• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ES fondu projektiem pieejamo valsts finansējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2011., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224521

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 18.janvārī

Vēl šajā numurā

19.01.2011., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministrijās

Finanšu ministrija: Par ES fondu projektiem pieejamo valsts finansējumu

Valsts budžeta līdzekļi Eiropas Savienības (ES) fondu projektiem 2010.gadam apgūti par 99,6%, tajā skaitā gandrīz pilnībā apgūts arī 2010.gada jūnijā ES fondu projektiem papildus piešķirtais 100 miljonu latu finansējums, kas apliecina, ka Latvija spēj mobilizēt resursus un izmantot visas iespējas pieejamā finansējuma apguvē ES fondu projektiem, ziņo Finanšu ministrija (FM) kā ES fondu vadošā iestāde.

“Tā kā ES fondu aktivitātes, kuru ietvaros projekti tiek īstenoti, atbilst Latvijas stratēģiskās attīstības plāna prioritāriem virzieniem, 2010.gada beigās izmaksātie līdzekļi dos nozīmīgu impulsu vēl straujākai ekonomikas atveseļošanai un pozitīvākam mikroklimatam 2011.gadā,” uzskata FM valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Aleksandrs Antonovs. Tāpat viņš uzsver, ka visi projekti, kuriem finansējums tika izmaksāts, bija iepriekš ieplānoti un jau zināmā gatavības stadijā. Atbildīgās ministrijas un saņēmēji mobilizējās un bija spējīgi nodrošināt maksājumu paātrināšanu.

“Arī 2011.gadā prioritārais mērķis būs nodrošināt ES fondiem pieejamā valsts budžeta finansējuma izlietojumu pilnā apmērā, kas būs par 25% lielāks nekā 2010.gadā,” pauž A.Antonovs.

Kopumā ministrijas 2010.gadā no valsts budžeta līdzekļiem projektu īstenotājiem izmaksājušas 505,8 miljonus latu, tajā skaitā decembrī 224 miljonus latu. Lielākās summas decembrī izmaksājušas: Satiksmes ministrija – 54,3 miljonu latu apmērā, Vides ministrija – 46,6 miljonus latu, Izglītības un zinātnes ministrija – 45 miljonus latu un bijusī Reģionālas attīstības un pašvaldību lietu ministrija – 41 miljonu latu.

Minētajās summās ietverti arī avansa maksājumi projektu īstenotājiem, kas tika izmaksāti jau apstiprinātajiem un īstenošanai gataviem projektiem. Tā kā Finanšu ministrija jau iepriekš ziņojusi, ka viens no šā brīža galvenajiem iemesliem nepietiekošajam ES fondu apguve tempam ir apgrūtinājumi komercbanku kredītu pieejamībai fondu projektiem, tad šāda iespēja izmaksāt avansus no valsts budžeta līdzekļiem ir pozitīvs impulss projektu uzsākšanai un sekmīgai īstenošanai.

Kopumā līdz 2010.gada 31.decembrim ES fondu projekti apstiprināti par 2,4 miljardiem latu jeb ~75% no kopējā ES fondu finansējuma, līgumi noslēgti par 2,3 miljardiem latu jeb 74% no kopējā piešķīruma, bet finansējuma saņēmējiem izmaksāti 928 miljoni latu, kas ir ~30% no kopējā perioda piešķīruma. Latvijai pieejamais ES fondu finansējums 2007.–2013.gada periodā ir 3,18 miljardi latu. Šos līdzekļus Latvija var izmantot līdz 2015.gada beigām. Latvijā ES fondu līdzekļi tiek plānoti trīs virzienos jeb darbības programmās – “Cilvēkresursi un nodarbinātība”, “Uzņēmējdarbība un inovācijas”, “Infrastruktūra un pakalpojumi”.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!