• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Azerbaidžānas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2011., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224518

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iekšlietu ministre: Par J.Lužkova iekļaušanu Latvijai nevēlamo personu sarakstā

Vēl šajā numurā

19.01.2011., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Starpvalstu vizītes

Par Azerbaidžānas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Regulārā augstākā līmeņa politisko vizīšu apmaiņa un ekonomiskās sadarbības pozitīvā dinamika ir apliecinājums Latvijas un Azerbaidžānas ciešajām un draudzīgajām attiecībām, 17.janvārī, tiekoties ar Azerbaidžānas Republikas prezidentu Ilhamu Alijevu, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Azerbaidžānas prezidents apsveica S.Āboltiņu ar ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētājas amatā un uzaicināja vizītē apmeklēt Azerbaidžānu. Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka Azerbaidžānas prezidenta vizīte kļūs par jaunu impulsu vēl efektīvāk izmantot abu valstu ekonomiskās un politiskās sadarbības potenciālu. Neskatoties uz globālo ekonomisko krīzi, abu valstu ekonomiskā sadarbība pagājušajā gadā turpināja sekmīgi attīstīties. Ekonomiskās sadarbības un cilvēcisko kontaktu veicināšanu būtiski atvieglo arī tiešā aviosatiksme starp abu valstu galvaspilsētām, norādīja S.Āboltiņa.

Sarunas gaitā I.Alijevs pateicās par Latvijas atbalstu Azerbaidžānas attiecību veidošanā ar ES. Latvija kā ES dalībvalsts vienmēr aktīvi atbalstījusi ES Austrumu partnerības iniciatīvu, kuras ietvaros tiek veidotas ciešākas partnerattiecības ar Azerbaidžānu un vēl piecām bijušajām Padomju Savienības valstīm, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. S.Āboltiņa apliecināja, ka sadarbība ar ES Austrumu partnerības valstīm ir mūsu valsts prioritāte un esam gatavi dalīties savā reformu pieredzē.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāti aktuālie enerģētikas politikas jautājumi. Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka viena no Latvijas prioritātēm ir energopiegāžu ceļu un avotu dažādošana, lai mūsu valsts nebūtu atkarīga tikai no viena piegādātāja.

Pārrunājot abu valstu parlamentāro sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja darīja zināmu, ka Saeimā izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Azerbaidžānas parlamentu, kurā darbojas 18 deputāti. Puses bija vienisprātis, ka šis ir nozīmīgs formāts abu valstu politiskajā dialogā. Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Azerbaidžānas parlamentu priekšsēdētājs Aleksandrs Sakovskis norādīja, ka grupas vārdā jau uzaicinājis kolēģus no Azerbaidžānas parlamenta apmaiņas vizītē apmeklēt Latviju, lai detalizēti pārrunātu abu valstu divpusējo sadarbību.

Saeimas preses dienests



Tiekoties ar Ministru prezidentu

17.janvārī Rīgā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, tiekoties ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu viņa oficiālās vizītes laikā, pārrunāja abu valstu ekonomiskās sadarbības stiprināšanu. Sarunā piedalījās arī ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Ministru prezidents atzina, ka Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskā sadarbība pēdējos gados uzrādījusi pozitīvu dinamiku, un izteica gandarījumu, ka veiksmīgā politiskā sadarbība, tai skaitā augsta ranga politiskā līmeņa vizīšu apmaiņa, ir radījusi nepieciešamos priekšnoteikumus ekonomiskajai sadarbībai. Premjers izteica pozitīvu vērtējumu abu valstu tirdzniecības apgrozījuma pieaugumam, kas, neskatoties uz globālo ekonomisko krīzi, pieaudzis par 10%. Sarunā V.Dombrovskis norādīja uz Latvijas uzņēmumu interesi sadarbībai ar Azerbaidžānu noteiktu investīciju projektu īstenošanā. Azerbaidžānas pusei tika raksturoti iespējamie investīciju projekti, un Azerbaidžānas prezidents izteica gatavību organizēt biznesa delegācijas vizīti Latvijā vēl pirms pavasarī Rīgā paredzētās Latvijas–Azerbaidžānas starpvaldību komisijas sanāksmes.

