• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par gruntsūdeņa uzplūdiem Sauriešu mājās, pagrabos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2011., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225636

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Ķekavas un Iecavas novada vadību

Vēl šajā numurā

10.02.2011., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par gruntsūdeņa uzplūdiem Sauriešu mājās, pagrabos

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs 8.februārī tikās ar Stopiņu novada domes vadību, lai spriestu par iespējām risināt Sauriešu ciemā izveidojušos situāciju, kur ūdens līmeņa svārstību dēļ applūst dzīvojamās mājas.

Novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs ministru informēja, ka pēdējo gadu laikā, kopš SIA “Knauf” vairs neveic karjeru izstrādi, ūdens līmenis tajos cēlies pat par trim līdz četriem metriem, turklāt pēdējā laikā ūdens līmeņa celšanās ir īpaši strauja. Tā rezultātā vairākās dzīvojamās mājās, kas atrodas ūdenstilpnes tiešā tuvumā, applūduši pagrabi, un iedzīvotāji lūdz izsludināt ārkārtas situāciju.

Ministrs R.Vējonis bija vienisprātis ar pašvaldības vadītāju, ka izsludināt ārkārtas situāciju nav lietderīgi, bet tā vietā ir jāmeklē risinājumi. Turklāt jāuzsver, ka arī normālā situācijā gruntsūdens līmenis šajā teritorijā ir salīdzinoši augsts – 1,3 metri, tādēļ tā ir ēku īpašnieku un projektētāju atbildība, ka šādā vietā tiek celti nami ar dziļiem pagrabiem. Šīs mājas atrodas bijušā dārzkopības kooperatīva teritorijā, kam tikai 2000.gadā mainīta atļautā izmantošana uz dzīvojamo māju rajonu.

Taču ministrs piekrīt Stopiņu novada domes pārstāvju paustajam, ka situācija ir jārisina, lai novērstu plašāku teritoriju tālāku applūšanu. Lai to darītu, pašvaldības iecerējusi pie karjeriem būvēt slūžas un novadīt ūdeni uz Piķurgas upi, kas tālāk ietek Juglas ezerā Rīgas teritorijā. Taču vispirms ir jānoskaidro situācija par upes piederību, jo tā ir jātīra, pretējā gadījumā problēma tiks vienkārši pārcelta no vienas vietas uz citu un Sauriešu vietā var applūst citas teritorijas. Turklāt jāņem vērā, ka Piķurgas upe atrodas gan Stopiņu, gan Salaspils novada teritorijā un arī Rīgas pilsētā.

Lai sāktu situāciju risināt, pašvaldība patlaban būvē slūžas, ar kuru palīdzību varēs regulēt ūdens līmeni, slūžas darbu sāks martā. Tāpat arī Stopiņu novada dome ir izstrādājusi karjeru rekultivācijas plānu un sola turpināt strādāt, lai situāciju sakārtotu.

Maija Pētermane, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!