• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2010.gada 6.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2011., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224081

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 4.janvārī

Vēl šajā numurā

11.01.2011., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta ārkārtas sēdē: 2010.gada 6.janvārī

MK: Par ārkārtējas situācijas izsludināšanu 40 Latvijas novados

6.janvārī Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika izskatīts jautājums par ārkārtējas situācijas izsludināšanu sakarā ar ilgstošiem elektroapgādes traucējumiem, kas radušies nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ Latvijas teritorijā kopš 2010.gada 24.decembra (MK rīkojumu skat. šā laikraksta laidiena 14.lpp.).

2011.gada 6.janvāra Krīzes vadības padomes sēdē tika uzklausīta informācija no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, AS “Latvenergo”, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un citām institūcijām par ilgstošiem elektroapgādes traucējumiem Latvijas teritorijā. Padome, uzklausot sniegto informāciju un izvērtējot situāciju, ierosināja valdībai lemt par ārkārtējas situācijas izsludināšanu.

Ministru kabinets, ievērojot Krīzes vadības padomes pieņemtos ieteikumus, Ekonomikas ministrijas, Satiksmes ministrijas sniegto informāciju un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtās ziņas par laika apstākļiem kopš 2010.gada 24.decembra (ilgstoša snigšana, bieza sniega sega, ledus un lietus) un turpmākās laika prognozes, kā arī izvērtējot nodarīto kaitējumu un iespējamo turpmāko kaitējumu sabiedrībai, videi un saimnieciskās darbības interesēm, pamatojoties uz Nacionālās drošības likumu, izsludināja ārkārtējo situāciju 40 Latvijas novados.

Ārkārtējā situācija izsludināta Aglonas novadā, Aizkraukles novadā, Aknīstes novadā, Amatas novadā, Cesvaines novadā, Cēsu novadā, Ciblas novadā, Dagdas novadā, Daugavpils novadā, Ērgļu novadā, Ilūkstes novadā, Jaunjelgavas novadā, Jaunpiebalgas novadā, Jēkabpils novadā, Kārsavas novadā, Kokneses novadā, Krāslavas novadā, Krustpils novadā, Līgatnes novadā, Līvānu novadā, Lubānas novadā, Ludzas novadā, Madonas novadā, Neretas novadā, Pārgaujas novadā, Pļaviņu novadā, Preiļu novadā, Priekuļu novadā, Raunas novadā, Rēzeknes novadā, Riebiņu novadā, Salas novadā, Skrīveru novadā, Varakļānu novadā, Vārkavas novadā, Vecpiebalgas novadā, Ventspils novadā, Viesītes novadā, Viļānu novadā un Zilupes novadā.

Ar valdības rīkojumu Ekonomikas ministrijai uzdots nodrošināt ārpus aizsargjoslām esošo koku izciršanu, kuri apdraud elektrisko tīklu gaisvadu līnijas un elektroenerģijas padevi un kuri atbilst vismaz vienai no Aizsargjoslu likuma 61.panta piektajā daļā minētajām pazīmēm. Vienlaikus noteikts, ka pirms koku izciršanas jānodrošina elektrisko tīklu gaisvadu līniju apsekošana, bet pirms koku izciršanas darbu sākšanas tas jāsaskaņo ar Valsts meža dienestu un attiecīgo pašvaldību.

Valdības rīkojums nosaka, ka Satiksmes ministrija nodrošina koku izciršanu, kuri apdraud satiksmes drošību un var nodarīt kaitējumu cilvēku veselībai un zaudējumus īpašumam. Vienlaikus noteikts, ka pirms koku izciršanas jānodrošina autoceļu un dzelzceļu apsekošana, bet pirms koku izciršanas darbu sākšanas tas jāsaskaņo ar Valsts meža dienestu un attiecīgo pašvaldību.

Ministru kabineta rīkojums nosaka, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informē pašvaldības par tiesībām organizēt to koku izciršanu, kuri apdraud ceļu satiksmes drošību un var nodarīt kaitējumu cilvēku veselībai un zaudējumus īpašumam, ar nosacījumu, ka pirms koku izciršanas tiek nodrošināta autoceļu apsekošana; koku izciršana pirms darbu uzsākšanas ir saskaņota ar Valsts meža dienestu.

Rīkojums nosaka, pamatojoties uz Publisko iepirkumu likuma 3.panta trešās daļas 2.punktu un Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likuma 9.panta trešās daļas 2.punktu (kuros noteikts, ka minētos likumus nepiemēro, ja to piemērošana varētu radīt kaitējumu būtisku valsts interešu aizsardzībai, un ka par būtisku valsts interešu aizsardzību katrā konkrētajā gadījumā lemj Ministru kabinets), ka rīkojumā minēto darbību īstenošana ir būtiska valsts interešu aizsardzībai, ņemot vērā nodarīto kaitējumu un iespējamo turpmāko kaitējumu sabiedrībai, videi un saimnieciskās darbības interesēm.

Pieņemot lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 40 Latvijas novadu teritorijās, valdība uzdeva Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai aicināt vietējās pašvaldības nodrošināt attiecīgās pašvaldības valdījumā esošo publisko ēku jumtu attīrīšanu no sniega un ledus.

Valdība arī uzdeva valsts iestāžu vadītājiem nodrošināt iestādes ēku jumtu attīrīšanu no sniega un ledus.

Valdības rīkojums nosaka, ka par ārkārtējās situācijas izsludināšanu tiek informēta Saeima.

