• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par pēdējo gadu tendencēm adopcijas procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2011., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Londonā

Vēl šajā numurā

21.01.2011., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par pēdējo gadu tendencēm adopcijas procesā

Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās valstī nav ietekmējusi cilvēku vēlmi un iespējas adoptēt bērnu, secina Labklājības ministrija (LM), analizējot pēdējo gadu tendences adopcijas procesā.

LM rīcībā esošie dati liecina, ka cilvēkiem joprojām saglabājusies vēlme adoptēt bērnus. Piemēram, 2009.gadā Latvijā adoptēti 105 bērni, 2010.gadā – 99 bērni, savukārt 2005. un 2006.gadā Latvijā adoptēti 88 bērni.

Lai gan adoptētāju skaits iepriekšējā gadā ir palielinājies, 2010.gadā adoptēts par sešiem bērniem mazāk nekā pirms gada. Tas skaidrojams ar faktu, ka adoptējamie bērni neatbilst adoptētāju vēlmēm attiecībā uz bērna vecumu, veselības stāvokli, kā arī faktu, ka lielākajai daļai adoptējamo bērnu ir brāļi un māsas, taču Latvijā ģimenes pārsvarā izvēlas adoptēt ne vairāk kā vienu bērnu.

Pozitīvi vērtējams ir fakts, ka 2010.gadā, salīdzinot ar 2009.gadu, ir pieaudzis no aprūpes iestādēm adoptēto bērnu skaits, tomēr nedaudz samazinājies no audžuģimenēm un no aizbildniecības adoptēto bērnu skaits.

Pēdējo desmit gados vislielākais adoptēto bērnu skaits bija 2009.gadā – 246 bērni. Savukārt 2010.gadā adoptēto skaits bijis nedaudz mazāks – 235 bērni, no kuriem lielākā daļa, 136 bērni, adoptēti uz ārzemēm.

Atšķirībā no Latvijas adoptētājiem, kas lielākoties izvēlas adoptēt ne vairāk kā vienu bērnu, ārvalstu ģimenes labprāt adoptē bērnus līdz sešu, septiņu gadu vecumam, turklāt pagājušā gadā 25 ārvalstu ģimenes adoptēja vienlaikus divus bērnus, 10 ģimenes adoptēja vienlaikus trīs bērnus, viena ģimene adoptēja vienlaikus četrus bērnus.

2010.gadā kopumā no 136 uz ārvalstīm adoptētajiem bērniem tikai 44% bija jaunāki par sešiem gadiem (60 bērni) un no tiem tikai 19 bērni bija vecumā līdz trim gadiem. Savukārt vairāk nekā puse jeb 56% (76 bērni) bija vecāki par sešiem gadiem un no tiem 48 bērni bija vecāki par deviņiem gadiem.

2011.gadā adopcijas reģistrā ir 771 bērns, kuram jāmeklē adoptētāji, no tiem lielākā daļa (532 bērni) ir vecumā no 10 līdz 18 gadiem. Taču Latvijas adoptētāji galvenokārt izvēlas adoptēt bērnu līdz trīs gadu vecumam.

LM Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!