• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir visas iespējas Latvijas un Ķīnas labai sadarbībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.1999., Nr. 62/63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22428

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir visas iespējas Latvijas un Ķīnas labai sadarbībai (turpinājums)

Vēl šajā numurā

04.03.1999., Nr. 62/63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ir visas iespējas Latvijas un Ķīnas labai sadarbībai

Vakar, 3.martā, norisa Ķīnas Tautas Republikas vicepremjeres U I (Wu Yi) oficiālā vizīte Latvijā

— pie Valsts prezidenta

K3.JPG (26499 BYTES) 03.03.1999.  Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Vakar, 3.martā, Valsts prezidents Guntis Ulmanis tikās ar Ķīnas Tautas Republikas vicepremjeri U I.

Sarunas laikā pārrunāta abu valstu divpusējā sadarbība ekonomikā un tirdzniecībā, kā arī iespējas paplašināt savstarpējos kontaktus.

Valsts prezidents informēja par Latvijas ekonomiskās izaugsmes dinamiku, kā arī par to, ka pēc valsts vizītes Ķīnā strauji pieaudzis Ķīnas eksporta apjoms uz Latviju. Sarunas laikā izskanēja cerība, ka šī vizīte veicinās turpmāko divpusējo attiecību attīstību. Ķīnas Tautas Republikas valdības vadītāja vietniece informēja par pašreizējo valsts ekonomisko attīstību, kā arī par to, kā pārvarēta finansu krīze, kas piemeklēja Dienvidaustrumāziju, un kā valsts likvidē lielo plūdu sekas.

Valsts prezidenta preses centrs

— pie Ministru prezidenta

Vakar, 3.martā, Ministru prezidents Vilis Krištopans tikās ar Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) delegāciju Ķīnas premjerministra vietnieces tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības jautājumos UI vadībā.

Ministru prezidents atzīmēja, ka abu valstu politiskais dialogs ir sasniedzis jaunu pakāpi un turpinās nepārtraukts darbs pie sadarbības projektiem daudzās jomās. V.Krištopans uzsvēra, ka Latvija ir gatava paplašināt politisko dialogu ar Ķīnas Tautas Republiku, turpinot jau uzsāktās abu valstu Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas. Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijā atceras to, ka ĶTR bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību un atjaunoja diplomātiskās attiecības.

Pārrunājot abu valstu ekonomiskos kontaktus, atzinīgi tika novērtēta Latvijas un ĶTR tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības apvienotās komisijas darbība, un uzsvērts, ka tirdzniecības apjoms palielinās.

Ministru prezidents aicināja paplašināt Latvijas un Ķīnas ekonomisko sadarbību, norādot uz Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli. Latvija ir iesniegusi Ķīnai līgumu par Latvijas ostu izmantošanu Ķīnas kravu apstrādei un transportēšanai caur Latvijas ostām. V.Krištopans aicināja Ķīnu aktīvāk iesaistīties Latvijā notiekošajos ekonomiskajos procesos un izklāstīja Latvijas ekonomiskos aspektus, kas varētu ieinteresēt potenciālos Ķīnas investorus.

Tika pārspriesta nepieciešamība tālāk pilnveidot līgumtiesisko bāzi. V.Krištopans atzinīgi novērtēja, ka UI vizītes laikā tiek parakstīti divi svarīgi līgumi: Līgums par civilo gaisa satiksmi un Līgums par sadarbību atbilstības novērtēšanas jomā importa un eksporta precēm. Ministru prezidents aicināja pēc iespējas drīzāk parakstīt līgumu par starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu. V.Krištopans un UI apmainījās ar viedokļiem par situāciju Krievijā. Sarunu noslēgumā Ministru prezidents Vilis Krištopans tika uzaicināts apmeklēt Ķīnas Tautas Republiku.

Valdības preses departaments

K5.JPG (22957 BYTES)K2.JPG (16937 BYTES)
Ķīnas vicepremjere U I vakar, 3.martā, tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu Vili Krištopanu un Latviajs Valsts prezidentu Gunti Ulmani

— pie Ministru prezidenta biedra

Vakar, 3. martā, Ministru prezidenta biedrs, satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs tikās ar Ķīnas Tautas Republikas premjerministra vietnieci UI.

Sarunu gaitā abas puses apsprieda savstarpējo sadarbību ekonomikā un tirdzniecībā. A. Gorbunovs atzina, ka Latvijas un Ķīnas līdzšinējā sadarbība ir noritējusi veiksmīgi un šī Ķīnas valdības delegācijas vizīte Latvijā dos pozitīvu impulsu sadarbības tālākai attīstībai. Arī UI izteica gandarījumu par abu valstu tirdzniecības un ekonomisko sakaru pakāpenisku paplašināšanos un atzina, ka šie sakari būtu elastīgi jādažādo.

Veiksmīgās sadarbības rezultātā A.Gorbunovs un U I šodien parakstīs starpvaldību nolīgumu par civilo gaisa satiksmi. Šis dokuments radīs juridisko bāzi tam, lai risinātu jautājumu par regulāras gaisa satiksmes nodrošināšanu starp Latviju un Ķīnu.

Pārrunāti arī jautājumi par kravas pārvadājumiem pa dzelzceļu. A.Gorbunovs atzīmēja, ka patlaban tiek veidota vienota tarifu politika Latvijas, Krievijas un Kazahstānas dzelzceļa pārvadātājiem, un pauda ieinteresētību, lai sadarbībai šajā jomā pievienotos arī Ķīna. Ķīnas vicepremjere aicināja A.Gorbunovu izskatīt iespēju piedalīties Latvijas-Ķīnas-Kazahstānas-Krievijas darba grupas izveidē, kas risinātu ar dzelzceļa kravu pārvadājumiem saistītos jautājumus.

U I izteica gatavību veicināt Ķīnas uzņēmēju kapitāla ieguldīšanu Latvijas uzņēmumos, tādējādi nostiprinot abu valstu tirdznieciskos sakarus un ekonomisko sadarbību, īpaši uzsverot komunikāciju jomu un kravu pārvadājumus caur Latvijas ostām. U I informēja A.Gorbunovu, ka šīs vizītes laikā kā īpašu draudzības apliecinājumu nodos Latvijai trīs miljonus juaņu lielu Ķīnas valdības dāvanu.

Valdības preses departaments

Vēl par vizīti — 7.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!