• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasaules čempioniem ledus skulptūru veidošanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2011., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224069

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

11.01.2011., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasaules čempioniem ledus skulptūru veidošanā

Latvijas mākslinieku komanda – Mintauts Buškevics un Kārlis Īle – pie zelta godalgu ieguvušās ledus skulptūras “Alise Brīnumzemē”

8.janvārī Ķīnā noslēdzās viens no pasaules prestižākajiem ledus skulptūru konkursiem, 16 valstu konkurencē, kuras pārstāvēja 68 mākslinieki, šogad pasaules čempionu titulu izcīnījusi Latvijas komanda – Mintauts Buškevics un Kārlis Īle.

Janvāra sākumā jau 27.gadu pēc kārtas Ķīnas ziemeļu pilsētā Harbinā notiek pasaules lielākais ledus un sniega skulptūru festivāls, veidojot grandiozas ledus un sniega pilsētas. Festivāla centrālais notikums ir 25.starptautiskais ledus skulptūru konkurss. Šis ir viens no prestižākajiem ledus skulptūru konkursiem pasaulē, uz kuru cīnīties par pasaules čempiona titulu ik gadu ierodas spēcīgākie ledus tēlnieki no visas pasaules. Šogad sacentās 34 komandas no 16 valstīm.

Šogad Harbinā piedalījās gan vairāki iepriekšējo gadu čempioni, gan arī atzīti tēlnieki no visiem pasaules reģioniem: Amerikas Savienotajām Valstīm, Japānas, Dienvidkorejas, Ķīnas, Mongolijas, Tanzānijas, Krievijas, Taizemes, Malaizijas, Čīles, Somijas, Dānijas, Norvēģijas, Francijas, Lietuvas un Latvijas. Pretendentu atlase dalībai konkursā notika pagājušā gada nogalē, kad žūrija izvērtēja iesūtītās skices un iepriekšējos darbus. Tiem, kuri izturēja atlasi, tika dota iespēja pierādīt savus spēkus elitārajā ledus konkursā.

Harbinā katrai komandai tika dots viens 2 x 2 m liels un 60 cm biezs ledus bloks, tie trīs dienu laikā (30 grādu salā) meistaru rokās pārtapa par pasakainiem pūķiem, mitoloģiskiem tēliem, abstraktām kompozīcijām un iepriekš neredzētām ledus fantāzijām.

Latviju Ķīnā pārstāvēja Jelgavas pilsētas komanda, kuras sastāvā ir Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūras “Kultūra” direktors M.Buškevics un tēlnieks K.Īle. Viņi abi kopā jau ir izcīnījuši medaļas vairākos starptautiskos ledus skulptūru konkursos. M.Buškevics ir idejas autors un direktors Latvijas starptautiskajam ledus skulptūru festivālam, kurš jau 13 gadus notiek Jelgavā, savukārt K.Īle jau 14 gadus pārstāv Latviju, izcīnot godalgas dažādos pasaules ledus un smilšu skulptūru konkursos.

Latvijas komanda radīja skulptūru “Alise Brīnumzemē”, kurā attēlots mirklis, kad baltais trusis, sākoties truša gadam, ved Alisi caur burvju spoguli Brīnumzemē. Savu darbu veidojot, abi mākslinieki izmantoja īpašu ledus apstrādes tehniku, kas skulptūras vērotājiem klātienē rada spoguļa, Aizspogulijas un paralēlās telpas efektu.

Konkursantu darbus izvērtēja starptautiska profesionāla žūrija, kuras sastāvā bija arī starptautisko ledus skulptūru pasākumu prezidents Juhani Lillbergs no Somijas. Piešķirot Kārlim un Mintautam pirmo vietu, žūrija īpaši uzteica Latvijas mākslinieku neordināro ideju un tās mākslinieciski profesionālo izpildījumu.

Nākamais lidojuma punkts Jelgavas komandai varētu būt festivāls Aļaskā, bet pirms tam viesu uzņemšana, radot ledus mākslas darbus Jelgavā, kurā no 11. līdz 13.februārim norisināsies Latvijas 13.Starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Festivālu trīspadsmito reizi ar SEB bankas atbalstu rīko Jelgavas dome un pašvaldības aģentūra “Kultūra”.

Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūra “Kultūra”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!