• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par rūpniecības produkcijas izlaidi 2010.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2011., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225468

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atvieglojumiem ES fondu projektu īstenotājiem

Vēl šajā numurā

08.02.2011., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par rūpniecības produkcijas izlaidi 2010.gadā

Rūpniecības produkcijas izlaide 2010.gadā pieauga par 13,9% salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu. Rūpniecības apjomu kāpināšanai 2010.gada pirmajā pusē nozīmīgu impulsu deva spēcīgs ārējais pieprasījums, atkopjoties galvenajiem eksporta tirgiem. Savukārt otrajā pusgadā, atslābstot ārējam pieprasījumam, rūpniecības attīstību sāka balstīt iekšējā tirgus pieprasījuma kāpums.

“Apstrādes rūpniecības apjoms 2010.gadā pieauga par 14%. Visveiksmīgāk pērn ir attīstījusies kokrūpniecības nozare, krietni pārsniedzot pirmskrīzes rādītājus. Svarīgi ir atzīmēt, ka kokrūpniecībā 2010.gadā pieauga saražotās produkcijas īpatsvars ar augstāku pievienoto vērtību. Gada laikā strauji atkopās arī metālu ražošana, gada beigās, kāpinot ražošanas apjomu, tika sasniegts 2007.gada augstākais izlaides līmenis,” skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

Savukārt sarežģīts iepriekšējais gads bija pārtikas produktu ražotājiem, jo vietējā tirgū pieprasījums turpināja samazināties, un pieprasījuma kāpums eksporta tirgos nespēja šo kritumu pilnībā kompensēt. Līdz ar to 2010.gadā pārtikas produkcijas izlaides apjoms kritās par 0,3%. Arī mēbeļu ražošanā 2010.gads nav bijis viegls. Vietējā tirgus zemā pieprasījuma dēļ labāk ir klājies uz eksportu orientētiem uzņēmumiem, lai gan gada otrajā pusē arī vietējā tirgū pieprasījums nedaudz pieaudzis, tomēr kopumā mēbeļu ražošanas apjoms pērn samazinājās par 1,5%.

Labus rezultātus 2010.gadā uzrādīja elektroenerģijas un gāzes apgādes sektors, pārsniedzot 2008.gada rādītājus. Tādējādi tika nodrošināts nozares produkcijas apjoma pieaugums par 13,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu. Elektroenerģijas ražošanas pieaugumu visvairāk ietekmēja palu laiks 2010.gada pavasarī, kad augstais ūdens līmenis Daugavā ne tikai nodrošināja elektroenerģijas patēriņu vietējā tirgū, bet atsevišķos mēnešos nodrošināja arī elektroenerģijas eksportu.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas publicētajiem konfidences rādītājiem ražotāju apsekojuma rezultāti norādīja, ka ražotāji šā gada pirmajā ceturksnī nesagaida īpašu rūpniecības jaudu noslodzes pieaugumu, vien par 1,1 procentpunktu, sasniedzot 66,9% noslogojumu. Paredzams, ka rūpniecības produkcijas izlaides pieauguma temps šogad būs zemāks, mēneša ietvaros svārstībām saglabājoties, un turpmākais rūpniecības apjoma pieaugums arvien vairāk būs atkarīgs no jaunām investīcijām ražošanā.

Aleksis Jarockis, finanšu ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!