• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par Ādažu pašvaldībā pieļautajiem likumpārkāpumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2011., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

11.02.2011., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Par Ādažu pašvaldībā pieļautajiem likumpārkāpumiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis, pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 93.pantu, pieprasījis Ādažu novada domes priekšsēdētājam Normundam Breidakam trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumus par pašvaldībā pieļautajiem likumpārkāpumiem.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju Ādažu novada domes rīcība ar mantu un finanšu līdzekļiem nav bijusi atbilstoša normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un ir pieļauti vairāki būtiski pārkāpumi.

Viens no tiem saistīts ar četru no Valsts kases ņemto aizņēmumu izlietojumu. No kopumā aizņēmumos ņemtajiem 2,1 miljona latu līdzekļiem neatbilstoši aizdevuma līgumos norādītajiem mērķiem Ādažu novada dome izlietojusi apmēram trešo daļu jeb 681 077 latus, kas līdz pagājušā gada 10.novembrim bija jāatmaksā Valsts kasei.

Tāpat pārbaudēs secināts, ka pašvaldība vairākiem domes darbiniekiem no 2009.gada novembra līdz 2010.gada februārim ir maksājusi piemaksas, kas būtiski pārsniedza normatīvajos aktos noteiktos apmērus un, neskatoties uz smago finansiālo situāciju pašvaldībā, domes priekšsēdētājs 2009. un 2010.gadā ir izdevis vairākus rīkojumus par 20% piemaksu pašvaldības domes darbiniekiem.

Būtiskas problēmas saistītas ar domes lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības uz kultūrizglītības centra “Gaujas centrs” ēku par 9,34 miljoniem eiro. Pašvaldība 2009.gada 28.aprīlī pieņēma lēmumu izmantot pirmpirkuma tiesības un iegādāties kultūrizglītības centra ēku. Lai gan likums nosaka, ka domes lēmumiem, kuru izpilde ir saistīta ar izdevumiem, jābūt nodrošinātiem ar pašvaldības materiālu un finanšu resursiem, Ādažu novada domes lēmumā par pirmpirkuma tiesību izmantošanu nav norādes uz finanšu resursiem nekustamā īpašuma iegādei.

Ņemot vērā Ādažu novada pašvaldības budžeta iespējas, ir nepārprotami secināms, ka pašvaldībai nav iespējams samaksāt uzreiz visu pirkuma maksu, jo budžetā šādi līdzekļi (9,34 miljoni eiro) nav paredzēti.

Tātad, pamatojoties uz prettiesisku Ādažu novada domes lēmumu, pašvaldība prettiesiski bija uzņēmusies saistības – pirkt nekustamo īpašumu. Savukārt, lai gan nomas līguma termiņš ir noteikts 12 mēneši, no Ādažu novada domes lēmumiem izriet, ka telpas ir plānots nomāt uz termiņu, kas pārsniedz gadu. Līdz ar to secināms, ka Ādažu novada pašvaldība faktiski ir uzņēmusies ilgtermiņa saistības, kas ir pretrunā ar likumu “Par valsts budžetu 2010.gadam”.

Turklāt pērn 9. novembrī dome piekritusi maksāt paaugstinātu telpu lietošanas maksu, tas ir pamatots vienīgi ar iznomātāja SIA “Gaujas centrs” nespēju pildīt savas saistības pret kreditoriem, nevis kādiem citiem iemesliem.

Paskaidrojuma pieprasījumā norādīts, ka pašvaldība pārkāpusi likumu “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu”, likumu “Par valsts budžetu 2009.gadam” un likumu “Par pašvaldībām”, uzņemoties saistības pirkt nekustamo īpašumu Gaujas ielā 33A par 9,34 miljoniem eiro un maksājot 12,82 miljonu eiro procentus, līdz ar to kopumā maksājot 22,27 miljonus eiro. Turklāt, pretēji Ādažu novada domes lēmumam, dome noslēgusi vienošanos ar SIA “Gaujas centrs”, kura pieļauj pirkuma maksas palielināšanu.

Līdz ar to, ņemot vērā iepriekšminētos pārkāpumus, R.Vējonis, pamatojoties uz likuma “Par pašvaldībām” 93.panta otro daļu, ir lūdzis Ādažu novada domes priekšsēdētāju N.Breidaku trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumus par iepriekšminētajiem pārkāpumiem. Sniegtie paskaidrojumi un tiem pievienotie dokumenti tiks rūpīgi izvērtēti.

Pēc paskaidrojuma saņemšanas un izvērtēšanas ministram saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 93.pantu ir tiesības pašvaldības domes priekšsēdētāju atstādināt no pienākumu pildīšanas.

Maija Pētermane, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!