latvijas Hipotēku un zemes banka’’ pārņem un pārdod zemes gabalus, kuri ierakstīti zemesgrāmatā uz valsts vārda citu institūciju personā un uz kuriem atrodas Latvijas Republikas pilsoņu, pastāvīgo iedzīvotāju vai citu fizisko personu īpašumā esošas dzīvojamās ēkas vai lietošanā esošie augļu dārzi ar apbūves tiesībām.

Valdība akceptēja precizēto Valdības rīcības plānu Eiropas Komisijas Progresa ziņojumā minēto trūkumu novēršanai. Ministru prezidenta biedram Eiropas Savienības lietās Guntaram Krastam uzdots: sekot precizētā Valdības rīcības plāna Eiropas Komisijas progresa ziņojumā minēto trūkumu novēršanai izpildei; sagatavot un maija sākumā iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē ziņojumu par plāna īstenošanā paveikto.

Pieņemta zināšanai Ministru prezidenta biedra Eiropas Savienības lietās Guntara Krasta sniegtā informācija par ministriju rīcības programmu atbilstību valdības deklarācijā noteiktajiem uzdevumiem Eiropas integrācijas jomā, kā arī informāciju par savlaicīgi neizpildītiem ministriju darba plānu uzdevumiem, kas tika iekļauti Latvijas puses Eiropas Komisijas Progresa ziņojumā. Ministru prezidenta biedram Eiropas Savienības lietās G.Krastam uzdots sagatavot un iesniegt izskatīšanai Ministru kabineta sēdē ziņojumu par ministriju darba plānu uzdevumu izpildi, kuri tika iekļauti Latvijas puses Progresa ziņojumā.

Pieņemta zināšanai Ārlietu ministrijas sagatavotā informācija par nacionālās likumdošanas atbilstības Eiropas Savienības prasībām izvērtēšanas otrā posma sagatavošanu zvejniecības politikas, mazo un vidējo uzņēmumu politikas, telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju, izglītības un apmācības, zinātnes un pētniecības, kultūras un audiovizuālo pakalpojumu, rūpniecības politikas, kopējās ārējās un drošības politikas un ārējo ekonomisko sakaru jomās.

Valdības preses departaments

Pēc Ministru kabineta 2. marta sēdes

Ekonomikas ministra Aināra Šlesera

atbildes, skaidrojumi un komentāri

— Šodien valdības sēdē tika skatītas valsts akciju sabiedrības "Latvenergo" privatizācijas pamatnostādnes. Vēl joprojām "Latvenergo" akcijas pieder valstij, un ir pienācis pēdējais laiks uzņēmuma privatizācijas gaitu izkustināt no nulles punkta. Mēs visi labi atceramies "Latvenergo" pazudušo trīs miljonu afēru, kā arī to, ka izmeklēšana nekādus rezultātus vēl nav devusi.

Ekonomikas ministrijai tika uzdots izstrādāt minētā uzņēmuma privatizācijas pamatnostādnes. Šīs pamatnostādnes valdībai šodien nebija jāapstiprina, jo jautājums tika skatīts informatīvā plāksnē. Šodienas sēdes galvenais uzdevums bija izskatīt tos modeļus, kādos varētu tikt privatizēts "Latvenergo". Ekonomikas ministrijas viedoklis — "Latvenergo" ir jākļūst par tautas uzņēmumu, un pirmajā kārtā ir jāļauj piedalīties visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas vēlētos iegādāties uzņēmuma akcijas. Kopējais akciju daudzums varētu būt līdz 25 % no uzņēmuma vērtības. Attiecībā uz privatizācijas modeli — vai nu vienotu, vai dalītu — valdībā domas dalās, jo katrai partijai ir savs viedoklis. Iepriekšējā valdībā strādājušie ministri aizstāv iepriekšējās valdības nostādnes, bet mans personīgais un Ekonomikas ministrijas viedoklis ir — vispirms jāizdara rūpīga abu modeļu analīze, jāveic aprēķini un tikai tad jāpieņem lēmums, kādā veidā privatizēt uzņēmumu.

Savulaik "Latvenergo" ir strādājis ar lieliem zaudējumiem, valdību māca bažas, vai uzņēmums nebankrotēs tāpat, kā tas notika ar VEF. Tādēļ vēl jo svarīgāk ir pieņemt pareizo lēmumu. Ekonomikas ministrija uzskata, ka tam ir jābūt balstītam tikai un vienīgi uz konkrētiem aprēķiniem. Mēs centīsimies līdz 5. aprīlim pēc iespējas plašāk un konkrētāk izstrādāt abus modeļus — vienoto un dalīto. Mēs centīsimies "Latvenergo" privatizāciju nevilcināt, kā arī nesasteigt. Protams, vēl ir jāsaskaņo privatizācijas tiesiskā puse. Valdībai būs jāpieņem politisks lēmums privatizācijas modeļa izvēlē, kas būs jāīsteno Privatizācijas aģentūrai. Un es vēlreiz gribētu uzsvērt, ka pirmā kārta ir domāta Latvijas iedzīvotājiem, lai viņi varētu izmantot savus sertifikātus.

Tad A. Šlesers atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

— Kad varētu tikt nokārtota privatizācijas tiesiskā puse?

Ainārs Šlesers:

— Tuvākajā laikā tiks nosūtīti dokumenti izskatīšanai Saeimā, un es ceru, ka tiks atcelti visi "Latvenergo" privatizācijas aizliegumi, kas radās sakarā ar pazudušo trīs miljonu afēru.

— Kādu privatizācijas modeli atbalsta jūsu partija?

Ainārs Šlesers:

— Jaunā partija atbalsta vienotu privatizācijas modeli. Taču es pārstāvu Ekonomikas ministriju, un tās viedoklis būs balstīts tikai un vienīgi konkrētos un precīzos aprēķinos.

Rūta Jaksona,

"LV" informācijas redaktore,

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!