• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par ES fondu aktivitāšu realizāciju valsts pārvaldē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2011., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225626

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

10.02.2011., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par ES fondu aktivitāšu realizāciju valsts pārvaldē

Eiropas Savienības (ES) fondu aktivitātes valsts pārvaldes administratīvās kapacitātes stiprināšanas jomā pēc to satura ir vairāk orientētas uz finansējuma apguvi nekā uz publiskās pārvaldes darba efektivitātes un pakalpojumu pieejamības iedzīvotājiem uzlabošanu, secinājusi Valsts kontrole (VK).

VK revīzijā vērtēja Valsts kancelejas darbību, tai īstenojot par ES fondu aktivitātēm atbildīgās iestādes funkcijas un kā ES finansējuma saņēmējam ieviešot projektus valsts pārvaldes administratīvo procesu pilnveidošanā. Valsts kanceleja atbildīgās iestādes funkcijas pilda astoņās aktivitātēs/apakšaktivitātēs ar 12 miljonu latu kopējo plānoto finansējumu. Kā finansējuma saņēmējs Valsts kanceleja, tajā skaitā tās atbildībā esošo aktivitāšu ietvaros, īsteno piecus projektus ar 6,3 miljonu latu kopējo plānoto finansējumu.

Revīzijā VK secinājusi, ka apstiprināto aktivitāšu satura izvēle un īstenošanas secība nesniedz pietiekamu pārliecību, ka ES atbalstam ir noteiktas tās jomas, kurās vajadzība pēc ieguldījumiem saistībā ar administratīvo funkciju izpildi ir vislielākā. VK norāda, ka pirms atbalstāmo aktivitāšu izvēles būtiski bija izvērtēt administratīvās kapacitātes stiprināšanai atbalstītā ES fondu finansējuma atdevi un ietekmi uz valsts ekonomisko un sociālo izaugsmi kopumā.

Tā, piemēram, par ES fondu līdzekļiem valsts pārvaldes vajadzībām tiek izstrādāta cilvēkresursu vadības informācijas tehnoloģiju sistēma, lai gan valsts pārvaldē nav noteikta vienota cilvēkresursu vadības politika. Tiek ieviestas kvalitātes vadības sistēmas publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošanai, tai pašā laikā citu projektu ietvaros un funkciju auditos tiek pārskatīti publiskās pārvaldes pakalpojumi un funkcijas, lai atteiktos no netipiskām vai līdzīgās funkcijas centralizētu.

Savukārt Eiropas Savienības fondu tehniskās palīdzības projektā apmācības, kuru mērķis ir celt ES fondu vadībā iesaistīto institūciju personāla kvalifikāciju, vairāk balstās uz apmācāmo interesēm un vēlmēm, nevis uz mērķtiecīgu un koordinētu mācību plānošanu.

Lai veicinātu uz rezultātu vērstu ES fondu izlietojumu, VK ar Valsts kanceleju ir saskaņojusi vairāku ieteikumu ieviešanu. Ieteikumi paredz Valsts kancelejai izvērtēt aktivitāšu uzraudzības rādītājus un to izpildes prognozes, lai noteiktu objektīvus rādītājus, kas ir izmērāmi un sasniedzami. Tāpat Valsts kanceleja ir apņēmusies veikt pasākumus, lai tiktu nodrošināta vienotas valsts pārvaldes cilvēkresursu vadības politikas izstrāde un lai tiktu pieņemti konceptuāli lēmumi attiecībā uz cilvēkresursu vadības informācijas tehnoloģiju sistēmas ieviešanu.

Revīzija Valsts kancelejā veikta par ES fondu 2007.–2013.gada plānošanas periodu.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!