Tikšanās laikā tika pārrunātas Eiropas Savienības un Azerbaidžānas attiecības. Ministru prezidents pauda Latvijas atbalstu ES un Azerbaidžānas sadarbības tālākai padziļināšanai, arī izmantojot Austrumu partnerības iespējas. Premjers norādīja, ka, ņemot vērā Latvijas neseno reformu pieredzi, Latvija ir gatava dalīties savās zināšanās, tai skaitā ES finansētajos institūciju stiprināšanas projektos Azerbaidžānā.

Premjers norādīja uz Azerbaidžānas pieaugošo lomu enerģētikas piegāžu nodrošināšanā nākotnē ES. Viņš izteica atbalstu ES centieniem diversificēt enerģiju piegādes. Abas puses pārrunāja enerģētikas projektu – Dienvidu koridora un “Nabucco” attīstību. Prezidents I.Alijevs pauda gandarījumu par Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu neseno vizīti Baku, kura apliecinājusi, ka Azerbaidžāna ir ES prioritāte. Tāpat V.Dombrovskis informēja par sašķidrinātās dabasgāzes termināla projekta īstenošanas plāniem Latvijā.

Abas puses pārrunāja arī sadarbību izglītībā un dažādu nozaru resoru starpā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments



Valsts prezidents Valdis Zatlers oficiālajās vakariņās:

Godātais prezidenta kungs [Ilhams Alijevs]!

Cienītā Alijevas kundze!

Ekselences! Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks manas dzīvesbiedres un savā vārdā sveikt Azerbaidžānas Republikas prezidentu un Mehribanu Alijevas kundzi Rīgā!

Ar gandarījumu atceros viesošanos jūsu skaistajā zemē 2009.gada augustā. Es esmu pārliecināts, ka arī šī vizīte kalpos kā tālejošs apliecinājums savstarpējai sapratnei, kas izveidojusies starp mūsu valstīm 20 gadu laikā kopš Latvijas un Azerbaidžānas neatkarības atjaunošanas.

Godātais prezidenta kungs, Alijevas kundze!

Latvijas un Azerbaidžānas attīstībā izšķirošs bija pirmais neatkarības posms, kas aizsākās 1918.gadā. Diemžēl Azerbaidžānai tie bija nepilni divi gadi, bet ar to pietika, lai valstī iedibinātu parlamentārisma garu un iesētu demokrātijas sēklu. Pirmā parlamentārā republika islāma pasaulē, vēlēšanu tiesību ieviešana sievietēm vēl pirms Apvienotās Karalistes un Amerikas Savienotajām Valstīm – tie ir vēsturiskas nozīmes notikumi, kas šodien liek Azerbaidžānai konsekventi virzīties pa demokrātisko vērtību ceļu.

Gan Latvija, gan Azerbaidžāna atrodas ģeogrāfiski stratēģiskās vietās – krustcelēs starp rietumiem un austrumiem, starp Eiropu un Āziju.

Lai arī šis novietojums ne vienmēr ir nesis labklājību un mieru mūsu tautām, tomēr tas ir stiprinājis mūsu nāciju garu un ievērojami bagātinājis mūsu kultūru.

Godātais prezidenta kungs, Alijevas kundze!

