• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par 2010. un 2011.gada tautsaimniecības analīzi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2011., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par 2010.gada iekšzemes kopprodukta ātro novērtējumu

Vēl šajā numurā

10.02.2011., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par 2010. un 2011.gada tautsaimniecības analīzi

Ekonomikas ministrijas speciālistu veiktā galveno ekonomisko un sociālo rādītāju, kā arī tautsaimniecības nozaru attīstības un ārējās ekonomiskās vides analīze rāda, ka 2010.gads, īpaši tā otrā puse, skaidri iezīmējusi, ka Latvijā atkal varam runāt par izaugsmi – strauji audzis eksporta apjoms, tas pat pārsniedz pirmskrīzes līmeni, pakāpeniski palielinās privātais patēriņš, stabilizējas situācija darba tirgū.

Taču vienlaikus Ekonomikas ministrija, publicējot kārtējo Ziņojumu par Latvijas tautsaimniecības attīstību, norāda, ka 2011.gadā jāturpina valdības ekonomiskā politika tautsaimniecības izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai, lai sekmētu tālāku Latvijas tautsaimniecības stabilu un ilgtermiņa izaugsmi, saglabātu lata stabilitāti, pakāpeniski mazinātu budžeta deficītu un izpildītu citus priekšnoteikumus, lai 2014.gadā Latvija varētu pievienoties eirozonai.

Pašreizējās pozitīvās tendences ekonomikā galvenokārt izjūt ar eksporta iespējām saistīti uzņēmumi un tautsaimniecības nozares. Preču eksporta apjoms jau krietni pārsniedz pirmskrīzes līmeni. Izaugsme šogad vērojama visās preču ražošanas nozarēs, īpaši jāatzīmē mūsu galvenās eksporta nozares – apstrādes rūpniecības – izaugsme.

Būtiski ražošanas apjoms šogad ir pieaudzis kokapstrādes, elektrisko un optisko iekārtu, kā arī transportlīdzekļu ražošanas nozarē. Pozitīvas tendences vērojamas arī metālu un metāla izstrādājumu ražošanas, kā arī mašīnbūves nozarē. Pakāpeniski sāk stabilizēties situācija iekšējā tirgū. Uzlabojas situācija darba tirgū – pakāpeniski samazinās bezdarbs un palielinās nodarbināto skaits.

Arī 2011.gadā galvenais ekonomikas dzinulis būs eksports. Balstoties uz makroekonomiskās situācijas un darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma atbilstības analīzi, Ekonomikas ministrijas eksperti sagatavojuši Latvijas ekonomikas attīstības prognozi 2011.gadam – IKP pieaugums par 3,5%, preču un pakalpojumu eksporta pieaugums par 6%, investīciju apjoma palielināšanās par 7%, nodarbināto skaita pieaugums par 2–3%.

Ekonomikas ministrija tuvākajiem gadiem izvirzījusi trīs galvenos uzdevumus: veicināt Latvijas un uzņēmēju konkurētspēju, sekmēt ražošanas attīstību jeb valsts reindustrializāciju un pastiprināti risināt energoapgādes un enerģētikas drošības jautājumus. Pēc šāda principa tiek veidots arī ministrijas rīcības plāns 2011.–2014.gadam.

Latvijas uzņēmēju konkurētspējas celšanai plānots novirzīt galvenos valsts atbalsta instrumentus un sekmēt Eiropas Savienības fondu finansējuma pieejamību prioritārajām tautsaimniecības nozarēm. Ražošanas attīstību prioritāri jābalsta uz jau šobrīd savu konkurētspēju apliecinošiem sektoriem – kokrūpniecību, pārtikas pārstrādi, metālapstrādi, ķīmiju un farmāciju, kā arī elektroaparātu būvi. Šīs tautsaimniecības nozares pašlaik veido aptuveni 80% no apstrādes rūpniecības.

Ziņojums par Latvijas tautsaimniecības attīstību publicēts Ekonomikas ministrijas mājaslapā internetā. Ziņojumā apkopota informācija par galvenajiem ekonomiskajiem un sociālajiem rādītājiem, tautsaimniecības nozaru attīstību un ārējo ekonomisko vidi, valdības ekonomisko politiku izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai, ārējās tirdzniecības politiku, Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda izmantošanu, inovācijas un uzņēmējdarbības politiku un citām ekonomiskajām reformām.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!