• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizsardzības ministra darba vizīti Afganistānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2011., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224782

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārlietu ministra vizīti Somijā

Vēl šajā numurā

25.01.2011., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizsardzības ministra darba vizīti Afganistānā

Pagājušajā nedēļā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzturējās darba vizītē Afganistānā, kur iepazinās ar civilajiem projektiem, tikās ar Latvijas kontingenta karavīriem, kā arī ar Starptautisko drošības spēku komandieri Afganistānā ģenerāli Deividu Petreusu (attēlā), NATO civilo pārstāvi Afganistānā vēstnieku Marku Sedvilu, ES īpašo pārstāvi Afganistānā vēstnieku Vīgaudu Ušacku un Afganistānas Nacionālās armijas brigādes ģenerāli Nūru Muhamedu Džhidu

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks, darba vizītes laikā Afganistānā tiekoties ar NATO civilo pārstāvi Afganistānā vēstnieku Marku Sedvilu

..Eiropas Savienības īpašo pārstāvi Afganistānā vēstnieku Vīgaudu Ušacku

..un Afganistānas Nacionālās armijas 209.korpusa 1.brigādes komandieri brigādes ģenerāli Nūru Muhamedu Džhidu

Foto: Gatis Dieziņš, RJC

 

20.janvārī aizsardzības ministrs Artis Pabriks Afganistānā iepazinās ar civilajiem projektiem – atbalstu tieslietu sistēmai un policijas darbam, kā arī izglītības un lauksaimniecības attīstībai.

"Latvijai jādomā par pakāpenisku civilo iesaisti Afganistānas atjaunošanā, jo tā ir stratēģiski tālredzīga politika, kas nākotnē var palīdzēt mūsu uzņēmējiem iekļūt Afganistānas tirgū," uzsvēra A.Pabriks. "Civilā iesaiste dos iespēju attīstīt sadarbību ne tikai ar Afganistānu, bet arī ar ES un starptautiskajām organizācijām."

A.Pabriks Kabulā tikās ar civilajiem koordinatoriem no Norvēģijas, kas palīdz vietējai varai uzlabot komunikāciju ar iedzīvotājiem, rīkojot dažādus informatīvus pasākumus provincēs, kā arī ar ASV valdības civilās sabiedrības stiprināšanas un attīstības programmas pārstāvjiem, kas Afganistānā palīdz attīstīt tieslietu sistēmu.

Aizsardzības ministrs A.Pabriks 22.janvārī tikās ar Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) komandieri Afganistānā ģenerāli Deividu Petrusu.

Tikšanās laikā pārrunāta drošības situācija dažādos Afganistānas reģionos, kā arī ISAF darbība tās uzlabošanai līdz 2014.gadam, kad Afganistānas drošības spēki plāno pārņemt atbildību par drošību valstī.

Ģenerālis norādīja, ka situācijas uzlabošanai Afganistānā ir nepieciešama kompleksa rīcība dažādos virzienos, risinot ne tikai drošības, bet arī izglītības, robežkontroles, tieslietu sistēmas stiprināšanas, reintegrācijas un citus jautājumus.

ISAF komandieris uzsvēra sasniegto progresu Afganistānas drošības spēku izveidē, vienlaikus norādot, ka spēku nostiprināšana vēl jāturpina. A.Pabriks pateicās ģenerālim par atbalstu bruņutransporta piešķiršanā Latvijas kontingentam, kas būtiski uzlabos Latvijas karavīru nodrošinājumu uzdevumu izpildē.

Tāpat ministrs uzsvēra sasniegto progresu kravu tranzīta attīstībā caur Latviju uz Afganistānu un Latvijas gatavību pilnveidot kravu nosūtīšanu, tai skaitā nodrošinot to nosūtīšanu arī pretējā virzienā.

Savukārt NATO civilais pārstāvis Afganistānā vēstnieks Marks Sedvils A.Pabrikam izteica atzinību par Latvijas kontingenta profesionalitāti un ieguldījumu ISAF. Runājot par situāciju Afganistānā, kā lielākos izaicinājumus viņš minēja efektīvas valsts pārvaldes nodrošināšanu un pakāpenisku militāros spēku aizstāšanu ar civilo atbalstu.

A.Pabriks norādīja, ka NATO nepieciešama vienota stratēģija, kā izvietot militārās vienības valstī, ņemot vērā atšķirīgo situāciju dažādos valsts reģionos un afgāņu armijas spēju uzņemties kontroli pār drošības situāciju konkrētajā reģionā.

Eiropas Savienības (ES) īpašais pārstāvis Afganistānā vēstnieks Vīgauds Ušacks, tiekoties ar A.Pabriku, uzsvēra civilās palīdzības nozīmi Afganistānā, norādot, ka ES jau īsteno vairākas programmas, piemēram, jauna cietuma būvniecību, veselības uzlabošanas programmas. V.Ušacks sacīja, ka ir būtiski šo palīdzību īstenot ar afgāņu valdības un nevalstisko organizāciju starpniecību, lai viņus pašus iespējami plašāk iesaistītu savas valsts attīstības projektos, tādējādi dodot pieredzi šādu projektu īstenošanā. A.Pabriks bija vienisprātis ar V.Ušacku, ka ES būtu nepieciešama vienotāka aizsardzības politika un ārpolitika, tas palīdzētu nostiprināt ES lomu ārpus tās robežām.

Ministrs arī iepazinās ar Latvijas karavīru dienesta pienākumiem Kabulā, kur viņi nodarbojas ar kravu pārvadājumu un atmuitošanas jautājumiem, kā arī tikās ar Latvijas policistiem, kuri apmāca Afganistānas policistus ES Policijas misijas Afganistānā ietvaros.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!