• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par apmaksātiem dzīvnieku TSE izmeklējumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.01.2011., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224170

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 11.janvārī

Vēl šajā numurā

12.01.2011., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par apmaksātiem dzīvnieku TSE izmeklējumiem

Zemkopības ministrija informē, ka 2011.gadā valsts ir radusi iespēju palīdzēt uzņēmējiem, sedzot finansiālos izdevumus par liellopu smadzeņu paraugu laboratoriskajiem izmeklējumiem uz transmisīvo sūkļveida encefalopātiju (TSE), tādējādi atbalstot uzņēmējus un veicinot ekonomiskās situācijas uzlabošanu un konkurētspēju, vienlaikus turpinot valstī veikt TSE efektīvu kontroli un nodrošinot sabiedrības veselību.

TSE ir vairāku slimību grupa, kurā ietilpst: govju sūkļveida encefalopātija liellopiem; skrepi aitām un kazām; hroniskā novājēšanas slimība briežu dzimtas dzīvniekiem; ūdeļu transmisīvā enecefalopātija kažokzvēriem; Kreicfelda–Jakoba slimības paveids cilvēkiem.

Govju sūkļveida encefalopātija ir hroniska liellopu centrālās nervu sistēmas (CNS) slimība, ko raksturo lēna, ilgstoša un progresējoša organisma vispārējā stāvokļa pasliktināšanās ar neatgriezeniskiem CNS darbības traucējumiem, kuru rezultātā iestājas bezpalīdzīgs ķermeņa stāvoklis un nāve.

TSE uzraudzības programmas paredz pārbaudīt visus veselos kautos liellopus, kas vecāki par 30 mēnešiem, kā arī piespiedu kārtā nokautos un nobeigušos liellopus, kas vecāki par 24 mēnešiem, vai tiem nav govju sūkļveida encefalopātija.

Paraugus laboratoriskai izmeklēšanai noņem un iesūta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektors vai PVD pilnvarotais veterinārārsts. Laboratoriskos izmeklējumus uz govju sūkļveida encefalopātiju veic valsts zinātniskais institūts “Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR”.

TSE uzraudzības pasākumus līdzfinansē ES, un pēc to īstenošanas Latvijas valsts budžeta ieguldītie līdzekļi tiek atmaksāti līdz 50 procentu apmēram.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!