• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrs: Par sabiedrības veselības pamatnostādnēm līdz 2017.gadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2011., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224635

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Iepazīstinot deputātus ar ministrijas prioritārajiem jautājumiem

Vēl šajā numurā

20.01.2011., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrs: Par sabiedrības veselības pamatnostādnēm līdz 2017.gadam

“Cilvēks darbspējas vecumā ar labu veselību ir līdz šim Latvijā nenovērtēta ekonomiska vērtība, tādēļ ikvienas tautsaimniecības nozares mērķiem ir jāveicina sabiedrības veselības saglabāšana un uzlabošanās. Iedzīvotāju mūža garuma palielināšana nav tikai veselības aprūpes atbildība un risināms jautājums,” tā 19.janvārī, atklājot diskusiju par Sabiedrības veselības pamatnostādņu projektu, norādīja veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

Starptautiski pētījumi liecina, ka 90 procenti faktoru, kas ietekmē cilvēka mūža ilgumu, ir dzīvesveids, vides un sociālie faktori, kā arī iedzimtība, kamēr ārstniecība – aptuveni tikai desmito daļu. Tādēļ jāpanāk, ka sabiedrības veselību pozitīvi ietekmējoši lēmumi tiek īstenoti arī citās nozarēs – izglītībā, ekonomikā, satiksmes jomā, iekšlietās un citās jomās, uzskata veselības ministrs.

Sākot diskusiju, J.Bārzdiņš akcentēja nepieciešamību runāt par sabiedrības veselību plašākā speciālistu lokā, proti, ne tikai starp veselības nozares profesionāļiem – ārstniecības personām un nozares administratoriem, bet pieaicinot dažādu nozaru pārstāvjus. Šāda līmeņa diskusijas ļautu citu nozaru politikas veidotāju vidū pakāpeniski nostiprināt apziņu, ka ar veselības aprūpi tieši nesaistīti lēmumi ietekmē iedzīvotāju veselību un līdz ar to mūža ilgumu.

Kā labu paraugu dažādu nozaru sadarbībai veselības ministrs minēja programmu “Skolas piens” un “Skolas auglis” realizāciju, rezultātā ieguvēji ir gan skolēni, gan attiecīgās nozares uzņēmēji, kā arī nākotnē, visticamāk, veselības aprūpes nozare. Šo programmu ietvaros Latvijas skolās bērni saņem svaigu pienu un augļus no vietējiem zemniekiem.

Lai iedzīvotāju veselīga dzīvesveida veicināšana pavērtu jaunas iespējas perspektīvām uzņēmējdarbības formām, J.Bārzdiņš informēja, ka Veselības ministrija nākotnē plāno arvien ciešāku sadarbību ar dažādu nozaru pārstāvjiem. Tādējādi valsts un sabiedrība iegūs divkāršu labumu – pagarinās iedzīvotāju veselīgas dzīves gadus un vienlaikus tiks attīstīta uzņēmējdarbība, kas nozīmē vairāk jaunu darba vietu un nodokļu ieņēmumu.

Līdz 1.februārim turpinās Sabiedrības veselības pamatnostādņu projekta 2011.–2017.gadam sabiedriskā apspriešana, un ikviens interesents tiek aicināts sniegt savus priekšlikumus un komentārus elektroniski uz e-pastu sabiedribasveseliba@vm.gov.lv.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!