• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Maķedonijas parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2011., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieteikšanos praksei Vācijas parlamentā

Vēl šajā numurā

08.02.2011., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Maķedonijas parlamentāriešu vizīti Saeimā

Saeimas deputāti 2.februārī tikās ar bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Baltijas valstīm delegāciju.

Ar delegāciju tikās deputāti no Saeimas Ārlietu komisijas, Eiropas lietu komisijas, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas un Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Maķedonijas parlamentu.

“Iepazīstoties ar mūsu nelielo valstu vēsturisko pieredzi, varam tajā saskatīt daudz kopīga. Latvija atbalsta Maķedonijas eiroatlantiskās integrācijas ceļu, un esam gatavi dalīties ar mūsu valsts reformu pieredzi,” sarunā ar parlamentāriešiem teica Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Komisijas priekšsēdētājs arī akcentēja regulāro abu valstu augsta līmeņa amatpersonu vizīšu apmaiņu, kā piemēru minot 2010.gada vasarā notikušo Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti.

Savukārt Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis uzsvēra, ka Latvija stingri atbalsta bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas pievienošanos NATO. Tāpat Latvija pilnībā atbalsta Eiropas Komisijas rekomendācijas sākt sarunas par šīs Balkānu valsts pievienošanos Eiropas Savienībai, apliecināja I.Lieģis.

Saeimas viesi sarunas gaitā pateicās par Latvijas pausto atbalstu viņu valsts integrācijai abās starptautiskajās organizācijās. Viesi atzinīgi novērtēja Latvijas konsekvento nostāju, atbalstot Eiropas Savienības un NATO tālāku paplašināšanos Rietumbalkānos, lai stiprinātu mieru un drošību šajā reģionā.

Savukārt, tiekoties ar Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātiem, pārrunāti dzimumu līdztiesības un veselības aprūpes jautājumi. Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene darīja zināmu, ka dzimumu līdztiesības sfērā kā prioritātes izvirzītas varmācības novēršana ģimenē, cilvēktirdzniecības apkarošana, nabadzības mazināšana un sievietes lomas palielināšana politisko lēmumu pieņemšanā.

Maķedonijas delegācija pauda padziļinātu interesi par veselības aprūpes jomu. Saeimas deputāti iepazīstināja viesus ar likumiem, kas to regulē, kā arī pastāstīja par medicīnas darbinieku izglītības sistēmu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti 3.februārī, tiekoties ar bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Baltijas valstīm delegāciju, pauda atbalstu Maķedonijai ceļā uz Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Deputāti atzinīgi vērtēja Balkānu valstu, īpaši Maķedonijas, sasniegumus, gatavojoties dalībai ES. Savukārt komisijas sekretārs Kārlis Seržants vilka paralēles starp situāciju Maķedonijā šodien un notikumiem Latvijā pirms 20 gadiem: “Deviņdesmito gadu sākumā mēs varējām tikai cerēt, ka kļūsim par pilnvērtīgu ES un NATO dalībvalsti. Līdzīgi kā Maķedonija šodien, mēs tolaik nospraudām konkrētus mērķus un pārrunu ceļā novērsām šķēršļus.”

Maķedonijas delegācijas pārstāvji apliecināja gatavību turpināt darbu, lai jau tuvākajā nākotnē kļūtu par pilntiesīgu ES un NATO valsti, un pateicās Saeimas deputātiem par pausto atbalstu.

Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas parlamentu vizītē pārstāvēja deputātu grupas sadarbībai ar Baltijas valstīm priekšsēdētāja Liljana Popovska, kā arī deputāti Olivers Aleksovskis, Zumrete Jakupi un Nikola Kurkcijevs.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!