• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts Baltijas mašīnu izmēģināšanas stacijas finansiālo un saimniecisko darbību 1995., 1996. un 1997.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.1999., Nr. 62/63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22441

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-25

Par Valsts Rīgas vīna un šampanieša kombināta privatizācijas procesa likumību

Vēl šajā numurā

04.03.1999., Nr. 62/63

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-295/98

Pieņemts: 27.01.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–295/98

Rīgā 1999.gada 27.janvārī

Par Valsts Baltijas mašīnu izmēģināšanas stacijas finansiālo un saimniecisko darbību 1995., 1996. un 1997.gadā

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas sēdē piedalījās: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors V.Grasis; kolēģijas locekļi J.Āboliņš, L.Ceimere, D.Timšāne, Valsts kontroles darbinieki — vecākā valsts revidente I.Atvare.

Sēdes gaitu protokolēja valsts revidenta palīgs G.Āboltiņš.

Uzaicinātie: Valsts Baltijas MIS direktors A.Sovers; grāmatvede E.Balode, Zemkopības ministrijas Stratēģijas un kooperācijas nodaļas vadītājs A.Lāčgalvis.

Izskatot revīzijas materiālus par Valsts Baltijas mašīnu izmēģināšanas stacijas finansiālo un saimniecisko darbību un uzklausot uzaicināto personu paskaidrojumus, Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija

konstatēja:

1. Valsts Baltijas mašīnu izmēģināšanas stacija izveidota, pamatojoties uz Latvijas Republikas Lauksaimniecības ministrijas 1991.gada 18.septembra pavēli Nr.202. Uzņēmums Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēts 1991.gada 3.oktobrī ar reģistrācijas Nr.000302554. Uzņēmums ir Zemkopības ministrijas pārziņā.

2. Valsts Baltijas MIS katru gadu valsts pasūtījuma izpildei saņem dotāciju, kas tiek izlietota saskaņā ar sastādīto tāmi. Valsts dotācija uzņēmuma kopējos ieņēmumos 1995.gadā ir 63%, 1996.gadā —71%, 1997.gadā — 41% un 1998.gada pirmajos trijos ceturkšņos — 31%. Naudas līdzekļi paredzēti, lai uzņēmums varētu veikt valsts uzdotās funkcijas — mašīnu izmēģināšanu un to sertificēšanu. Zemkopības ministrija nav noslēgusi līgumu par valsts funkciju deleģēšanu uzņēmumam.

Uzņēmuma ieņēmumos lielu īpatsvaru no saimnieciskās darbības veido viesnīca un kafejnīca, kā arī norakstītās tehnikas pārdošanas un pamatlīdzekļu iznomāšanas ieņēmumi, bet līgumdarbu un lauksaimniecības tehnikas pakalpojumu īpatsvars ir neliels.

3. Valsts Baltijas MIS viesnīca un kafejnīca strādā ar zaudējumiem: 1995.gadā — Ls 485, 1996.gadā — Ls 7523, 1997.gadā — Ls 1168 un 1998.gada pirmajos trijos ceturkšņos — jau Ls 1499.

4. Uzņēmuma grāmatvedības sniegtā informācija nav salīdzināma, jo uzņēmums katru gadu peļņas un zaudējumu aprēķinā viena veida ieņēmumus atspoguļo dažādos posteņos, tādējādi tiek pārkāpts likuma "Par grāmatvedību" 2.pants.

5. Baltijas MIS neievēro likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem " 21.pantu, jo neto apgrozījumā netiek uzrādīti faktiskie ieņēmumi no realizētajām precēm kafejnīcā un veikalā, bet tiek uzrādīti ieņēmumi, no kuriem ir atskaitīta preču iepirkuma cena.

Uzņēmuma gada pārskatā netiek atspoguļota visa saimnieciskā darbība.

6. Baltijas MIS kases operāciju uzskaite 1997. un 1998.gadā netiek veikta saskaņā ar LR Ministru kabineta noteikumiem Nr.330 "Kases operāciju uzskaites noteikumi". Uzņēmuma dienas ieņēmumi ir lielāki par Ls 100, bet uzņēmums kases uzskaiti veic par 3 vai 4 dienām.

7. Uzņēmums pārkāpj Ministru kabineta noteikumus Nr.268 — visas saņemtās preces netiek iegrāmatotas preču reģistrācijas žurnālā.

8. Uzņēmums bilancē krājumus neuzrāda iegādes vērtībā, tādējādi netiek ievērotas likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 32.panta prasības.

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģija, izvērtējot revīzijas materiālus,

nolēma:

1. Uzdot v/u Baltijas MIS vadībai sakārtot grāmatvedības uzskaiti un ievērot visus grāmatvedības noteikumus atbilstoši likumiem "Par grāmatvedību" un "Par uzņēmumu gada pārskatiem".

2. Uzdot Zemkopības ministrijai sakārtot juridiskās attiecības ar uzņēmumu par valsts funkciju deleģēšanu uzņēmumam atbilstoši LR likumiem un normatīvajiem aktiem.

3. Revīzijas aktu un kolēģijas lēmumu nosūtīt Zemkopības ministrijai, kolēģijas lēmumu nosūtīt uzņēmumam "Baltijas MIS".

4. Slēgt revīzijas lietu Nr.5.1–2–295/98.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamentā saskaņā ar likumu "Par Valsts kontroli".

Kolēģijas priekšsēdētājs V.Grasis

Kolēģijas locekļi: J.Āboliņš, L.Ceimere, D.Timšāne

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!