• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmumu 1998. gada pārskatu norakstu iesniegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.1999., Nr. 60/61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22394

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par divpunkti (..), kas apslēpusi patiesību

Vēl šajā numurā

03.03.1999., Nr. 60/61

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: informācija

Numurs: 15.5.1/2731

Pieņemts: 24.02.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta dienesta informācija Nr.15.5.1/2731

Rīgā 1999.gada 24.februārī

Par uzņēmumu 1998. gada pārskatu norakstu iesniegšanu

Sakarā ar to, ka tuvojas uzņēmumu ienākuma nodokļa taksācijas gada deklarāciju un uzņēmumu gada pārskatu norkastu iesniegšanas laiks, kā arī ņemot vērā, ka saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 22. panta pirmo daļu nodokļa taksācijas gada deklarāciju maksātājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā vienlaikus ar uzņēmuma gada pārskatu likumā "Par uzņēmumu gada pārskatiem", Kredītiestāžu likumā un Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā noteiktajos termiņos, Valsts ieņēmumu dienests atgādina.

Uzņēmumi, uz kuriem attiecas likums "Par uzņēmumu gada pārskatiem", saskaņā ar šī likuma 66. pantu ne vēlāk kā mēnesi pēc gada pārskata apstiprināšanas un ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc pārskata gada beigām, bet uzņēmumi, kuru darbības apjoms pārsniedz šī likuma 24. panta otrajā daļā minētos kritērijus, un koncerna mātes uzņēmumi ne vēlāk kā septiņus mēnešus pēc pārskata gada beigām iesniedz (nosūta pa pastu vai ar kurjeru) Valsts ieņēmumu dienesta nodaļai pēc uzņēmuma atrašanās vietas un LR Uzņēmumu reģistram pārbaudīta gada pārskata norakstu, ziņojumu un revidenta atzinumu, ja tāds ir, kopā ar paskaidrojumu par to, kad gada pārskats apstiprināts.

Visi uzņēmumu gada pārskati un ziņojumi saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 62. pantu ir pakļauti obligātai revidentu pārbaudei. Pārbaudi veic, ievērojot Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas apstiprinātos revīzijas standartus. Uzņēmējsabiedrībās, kuru rādītāji pārsniedz divus no šī likuma 54. panta otrās daļas kritērijiem, pārbaudi veic zvērināts revidents. Pārējos uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās), kā arī uzņēmējsabiedrībās, kuru pamatdarbība ir lauksaimniecības produkcijas ražošana, ja tām nav neatmaksātu valsts garantētu kredītu, pārbaudi var veikt šī uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) revīzijas komisija vai revidents, kurš iecelts vai ievēlēts saskaņā ar likumu par attiecīgo uzņēmējdarbības formu un uzņēmuma (uzņēmējdarbības) statūtiem.

Koncerna gada pārskats un ziņojums ir pakļauti obligātai zvērinātu revidentu pārbaudei.

Likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 68. pants paredz: ja uzņēmuma vadība neiesūta dokumentus saskaņā ar šī likuma prasībām, Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonas uzliek naudas sodu likumā noteiktajā kārtībā.

Kredītiestādes gada pārskatu gatavo un iesniedz saskaņā ar Kredītiestāžu likumu un Latvijas Bankas norādījumiem.

Kredītdiestāžu likuma 90. pants nosaka, ka gada pārskats iesniedzams Latvijas Bankai 10 dienu laikā pēc tā apstiprināšanas kredītiestādes akcionāru (biedru) pilnsapulcē, bet ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc pārskata gada beigām.

Tā kā saskaņā ar likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 22. panta pirmo daļu maksātājs (arī kredītiestāde) nodokļa taksācijas gada deklārāciju iesniedz vienlaikus ar uzņēmuma gada pārskatu kredītiestāžu likumā noteiktajos termiņos, kredītiestādēm 10 dienu laikā pēc gada pārskata apstiprināšanas akcionāru (biedru) pilnsapulcē, bet ne vēlāk kā trīs mēnešus pēc pārskata gada beigām, gada pārskata noraksts jāiesniedz arī Valsts ieņēmumu dienestam.

Kredītiestāžu likuma 85. pants nosaka, ka kredītiestādes gada pārskatu pārbauda un sniedz atzinumu Latvijas Bankas apstiprināts auditors.

Ārvalstu bankas nodaļa (filiāle) saskaņā ar Kredītiestāžu likuma 95. pantu iesniedz attiecīgās ārvalstu bankas gada pārskata un pilna auditoru atzinuma tulkojumu latviešu valodā ne vēlāk kā septiņus mēnešus pēc pārskata gada beigām. Šādam pārskatam jābūt pārbaudītam saskaņā ar starptautiskajiem auditorpārbaudes standartiem.

Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskatus sastāda un iesniedz atbilstoši Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumam un Ministru kabineta noteikumiem.

Saskaņā ar Ministru kabineta 27.10.1998. noteikumu Nr.421 "Apdrošināšanas sabiedrības gada pārskata sastādīšanas noteikumi" (izdoti saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 49. panta otro daļu) 17. punktu sabiedrība ne vēlāk kā pārskata gadam sekojošā gada 30. aprīlī, bet koncerna mātes uzņēmums ne vēlāk kā septiņus mēnešus pēc pārskata gada beigām iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā pēc uzņēmuma atrašanās vietas gada pārskata norakstu kopā ar zvērināta revidenta atzinumu un paskaidrojumu, ja gada pārskats nav apstirināts. Pēc gada pārskata apstiprināšanas akcionāru pilnsapulcē vai — savstarpējās apdrošināšanas kooperatīvajām biedrībām — biedru kopsapulcē (pilnvaroto sapulcē) tā norakstu iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā.

Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma 52. pants nosaka, ka apdrošinātāja gada pārskatu pārbauda zvērināts revidents vai cita persona, kurai Apdrošināšanas uzraudzības inspekcija ir piešķīrusi tiesības pārbaudīt gada pārskatu.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors A.Sončiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!