• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mana vizīte Latvijā bija sekmīga" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.1999., Nr. 64/65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kultūras ministrijas prēmijām un stipendijām

Vēl šajā numurā

05.03.1999., Nr. 64/65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Turpinājums

no 1.lpp.

"Mana vizīte Latvijā bija sekmīga"

Ķīnas vicepremjere U I — intervijā "Latvijas Vēstnesim" vakar, 4.martā

Latvijas iedzīvotāju skaits ir 2,5 miljoni. Kā jūsu iedzīvotāji var iepazīt un izprast Ķīnu? Acīmredzot priekšstatus par Ķīnu jūsu cilvēki gūst galvenokārt no televīzijas raidījumiem un dažādām ziņām. Taču jūs droši vien arī zināt, ka labākais veids, kā iepazīt citu valsti, ir pašam to apmeklēt. Taču, protams, visi 2,5 miljoni Latvijas iedzīvotāju nevar aizbraukt uz Ķīnu. Un te, lūk, parādās ļoti svarīgā žurnālistu loma.

Man ir arī savs viedoklis par žurnālistu misiju. Tas ir mans personīgais viedoklis.

Es domāju, ka šajā profesijā, pirmkārt, ļoti svarīga ir morāle. Žurnālistu profesionālā ētika izpaužas vairākos aspektos. Taču pāri visam, manuprāt, ir objektivitāte. Tas nozīmē, ka notikumi jāatspoguļo patiesi, neko nepieliekot klāt.

Otrkārt, ārkārtīgi svarīgs ir ziņu un reportāžu patiesums. Tām jābūt brīvām no jebkādiem aizspriedumiem un stereotipiem.

Treškārt, ļoti svarīga ir visaptveramība. Žurnālistu ziņojumiem nevajadzētu būt izrautiem no kopējā konteksta. Tiem nevajadzētu arī vienpusēji koncentrēties uz kādu vienu attiecīgā notikuma pusi.

Tāds, lūk, ir mans personīgais viedoklis par žurnālistu darbu. Ja uzskatāt, ka es kļūdos, tad, lūdzu, aizmirstiet manus vārdus.

Es kā žurnālists pilnībā pievienojos jūsu viedoklim visos jūsu minētajos aspektos. Varbūt jums būs interesanti dzirdēt, ka man bija uzticēts gods un atbildība pērnruden vadīt pirmo Latvijas žurnālistu delegāciju Ķīnā. Gribu arī domāt, ka mani ceļojuma apraksti par Ķīnu bija objektīvi — kaut es tajos izteicu arī dažas kritiskas piezīmes . Protams, šo darbu es veicu pirmkārt savas valsts interesēs.

— Jā, bet līdz ar to jūs esat arī īsts Ķīnas draugs. Mēs priecāsimies jūs redzēt savā valstī biežāk. Jo Ķīna ar katru gadu aizvien vairāk pārmainās. Es ceru, ka jūs arī turpmāk Latvijas tautai parādīsit Ķīnu aptveroši, patiesi nu objektīvi. Līdz ar to jūsu izdevums kļūs par svarīgu ķēdes posmu Latvijas un Ķīnas sakaros. Un mēs no Ķīnas puses varam vienīgi izteikt jūsu laikrakstam pateicību par to.

Paldies jums, vicepremjeres kundze, par laiku, ko veltījāt "Latvijas Vēstnesim"!

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

UDRIS.JPG (19461 BYTES)T2.JPG (21277 BYTES)
'Intervijai izskanot, viņas ekselencei U I, Ķīnas Tautas Republikas vicepremjerei, tika pasniegta "Latvijas Vēstneša" apgādā izdotā fundamentālā grāmata "Triju Zvaigžņu gaismā" līdz ar laikraksta galvenā redaktora, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekļa Oskara Gerta sveicieniem. Augstā viešņa bija aizkustināta par šo Latvijas enciklopēdisko izdevumu, kura ievads tulkots visās ANO oficiālajās darba valodās, tajā skaitā arī ķīniešu valodā, un vēlēja "Latvijas Vēstnesim" panākumus mūsu valsts starptautisko kontaktu sekmēšanā. Tāpat vicepremjere U I, apliecinot savas neviltotas simpātijas, izteica vēlēšanos nofotogrāfeties ar "Latvijas Vēstneša" līdzstrādniekiem Jāni Ūdri

(pa kreisi) un Arni Blumbergu (pa labi) .

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!