• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pareizticīgo un vecticībnieku 2010./2011.gada Ziemassvētkos Rīgas un visas Latvijas metropolīta † Aleksandra Kristus Piedzimšanas svētku vēstījums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2011., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223958

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Vienojoties par turpmāko sadarbību ar tautiešiem ārzemēs

Vēl šajā numurā

07.01.2011., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pareizticīgo un vecticībnieku 2010./2011.gada Ziemassvētkos
Rīgas un visas Latvijas metropolīta † Aleksandra Kristus Piedzimšanas svētku vēstījums


Dievu mīlošiem draudžu ganiem, godājamai mūku kārtai un visiem uzticamajiem Latvijas Pareizticīgās Baznīcas bērniem

“Nevis mēs esam mīlējuši Dievu, bet Viņš mūs mīlējis un sūtījis Savu Dēlu mūsu grēku izpirkšanai.” (1 Jņ. 4, 10)

Kungā mīļotie dievbijīgie draudžu gani un diakoni, godājamie inoki un inokiņas, dārgie brāļi un māsas, uzticamie Svētās Latvijas Pareizticīgās Baznīcas bērni!

Atkal ir pienākuši diženie Kristus Piedzimšanas svētki, un mēs slavējam diženo notikumu – Dievbērna Jēzus Kristus, mūsu Kunga un Pestītāja, piedzimšanu, Kurš nācis pasaulē, “lai mēs dzīvotu caur Viņu” (1 Jņ. 4, 9). Šajās svētajās dienās mēs atrodamies diženā Dieva iemiesošanās noslēpuma priekšā – Dieva Dēla nākšanas pasaulē. Kungs nonāk uz zemes, lai “mēs kļūtu cerētās mūžīgās dzīvības mantinieki” (Tit. 3, 7). Mūsu Pestītājs Jēzus Kristus piedzima “no Svētā Gara un Jaunavas Marijas” “tapa cilvēks mūsu un mūsu pestīšanas dēļ”. Dieva Dēla nākšana pasaulē parādīja grēku tumsā grimstošajai cilvēcei “patieso gaišumu, kas apgaismo ikvienu cilvēku kas nāca pasaulē” (Jņ. 1, 9). “Dievs ir gaisma” (1 Jņ. 1, 5), un mēs, kuri ticam Kristum, esam aicināti staigāt gaismā, bet lai tā notiktu, ikvienam no mums nepieciešams apgaismot savu dvēseli (prātu, sirdi, gribu). Iemiesojies Dieva Dēls aicina mūs visus būt pasaules gaismai: “Lai jūsu gaisma spīd ļaužu priekšā, ka tie ierauga jūsu labos darbus un godā jūsu Tēvu, kas ir debesīs!” (Mt. 5, 16).

Ar mūsu garīgām acīm mēs šodien saskatām nabadzīgo Bētlemes alu, silīti, kurā dus autiņos tītais Kristus, Viņa Visšķīsto Māti – mūsu Valdnieci Dievadzemdētāju un Mūžamjaunavu Mariju, Austrumu gudros, ganus un eņģeļus, kuri dzied seno dziesmu: “Gods Dievam augstībā, un miers virs zemes, un cilvēkiem labs prāts!” (Lk. 2, 14). Pareizticīga cilvēka sirds meklē mieru, kuru apdzied eņģeļi, mieru, kuru sniedz tikai Kungs, par kuru raksta svētais apustulis Jānis Teologs: “Ar mums būs žēlastība, apžēlošana, miers no Dieva Tēva un no Jēzus Kristus, Tēva Dēla, patiesībā un mīlestībā.” (2 Jņ. 1, 3). Svētā Kristus Baznīca vēsta un sludina šo mieru, un ikvienam, kurš vēlas to iegūt savā sirdī, jādzīvo Baznīcā, jābūt paklausīgam tās bērnam, piedaloties baznīcas sakramentos.

Jaunajā 2011.gadā mēs lūgšanās atzīmējam divas baznīcas jubilejas: 10 gadus kopš pirmā Latvijas zemes svētā – svētmocekļa Rīgas Arhibīskapa Jāņa – kanonizācijas un 50 gadus kopš metropolīta Venjamina (Fedčenko), bijušā Rīgas Virsgana 1947.–1951.gadā, nāves dienas. Šo Pareizticīgās Baznīcas ievērojamo hierarhu dzīve, viņu kvēlā ticība, nerimstošie darbi un garīgais varoņdarbs lai kalpo mums visiem par labu piemēru! Lūgsim svētmocekli Jāni, lai viņš ir aizgādnis un lūdzējs Dieva Troņa priekšā mūsu bēdās un ciešanās. Atcerēsimies arī Valdnieka Venjamina vārdus – “par Pareizticību Dievs mani apžēlos”.

Šajās svētajās un prieka pilnajās dienās steigsim ar ticību un mīlestību pie Dievbērna Kristus, slavēsim Viņa nākšanu pasaulē un nesīsim dāvanas: kvēlu mīlestību, nerimtīgu lūgšanu, skaidru sirdi, labus darbus un mieru ar tuviniekiem. Visu Dieva man uzticēto draudzi sveicu Kristus Piedzimšanas svētkos un Jaunajā gadā.

Lai Kungs svētī mūsu darbus Viņa labvēlības Jaunajā gadā. Dieva žēlastība, Debesu Ķēniņienes Visšķīstās Jaunavas Dievadzemdētājas Patvērums, svētā svētmocekļa Rīgas Arhibīskapa Jāņa lūgšanas un mana virsgana svētība lai ir ar Jums visiem!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!