• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par filmu nozares konkurētspējas celšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2011., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225455

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem likumā "Par grāmatvedību"

Vēl šajā numurā

08.02.2011., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par filmu nozares konkurētspējas celšanu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 2.februārī pārrunāja nacionālā kino nozares attīstību un konkurētspējas celšanu.

Pagājušogad pirmizrādi piedzīvoja 26 Nacionālā kino centra atbalstītas filmas, no kurām trīs bija spēlfilmas, septiņas animācijas filmas un 14 dokumentāli darbi. Kino nozares speciālisti skaidroja, ka pēdējo gadu laikā pieaugusi producentu profesionalitāte, tādēļ tiek sagatavots vairāk kvalitatīvu projektu. Taču mazā finansējuma dēļ daudzas labas ieceres nav iespējams atbalstīt. 2011.gadā lielākā finansējuma daļa tiks novirzīta iesākto filmu projektu pabeigšanai, noskaidroja deputāti.

Komisiju interesēja, kā tiek risināts jautājums par Latvijas filmu autortiesībām, kas aktualizējās, kad kāda privātpersona pieteicās tās privatizēt. Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāja Ieva Romanova skaidroja, ka jau trīs gadus norisinās tiesvedība, taču jautājums pēc būtības joprojām nav skatīts.

Deputāti bija vienisprātis, ka filmu nozari stiprinātu iespējas latviešu kino sasniegumus demonstrēt iespējami plašai publikai. Tam šķērslis ir neliels vietu skaits, kur iespējams demonstrēt kino. Šobrīd valstī tādas ir 26 vietas, taču daļa no tām ir tehnoloģiski novecojušas. Latvijas Filmu padomes priekšsēdētājs Gints Grūbe aktualizēja jautājumu par kinoteātra “Rīga” pieejamību pašmāju kino demonstrēšanai. Viņš skaidroja, ka sākotnēji šis kinoteātris bija domāts tieši latviešu filmu rādīšanai, taču šobrīd apsaimniekotāji to izmanto kā parastu izklaides industrijas objektu, par kuru filmu autoriem ir jācīnās un jāmaksā augsta īres maksa.

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule rosināja atvieglot filmu pieejamību izglītojošiem un pētnieciskiem mērķiem, jo šobrīd filmas no arhīva jāīrē par augstu maksu. Komisija vienojās nosūtīt vēstuli Kultūras ministrijai, kurā aicinās rast risinājumu materiālu pieejamībai no kinofotofonodokumentu arhīva izglītības un zinātniskiem nolūkiem.

Vairāki komisijas deputāti rosināja atbalstīt iespējami daudz filmu projektus, kas ceļ tautas pašapziņu, izceļ vēsturiskos sasniegumus un patriotiski audzina jaunāko paaudzi. Filmu nozares speciālisti skaidroja, ka šie aspekti tiek izvērtēti un ņemti vērā. Deputāti noskaidroja, ka jau drīzumā ceļu pie skatītājiem uzsāks Arvīda Krieva vēsturiskā filma “Dancis pa trim” un Aigars Grauba turpina darbu pie filmas “Sapņu komanda 1935”, kas stāstīs par Latvijas vīriešu basketbola izlasi, kas ieguva Eiropas čempionu titulu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!