• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lielo investīciju projektu koordinācijas padomē lemto. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2011., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223942

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

07.01.2011., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lielo investīciju projektu koordinācijas padomē lemto

6.janvārī Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadībā notika ceturtā Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes sēde. Padome uzklausīja ziņojumus par industriālo elektrības pieslēgumu izveides problēmām, pašvaldību ietekmi investīciju projektu realizācijā, termināļa būvniecību lidostā “Rīga”, kā arī turpināja diskusiju par iepriekšējā sēdē aktualizētajiem jautājumiem – tranzītkoridora “Zīda ceļš” attīstības koncepcijas starpziņojumu un struktūrfondu programmu finansēšanu, izmantojot virssaistības.

Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) analīze liecina, ka vairāki investīciju projekti pašvaldībās apturēti, neskatoties uz to, ka investori saņēmuši pozitīvu lēmumu gan sabiedriskajā apspriešanā, gan arī ietekmes uz vidi novērtējumā. Kā piemērs tika minēts “Isover” minerālvates ražotnes būvniecības aizliegums Ogrē. Līdz ar to negatīvi tiek iespaidota investīciju plūsma un jaunu darba vietu radīšana. Tāpēc padome aicināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību pārvērtēt būvniecības un plānošanas procesa regulāciju. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis uzsvēra, ka pašvaldībām vajag saglabāt tiesības pieņemt gala lēmumu, taču būtu pārskatāma pašvaldību atbildība un argumentācija projektu apturēšanas gadījumos. Padome bija vienisprātis, ka jāmeklē arī papildu stimuli normatīvo aktu sistēmā, lai motivētu pašvaldības investīciju piesaistē un ražotņu attīstībā. Vienlaikus Latvijas Pašvaldību savienība rosināja pārvērtēt arī sabiedrisko apspriešanu procesu, kur nereti visas pašvaldības vārdā viedokli izsaka tikai 1–3% iedzīvotāju. Jautājuma progresa ziņojums tiks skatīts aiznākamajā padomes sēdē.

Lai mazinātu industriālo elektrības pieslēgumu izveides problēmas, tādējādi paātrinot lielo investīciju projektu sekmīgu virzību, LIAA panākusi vienošanos ar AS “Latvenergo” par lielo investoru koordinēšanu valdes līmenī, kas operatīvi risinās jautājumus saistībā ar industriālo elektroenerģijas pieslēgumu izveidošanu, elektroenerģijas jaudu pieejamību u.c. ar infrastruktūras izbūvi saistītus jautājumus. LIAA norādīja, ka sacensībā par projektu piesaisti Latvija nereti zaudē konkurētspējas trūkuma dēļ, piemēram, investoram jāinvestē nozīmīgi finanšu līdzekļi, lai izveidotu elektrolīniju un palielinātu jaudas transformatoru stacijās. Turklāt normatīvais regulējums ierobežo iespējas pašvaldībām atbalstīt infrastruktūras izbūvi no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem. Tāpēc jāmeklē sistemātiska un kompleksa pieeja jautājumu risināšanai. Priekšlikumi sagatavojami un iesniedzami padomē divu mēnešu laikā.

Valsts kancelejas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!