• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Tiesu izpildītāju likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2011., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierosinājumiem stiprināt ES vienoto tirgu

Vēl šajā numurā

27.01.2011., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Tiesu izpildītāju likumā

Saeimas Juridiskā komisija 19.janvārī pirms trešā, galīgā lasījuma atbalstīja grozījumus Tiesu izpildītāju likumā, paredzot izmaiņas attiecībā uz tiesu izpildītāju kvalifikācijas eksāmeniem, tiesu izpildītāja palīgiem, viņu kompetenci un atbildību.

Kā norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne, darbs pie likuma noritēja ciešā sadarbībā ar Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, risinot problēmas, kas radušās tiesu izpildītāju institūta praktiskajā darbā.

Likuma grozījumi paredz, ka tiesu izpildītājam varēs būt vairāki palīgi, nevis viens, kā tas noteikts patlaban. Paredzēts būtiski paplašināt palīga kompetenci, kas ļaus atslogot tiesu izpildītāja darbu un paātrināt darbu izpildi. Vienlaikus likumprojekts palielina arī palīga atbildību un nosaka pienākumu apdrošināt viņa profesionālās darbības risku attiecībā uz iespējamo trešo personu interešu apdraudējumu.

Plānots ieviest arī tiesu izpildītāja palīga kandidāta institūtu, nosakot, ka personai, kura vēlas kļūt par tiesu izpildītāja palīgu, sākotnēji viens gads jānostrādā kā tiesu izpildītāja palīga kandidātam un tad viņš var kārtot palīga eksāmenu.

Likumprojekts paredz izmaiņas arī tiesu izpildītāju kvalifikācijas pārbaužu veikšanā. Patlaban kvalifikācijas eksāmens jākārto ne retāk kā reizi piecos gados. Turpmāk posmā starp kārtējām pārbaudēm tiesu izpildītāji varēs veikt noteiktas aktivitātes profesionālās vai akadēmiskās kvalifikācijas celšanai un tādējādi krāt kredītpunktus, kas būs pamats pilnīgai vai daļējai atbrīvošanai no regulārā eksāmena kārtošanas.

Noteikta arī jauna kārtība gadījumos, kad darbu vēlas atsākt personas, kas tiesu izpildītāja amatu atstājušas pēc pašu vēlēšanās vai ilgstošas slimības dēļ.

Lai atkal varētu praktizēt kā zvērināts tiesu izpildītājs, pretendents atsevišķos likumā noteiktos gadījumos varēs kārtot daļēju zvērināta tiesu izpildītāja eksāmenu, rakstveidā sniedzot risinājumu vienam juridiskam uzdevumam. Daļēju eksāmenu varēs kārtot, ja no atbrīvošanas no amata nav pagājis vairāk par diviem gadiem, bet no regulārā kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas pagājuši ne vairāk kā pieci gadi.

Likumprojekts paredz arī noteiktu termiņu, kādā tiesu izpildītājam jānodrošina no parādnieka piedzītu naudas līdzekļu nodošana piedzinējam. Šis termiņš būs septiņas dienas no brīža, kad līdzekļi būs ieskaitīti tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Savukārt informāciju par tiesu izpildītāju iecelšanu vai pārcelšanu turpmāk publicēs Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju mājaslapā, nevis laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Plānots, ka grozījumi Tiesu izpildītāju likumā stāsies spēkā 2011.gada 1.martā.

Likumprojekts galīgajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!