Pēdējo 20 gadu laikā Latvija ir ļoti daudz darījusi, lai sasniegtu savu stratēģisko mērķi – pilnvērtīgu dalību Eiropas Savienībā un Ziemeļatlantijas aliansē. Ar patiesu gandarījumu varu teikt, ka mūsu dalībvalsts statuss, kā arī Azerbaidžānas uzticamā partnerība šīm organizācijām ir pavēruši vēl plašākas sadarbības iespējas starp mūsu valstīm un reģioniem. Šajā neilgajā laika posmā Latvija ir panākusi atzīstamus rezultātus, iekļaujoties kopējā Eiropas telpā. Varētu pat teikt, ka iegūtā reformu īstenošanas pieredze, mūsu veiksmes un neveiksmes ir kļuvušas par vienu no vērtīgākajām Latvijas eksporta precēm. Mēs esam gatavi tajā dalīties, tādējādi atbalstot arī Azerbaidžānas reformu centienus.

Godātais prezidenta kungs, Alijevas kundze!

Es patiesi augstu vērtēju mūsu delegāciju konstruktīvās sarunas un abpusējo ieinteresētību, ko pieredzējām šajās dienās. Papildinātā līgumtiesiskā bāze, kopīgi parakstītā deklarācija skaidri iezīmē mūsu valstu turpmākās sadarbības virzienus. Tomēr īpaši vēlētos akcentēt ekonomisko sakaru veicināšanu, kas vairo gan Latvijas, gan Azerbaidžānas cilvēku labklājību. Vēlos izteikt cerību, ka jau esošās iestrādes, pastāvīgi pieaugošais tirdzniecības apgrozījums, kā arī šodien notikušais biznesa forums, kurā piedalījās abu valstu uzņēmēju delegācijas, būtiski sekmēs turpmāko Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību.

Godātais prezidenta kungs, Alijevas kundze!

Savā un manas dzīvesbiedres vārdā atļaujiet man uzsaukt tostu par Latvijas un Azerbaidžānas draudzību un veiksmīgu sadarbību mūsu tautu nākotnes un labklājības vārdā! Uz jūsu veselību, prezidenta kungs! Uz jūsu veselību, Alijevas kundze!

Lai dzīvo Latvija! Lai dzīvo Azerbaidžāna!

Valsts prezidenta Valda Zatlera tosts oficiālajās vakariņās par godu Azerbaidžānas Republikas prezidentam Ilhamam Alijevam un Mehribanai Alijevas kundzei



Par sadarbību ekonomikā

17.janvārī ekonomikas ministrs Artis Kampars tikās ar Azerbaidžānas Republikas ekonomiskās attīstības ministru Šahinu Mustafajevu un atklāja Latvijas–Azerbaidžānas biznesa forumu.

“Esam gandarīti, ka Latviju un Azerbaidžānu vieno teicamas divpusējās attiecības, ko papildina arvien intensīvāka ekonomiskā sadarbība un uzņēmēju aktivitātes,” tikšanās laikā ar Azerbaidžānas ekonomiskās attīstības ministru uzsvēra A.Kampars.

Ekonomikas ministrs sarunās ar Š.Mustafajevu atzina, ka, neskatoties uz pašreizējiem globālajiem ekonomikas izaicinājumiem, Latvijas un Azerbaidžānas divpusējās tirdzniecības dinamika pēdējos piecos gados ir uzrādījusi stabili pieaugošu tendenci. Vienlaikus Latvija saskata plašas iespējas divpusējās sadarbības paplašināšanai un esam atvērti visām iniciatīvām, kas veicinātu abu valstu ekonomisko sakaru padziļināšanu gan valsts institūciju, gan uzņēmēju līmenī.

“Turpmāko ekonomisko sadarbību lietderīgi būtu veicināt investīciju, transporta, tranzīta, loģistikas, kultūras, informācijas tehnoloģiju, izglītības, rūpniecības, tūrisma, enerģētikas, ārējās tirdzniecības (īpaši pārtikas produktu tirdzniecības) jomā un banku sektorā,” pauda A.Kampars. Ministri atzina abu valstu ieinteresētību veicināt intensīvāku sadarbību augstākās izglītības, tostarp studentu apmaiņas un apmācības, jomā.

Savukārt pēcpusdienā ekonomikas ministrs A.Kampars ar uzrunu atklāja Latvijas–Azerbaidžānas biznesa forumu.