Rīkojums nosaka, ka ārkārtējā situācija ir spēkā līdz tās atcelšanai.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

 

Par ārpus aizsargjoslām esošo koku izciršanu

Ekonomikas ministrijas vadība 6.janvāra operatīvajā sanāksmē, kas tika sasaukta pēc Ministru kabineta lēmuma par ārkārtējas situācijas izsludināšanu vairākās Latvijas pašvaldībās, vienojās par turpmāko rīcību operatīvai ārpus aizsargjoslām esošo koku izciršanai, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektroenerģijas padevi visās Latgales mājsaimniecībās.

Sanāksmē, kurā piedalījās arī AS “Sadales tīkls” pārstāvis, gūts apstiprinājums, ka tiks noslēgti līgumi ar Latvijas Mežizstrādātāju savienības komersantiem, kuri izteikuši gatavību iesaistīties laika apstākļu izraisīto seku novēršanā.

“Ministrijas vadības un speciālistu operatīvās sanāksmes, lai novērtētu postījumu novēršanas gaitu un lemtu par rīcību gadījumā, ja darba procesā ir konstatētas kādas problēmas, tiks sasauktas katru dienu pulksten 10 – mēs saņemsim aktuālo informāciju par mājsaimniecībām, kurām atjaunota elektrības padeve, izvērtēsim meteoroloģisko informāciju, lai prognozētu rīcību gadījumā, ja laika apstākļi pasliktinās, pēc nepieciešamības pieaicināsim arī atbildīgo dienestu speciālistus,” pēc sanāksmes norādīja ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Sanāksmē piedalījās ekonomikas ministrs Artis Kampars, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce, valsts sekretāra vietnieks Gatis Ābele, Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands un pārstāvis no AS “Sadales tīkli”.

6.janvāra Ministru kabineta sēdē, izsludinot ārkārtējo situāciju vairākās Latvijas pašvaldībās, Ekonomikas ministrijai tika uzdots nodrošināt ārpus aizsargjoslām esošo koku izciršanu, kas apdraud elektrisko tīklu gaisvadu līnijas un elektroenerģijas padevi sabiedrībai, to iepriekš saskaņojot ar Valsts meža dienestu un attiecīgo pašvaldību.

Elīna Bīviņa, ekonomikas ministra padomniece

 

Par ēku jumtu tīrīšanas nodrošināšanu

Ņemot vērā laika apstākļus un jau līdz šim izveidojušos biezo sniega segu, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis 7.janvārī nosūtījis vēstuli pašvaldību vadītājiem, aicinot steidzami nodrošināt pašvaldības īpašumā un valdījumā esošo ēku jumtu tīrīšanu.

Ministrs lūdz pašvaldības arī vērst privāto ēku un būvju īpašnieku uzmanību uz iespējamo cilvēku un īpašumu apdraudējumu, ēku konstrukciju bojājumiem, ēku jumtu sagrūšanas iespējām un aicināt privātīpašniekus nodrošināt jumta notīrīšanu no sniega un lāstekām, nepieļaujot avārijas un apdraudējuma situāciju rašanos.

Tāpat R.Vējonis ir lūdzis nekavējoties informēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju par pašvaldības amatpersonām, kam ir pieejama informācija par resursiem steidzamu jautājumu risināšanai. Tas nepieciešams, piemēram, gadījumos, kad Neatliekamās medicīniskās palīdzības transportam ir problēmas nokļūt uz izsaukumu un ir vajadzīga palīdzība ceļa posma attīrīšanā no sniega.

Ministrs atgādina, ka saskaņā ar Civilās aizsardzības likumu pašvaldībās darbojas Civilās aizsardzības komisija un iedzīvotājiem ir jābūt iespējai vērsties komisijā problēmu un jautājumu gadījumā.

Līdz 10.janvārim Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpināja gaidīt operatīvo informāciju no pašvaldībām par sniega radītajiem zaudējumiem, lai varētu sagatavot informāciju Ministru kabinetam un vērtētu iespējas palīdzēt pašvaldībām zaudējumu segšanai.

Maija Pētermane, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomniece

 

Par elektroģeneratoru piegādes koordinēšanu

6.janvārī Ministru kabineta ārkārtas sēdē, izsludinot ārkārtēju situāciju vairākos Latvijas novados, Krīžu vadības padomes sekretariātam uzdots ar operatīvo dienestu tālruņa numura 112 starpniecību organizēt un koordinēt ārkārtējās situācijas normalizēšanu, piegādājot ģeneratorus iedzīvotājiem, iestādēm un uzņēmumiem, kuri ir būtiski apdraudēti ilgstoša elektrības trūkuma dēļ.

Ja iedzīvotājs, uzņēmums vai iestāde ir kritiskā situācijā un ir nepieciešams ģenerators, tad jāzvana uz tālruņa numuru 112, kur tiks pieņemta visa nepieciešamā informācija.

Pēc tam ar iedzīvotāju, uzņēmumu vai iestādi sazināsies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Operatīvās vadības pārvaldes (OVP) darbinieks, kurš precizēs nepieciešamo informāciju, piemēram, piebraukšanas iespējas, nepieciešamā ģeneratora jaudu utt. Tālāk OVP darbinieks, noskaidrojot pie “Latvenergo” amatpersonām, kad konkrētajā vietā plānots pieslēgt elektrību, kā arī kur atrodas tuvākais, neizmantotais ģenerators, informēs par turpmāko rīcību. Ir jārēķinās ar to, ka ģeneratora piegāde nenotiks īsā laikā, jo iespējams, ka tas ir jāpiegādā pat no cita reģiona.

Ņemot vērā, ka vairāki tūkstoši mājsaimniecību ir palikušas bez elektrības un jebkurā gadījumā tas rada zināmas neērtības, iedzīvotāji, iestāžu un uzņēmumu pārstāvji aicināti zvanīt tikai būtiska apdraudējuma gadījumos.

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!