• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par Tabakas uzraudzības valsts programmas izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2011., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225557

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par terminu "piena produktu izstrādājums"

Vēl šajā numurā

09.02.2011., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par Tabakas uzraudzības valsts programmas izpildi

8.februārī Veselības ministrijas speciālisti klātesošos Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē iepazīstināja ar Tabakas uzraudzības valsts programmas 2006.–2010.gadam izpildi un plānotajiem pasākumiem turpmākai smēķēšanas ierobežošanai.

Programmas mērķis bija uzlabot iedzīvotāju veselību, būtiski samazinot tabakas lietošanu un pasargājot no tabakas dūmu kaitējošās ietekmes, to bija paredzēts sasniegt, mazinot tabakas izstrādājumu piedāvājumu un pieprasījumu, kā arī veicot regulāru situācijas monitoringu.

Kontrabandas un nelegālās tabakas aprites ierobežošanai iepriekšējos gados tika veiktas izmaiņas likumdošanā, paredzot smagākus sodus par muitošanai pakļauto preču (tajā skaitā tabakas izstrādājumu) ievešanu nelikumīgā veidā. Tāpat tika noteikti smēķēšanas aizliegumi augstskolās, bērnu rotaļu laukumos, kā arī citās publiskās ēkās, būvēs un teritorijās. Smēķēšanas ierobežojumi noteikti arī parkos, skvēros un peldvietās.

Lai mazinātu smēķēšanu nepilngadīgo vidū, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā tika noteikta atbildība personām, kas tabakas izstrādājumus pērk un nodod nepilngadīgajiem.

Tabakas izstrādājumu pieprasījuma mazināšanai regulāri tika palielināts akcīzes nodoklis, kā arī pilnībā aizliegta tabakas reklāma un industrijas īstenotie tirdzniecības veicināšanas pasākumi. Latvijā ieviesti arī krāsainie brīdinošie attēli uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem, kas liek aizdomāties par smēķēšanas sekām.

Lai informētu par tabakas kaitīgo ietekmi uz veselību un atkarību un motivētu atmest smēķēšanu, izstrādātas izglītības programmas sociālā darba un sociālo institūciju – dienas centru, bērnu namu – speciālistiem, skolotājiem, sporta treneriem, psihologiem un policistiem, kuri strādā ar dažādām iedzīvotāju grupām.

Kā norāda veselības ministrs Juris Bārzdiņš: “Tabakas lietošana ir viens no sabiedrības veselību negatīvāk ietekmējošajiem faktoriem. Regulāras smēķēšanas izraisītu slimību dēļ priekšlaikus mirst aptuveni puse no smēķētājiem. Katru gadu pasaulē no tabakas lietošanas mirst 5,4 miljoni iedzīvotāju. Tabaka ir riska faktors, kas atbildīgs par 60% no visiem ļaundabīgo audzēju izraisītajiem nāves gadījumiem. Tā nav tikai statistika – tās ir izpostītas dzīves un zaudēti miljoni, par kuriem sabiedrībai būtu iespējams sniegt lielu labumu. Lai arī iepriekšējos gados veiktas būtiskas izmaiņas likumdošanā, lai mazinātu tabakas patēriņu, smēķētāju īpatsvars Latvijā joprojām ir liels. Tādēļ, rūpējoties par sabiedrības veselību, darbs pie smēķēšanas ierobežošanas ir jāturpina.”

Oskars Šneiders, veselības ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!