• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ciešāku Saeimas un Eiropas Parlamenta sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2011., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224601

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES parlamentu ģenerālsekretāru sanāksmi Briselē

Vēl šajā numurā

20.01.2011., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ciešāku Saeimas un Eiropas Parlamenta sadarbību

14.janvārī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, tiekoties ar Eiropas Parlamenta deputātiem no Latvijas, vienojās, ka Latvijas interešu aizstāvībai nepieciešama ciešāka sadarbība starp Saeimas un Eiropas Parlamenta deputātiem.

“Eiropas Savienības politika mūsdienās faktiski ir iekšpolitika. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai Saeimas komisiju vadītāji un Latvijas deputāti Eiropas Parlamentā tiktos regulāri. Tas palīdzētu plašāk izdiskutēt katrai nozarei aktuālus jautājumus un koordinēti pārstāvēt nacionālās intereses Eiropas līmenī,” tikšanās laikā apliecināja Solvita Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka īpaši būtiski tas ir tādēļ, ka tuvākajos gados Eiropas Savienībā (ES) tiks pieņemti lēmumi, kas būtiski ietekmēs Latvijas un tās iedzīvotāju nākotni – šobrīd tiek apspriesta nākamā finanšu perspektīva, tai skaitā Kohēzijas fonda nākotne un izlīdzinātie maksājumi zemniekiem. Šī parlamenta kompetencē ir Latvijas sagatavošanās Eiropas Savienības prezidentūrai, tādēļ parlamentāriešu sadarbība ir īpaši svarīga.

Eiropas Parlamenta deputāti atzina, ka komunikācijas pilnveidošana ir būtiska, jo nacionālajiem parlamentiem ir nozīmīga loma, īpaši, lai veicinātu ātrāku un kvalitatīvāku Eiropas Savienības tiesību aktu pārņemšanu nacionālajā likumdošanā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija ir parlamentāra valsts, tādēļ viņa ir plānojusi aicināt uz tikšanos arī nozaru ministriju parlamentāros sekretārus, lai uzlabotu parlamentāro kontroli un pilnveidotu jautājumu koordināciju un interešu aizstāvību arī ar izpildvaru.

Līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos gan Saeimā, gan Eiropas Parlamentā ievēlētajiem deputātiem ir lielāka loma un atbildība, ietekmējot Eiropas kopējo politiku, tādēļ Latvijas interešu aizstāvībai ir jākoncentrē visi mums pieejamie resursi, norāda Saeimas priekšsēdētāja.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja informēja Eiropas Parlamenta deputātus par janvāra beigās paredzētajām ārpolitikas debatēm, kurās aicināja piedalīties arī Eiropas Parlamenta deputātus.

Uz tikšanos ar Saeimas priekšsēdētāju bija ieradušies: Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Krišjānis Kariņš un Alfrēds Rubiks. Puses vienojās, ka turpmāk šādas tikšanās būtu lietderīgas reizi pusgadā.

Ar Eiropas Parlamenta deputātiem 14.janvārī tikās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti. Komisijas darba prioritātes saistītas ar ES kopējo lauksaimniecības politiku un enerģētikas sektoru, kā arī ar struktūrfondu apguvi un kohēzijas politiku, raksturoja komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis. Viņš norādīja, ka, izskatot konkrētas nacionālās pozīcijas, komisija pieaicinās arī Eiropas Parlamenta deputātus, kuri strādā attiecīgajā jomā.

Tikšanās laikā ar komisiju tika pārrunāti centieni reformēt ES kopējo lauksaimniecības politiku un izlīdzināt lauksaimniecības tiešmaksājumus, kā arī gaidāmais darbs pie Atjaunojamo energoresursu likumprojekta un ES nostāja Baltkrievijas jautājumā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!