No Azerbaidžānas uz forumu ieradās 56 uzņēmēji no tādām jomām kā medicīna, lauksaimniecība, rūpniecība, būvniecība, finanses un bankas, informācijas un telekomunikāciju tehnoloģijas un loģistika. Savukārt no Latvijas puses forumā piedalījās vairāk nekā 100 uzņēmēju, kas pārstāv pārtikas, ķīmijas, kosmētikas, enerģētikas, IT un telekomunikācijas nozares, medicīnu un farmāciju, tekstila rūpniecību, tūrisma nozari, izglītību. Tāpat plaši tika pārstāvēta finanšu sektors, loģistikas un celtniecības nozares.

Biznesa foruma laikā tika parakstīts sadarbības memorands starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un partnerorganizāciju Azerbaidžānā “AZPROMO”.



Fakti par sadarbību

2009.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Azerbaidžānu sasniedza 15,4 miljonus eiro (samazinājies par 2,2%), kas ierindoja Azerbaidžānu 55.vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Kopējais eksporta apjoms uz Azerbaidžānu, salīdzinot ar 2008.gadu, pieauga par 4,9% un veidoja 13,3 miljonus eiro, savukārt kopējais imports samazinājās par 32%, veidojot 2 miljonus eiro, tādējādi Azerbaidžāna bija Latvijas 46.nozīmīgākais eksporta un 64.nozīmīgākais importa partneris.

2010.gada deviņos mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības bilance ar Azerbaidžānu bija pozitīva: eksports veidoja 10,5 miljonus eiro (+11,6%), savukārt imports – 2,4 miljonus eiro (+20,1%).

Nozīmīgākās preču grupas, kas tika eksportētas uz Azerbaidžānu 2010.gada deviņos mēnešos, bija dzīvnieki un lopkopības produkcija; metāli un to izstrādājumi; ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija; pārtikas rūpniecības produkti; plastmasas un izstrādājumi no tām, kaučuks un gumijas izstrādājumi. Savukārt nozīmīgākās importa preces no Azerbaidžānas šajā laikposmā bija minerālie produkti (kurināmais, nafta un tās produkti); pārtikas rūpniecības produkti; mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas un augu valsts produkti.

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Azerbaidžāna ierindojas 72.vietā, investīciju apjomam sasniedzot 174 tūkstošus latu. Saskaņā ar “Lursoft” datiem Latvijā darbojas 32 uzņēmumi ar Azerbaidžānas kapitālu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa



Par sadarbību finanšu jomā

17.janvārī Azerbaidžānas Republikas prezidenta oficiālās vizītes Latvijā laikā finanšu ministrs Andris Vilks tikās ar Azerbaidžānas nodokļu ministru Fazilu Mammadovu. Abas amatpersonas pārrunāja Latvijas un Azerbaidžānas nodokļu politikas un ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumus, prioritātes nodokļu administrēšanas jomā, kā arī turpmāko abu valstu sadarbību.

“Finanšu ministrijai nodokļu jomā ir divas galvenās prioritātes: ēnu ekonomikas apjoma mazināšana un uzņēmējdarbības vides uzlabošana, samazinot administratīvo slogu. Mēs orientējamies uz ciešu sadarbību ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem, veicinām brīvprātīgu nodokļu nomaksu, kā arī mobilizējam resursus, lai nodrošinātu valsts ieņēmumu izpildi. Mūsu mērķis ir efektīvāka nodokļu sistēma, ar to saprotot plašāku nodokļu bāzi, bet zemākas likmes. Tas nozīmē – nodokļus maksā visi, toties maksā mazāk,” tiekoties ar savu kolēģi, uzsvēra finanšu ministrs A.Vilks.

