• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Nacistu maršs Latvijā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.03.1999., Nr. 66/67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No alfas līdz omegai

Vēl šajā numurā

06.03.1999., Nr. 66/67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules vēstnesis

Daidžests. 3. — 5.

Citu rakstītais marts

Nr. 4 (4)

"Nacistu maršs Latvijā"

"Aktuelt"

— 99.03.03.

Maskava. Latvijas galvaspilsētas Rīgas dome otrdien deva atļauju 16. martā pilsētā rīkot kontroversiālu pronacistisku gājienu, informēja ziņu aģentūra "Itar-Tass". Veterāni, kuri brīvprātīgajā latviešu SS leģionā karoja nacistu pusē, 16. martu tradicionāli svin kā savu ugunskristību gadadienu.

Maršs sāksies pie pilsētas Brīvības pieminekļa, kas iezīmē Otrā pasaules kara beigas.

Latvijā dzīvojošie etniskie krievi šajā dienā pie Rīgā lielākās pareizticīgo katedrāles, kas atrodas 100 metrus no pieminekļa, ir ieplānojuši demonstrāciju fašisma upuru piemiņai.

Pagājušajā vasarā Latvijas parlaments proklamēja, ka 16. marts ir svinīgi jāatzīmē kā Latvijas karavīru piemiņas diena. Valsts likumdevēji tomēr vienprātīgi nolēma, ka viņi šajā pasākumā nepiedalīsies, un šāds aicinājums tika izteikts armijas personālam.

Latvijas ebreju apvienība nevēlas atzīt šo svinamo dienu. Viens no tās vadītājiem ir paskaidrojis, ka ne pie vienas no ebrejiem piederošajām ēkām šajā dienā netiks uzvilkts karogs, pat ja Latvijas valdība izdotu šādu rīkojumu. Atsevišķas parlamenta frakcijas arī vēlas, lai šī svinamā diena tiktu svītrota no oficiālā kalendāra.

"Ir pienācis laiks izvērtēt Otrā pasaules kara notikumus un pārtraukt diskriminēt antihitleriskās koalīcijas veterānus", teica deputāts Andrejs Klementjevs, kurš parlamentā vada kreiso spārnu. Viņš tomēr piebilda, ka nelolojot cerības, ka labējais bloks varētu tam piekrist.

Pagājušā gada pronacistiskais gājiens izraisīja starptautisku nosodījumu un vienlaikus pasliktināja attiecības ar Krieviju.

Latvijas bruņoto spēku komandieris pagājušogad zaudēja darbu, jo piedalījās šajās demonstrācijās.

RB

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!