• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par turpmāku intensīvu ekonomisko sadarbību ar Vāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2011., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225069

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs

Vēl šajā numurā

28.01.2011., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par turpmāku intensīvu ekonomisko sadarbību ar Vāciju

26.janvārī Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce un Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis darba vizītes laikā Vācijā tikās ar Vācijas Ekonomikas un tehnoloģiju ministrijas valsts sekretāru Berndu Pfafenbahu, lai pārrunātu Latvijas un Vācijas ekonomiskās sadarbības veicināšanas jautājumus.

J.Pūce sarunās ar B.Pfafenbahu uzsvēra Vācijas kancleres Angelas Merkeles oficiālās vizītes Latvijā 2010.gada septembrī nozīmi valstu divpusējā dialoga stiprināšanā. Lai turpinātu veiksmīgi sākto augsta līmeņa dialogu par sadarbības paplašināšanu, puses vienojās vēl šogad organizēt abu valstu ekonomikas ministru un pavadošo uzņēmēju delegāciju vizīšu apmaiņu.

Tikšanās laikā J.Pūce ar gandarījumu atzina, ka Latvijas un Vācijas līdzšinējo divpusējo ekonomisko sadarbību var vērtēt pozitīvi, Vācijai kļūstot par vienu no lielākajiem Latvijas ārējās tirdzniecības partneriem. Vienlaikus Latvija saskata plašas iespējas divpusējā ekonomiskā dialoga paplašināšanai.

J.Pūce uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta padziļināt divpusējo ekonomisko sadarbību ar Vāciju tādās Latvijā tradicionāli labi attīstītajās nozarēs kā kokapstrāde, mašīnbūve un metālapstrāde, farmācija un pētniecība, tūrisms u.c.

Tikšanās laikā abas puses pārrunāja arī sadarbības jautājumus enerģētikas jomā. Valsts sekretāri pārrunāja jautājumus, ko paredzēts apspriest 4.februārī plānotajā Eiropadomes sēdē, tostarp par ieceri būvēt sašķidrinātās gāzes terminālu Latvijā, kā arī par Enerģētikas stratēģijas 2020.gadam prioritātēm – Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojumu plānu u.c.

B.Pfafenbahs atzinīgi novērtēja Latvijas īstenoto politiku ekonomiskās krīzes pārvarēšanai un norādīja, ka Vācija ir ļoti ieinteresēta Latvijas ekonomikas straujākā attīstībā.

Tikšanās noslēgumā amatpersonas vienojās turpināt aktīvo sadarbību, it īpaši organizējot abu valstu ekonomikas ministru un pavadošās uzņēmēju delegācijas vizītes šajā gadā.

 

Sadarbības ar Vāciju statistika

2010.gada pirmajos 9 mēnešos Vācija bija Latvijas 3.lielākais tirdzniecības partneris (4.lielākais eksporta un 2.lielākais importa partneris).

Latvija uz Vāciju eksportēja preces 2010.gadā gada pirmajos 9 mēnešos par 378,8 milj. eiro (tas ir par 26,4% vairāk nekā 2009.gada pirmajos 9 mēnešos), bet no Vācijas importēja preces par 579,7 milj. eiro (tas ir par 23,3% vairāk nekā 2009.gada pirmajos 9 mēnešos).

Latvijas pakalpojumu eksports 2010.gadā gada pirmajos 9 mēnešos uz Vāciju bija 114 milj. eiro (kas ir par 17,4% vairāk nekā 2009.gada pirmajos 9 mēnešos), bet no Vācijas pakalpojumu imports bija 79,5 milj. eiro (tas ir par 14,4% vairāk nekā 2009.gada pirmajos 9 mēnešos).

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Vāciju ir koksne un tās izstrādājumi, transporta līdzekļi, metāla izstrādājumi, mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas, dzīvnieki, lopkopības produkcija u.c. Visvairāk no Vācijas ieved mašīnas, mehānismus, elektriskās iekārtas, transporta līdzekļus, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozares produkciju, plastmasas un izstrādājumus no tām, metālus un to izstrādājumus u.c.

Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem Vācijas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā 2010.gada pirmajos 9 mēnešos bija 542,9 milj. eiro (6,2% no kopapjoma), tas Vāciju ierindoja 4.vietā ārvalstu investoru sarakstā. Galvenās nozares, kurās uzkrātas investīcijas 2010.gada pirmajos 9 mēnešos ir elektroenerģija, gāzes un ūdens apgāde, finanšu starpniecība, operācijas ar nekustamo īpašumu, apstrādes rūpniecība, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde .

Latvijas investori Vācijā 2010.gada pirmajos 9 mēnešos investīcijās uzkrājuši 19,2 milj. eiro. Investīcijas ieguldītas galvenokārt nekustamo īpašumu jomā, kā arī apstrādes rūpniecībā, finanšu starpniecībā, vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā. Latvijā darbojas 1232 uzņēmumi ar Vācijas kapitāla līdzdalību.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!