Viņš arī aicināja F.Mammadovu iepazīties ar Latvijas pieredzi ekonomikas pārstrukturēšanā un izteica atbalstu Azerbaidžānas likumdošanas un Eiropas Savienības direktīvu harmonizēšanai, kas palīdzētu Azerbaidžānai attīstīt ekonomisko sadarbību ar ES dalībvalstīm.

F.Mammadovs uzsvēra, ka viņa valsts lielu vērību pievērš nodokļu maksātāju tiesiskās apziņas stiprināšanai, tāpēc Azerbaidžānas skolēnu izglītības programmās kā obligātas ir iekļautas tēmas par biznesa vadību, valsts budžeta veidošanas un nodokļu sistēmas principiem.

Puses arī pārrunāja konkrētu nodokļu (pievienotās vērtības nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa) veidošanas principus un atšķirības starp abām valstīm, kā arī apmainījās viedokļiem par tālākās sadarbības attīstības iespējām ES kontekstā.

17.janvārī tika parakstīts līgums starp Latvijas Valsts ieņēmumu dienestu un Azerbaidžānas Nodokļu ministriju par savstarpēju administratīvo sadarbību un informācijas apmaiņu nodokļu jomā.

Aleksis Jarockis, finanšu ministra preses sekretārs



Par sadarbību ārlietās

17.janvārī Azerbaidžānas Republikas prezidenta Ilhama Alijeva oficiālās vizītes laikā notika Latvijas ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska tikšanās ar Azerbaidžānas ārlietu ministru Elmaru Mamadjarovu. Ministri pauda atzinību par abu valstu līdzšinējo sadarbību, tai skaitā aktīvo politisko dialogu, kas ir stimuls arī ekonomiskās sadarbības veicināšanai.

Sarunā Ģ.V.Kristovskis izteica atbalstu Azerbaidžānas uz Eiropas integrāciju vērstajam reformu kursam un aicināja vēl aktīvāk izmantot Austrumu partnerības iespējas. Ārlietu ministrs pateicās savam Azerbaidžānas kolēģim par uzaicinājumu vizītē apmeklēt Baku. Ministrs pauda pārliecību, ka martā paredzētās ārlietu ministriju konsultācijas politisko direktoru līmenī turpinās iedibināto dialogu. “Latvija ir ieinteresēta arī turpmāk dalīties savās zināšanās ES reformu ieviešanā Azerbaidžānā,” uzsvēra ministrs.

Sarunā ministri pozitīvi novērtēja Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu vizīti Azerbaidžānā. Vienlaikus Ģ.V.Kristovskis uzsvēra Azerbaidžānas kā uzticama un perspektīva partnera lomu enerģētikas piegāžu nodrošināšanā Eiropas Savienībai.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa



Par sadarbību ārkārtas situāciju novēršanā

17.janvārī Azerbaidžānas prezidenta vizītes Latvijā laikā iekšlietu ministre Linda Mūrniece ar Azerbaidžānas ārkārtas situāciju ministru Kamaladinu Heidarovu parakstīja Latvijas Republikas valdības un Azerbaidžānas Republikas valdības vienošanos par sadarbību ārkārtas situāciju novēršanā.

Vienošanās ļaus kompetentajām iestādēm daudz efektīvāk un ātrāk sniegt palīdzību abu valstu iedzīvotājiem katastrofu gadījumos.

L.Mūrniece arī saņēma K.Heidarova ielūgumu apmeklēt Azerbaidžānu, lai paplašinātu sadarbību ar citām Azerbaidžānas Iekšlietu ministrijas struktūrām.

Azerbaidžānas ārkārtas situāciju ministrs apmeklēja arī Ugunsdzēsības muzeju un iepazinās ar centrālā sakaru punkta 112 darbu.

Azerbaidžānas prezidenta vizītes laikā Latviju apmeklēja arī Azerbaidžānas Iekšlietu ministrijas pirmais ministra vietnieks Rafails Mirzajevs un Starptautisko attiecību departamenta priekšnieks Argujs Kalantarli.

Iekšlietu ministrijas Administratīvais departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!