• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrs: Tiekoties ar Rīgas Stradiņa universitātes vadību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2011., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225897

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.02.2011., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrs: Tiekoties ar Rīgas Stradiņa universitātes vadību

10.februārī izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks apmeklēja Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), tikās ar augstskolas rektoru profesoru Jāni Gardovski, mācību prorektori profesori Ilzi Akotu, zinātņu prorektori profesori Ivetu Ozolantu, attīstības prorektoru Tomu Baumani, administrācijas prorektoru Juri Lāci un vadības pārstāvjiem.

Ministrs iepazinās ar RSU un tās turpmākās attīstības plāniem un mērķiem. Tāpat ministrs apskatīja modernizētās auditorijas, RSU aulu, apmeklēja RSU Stomatoloģijas institūta preklīniku (studentu mācību klīniku), kur tikās ar mācībspēkiem un studentiem. Preklīnika ir viena no modernākajām studentu mācību klīnikām Eiropā, kas rekonstruēta un izveidota par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļiem un atbilst visiem starptautiskiem standartiem.

R.Broks augstu novērtēja augstskolas darbību, līdzšinējos sasniegumus un nākotnes mērķus, kā arī aicināja turpināt popularizēt šos rezultātus, jo objektīvā situācija būtiski atšķiras no tā, ko ierasts dzirdēt ikdienā. Viesošanās laikā ministrs uzsvēra, ka RSU ir izcils labās prakses paraugs, kas apliecina Latvijas augstākās izglītības kvalitāti, racionālu resursu plānošanu un izmantošanu ilgtermiņā, konkurētspēju starptautiskajā augstākās izglītības telpā un Latvijas augstākās izglītības eksporta potenciālu.

Ministrs atzinīgi vērtē Rīgas Stradiņa universitātes stratēģiju – celt studiju programmu kvalitāti, piesaistīt ES struktūrfondu līdzekļus infrastruktūras attīstībai, optimizēt RSU izmaksas un palielināt pašu pelnīto līdzekļu apjomu. Turklāt, atšķirībā no kopējām tendencēm, RSU 2010.gadā, salīdzinot ar 2009.gadu, studentu skaits palielinājies par 35% jeb par apmēram 750 cilvēkiem.

Rīgas Stradiņa universitātes rektors profesors Jānis Gardovskis norādīja: “Rīgas Stradiņa universitāte 2011.gadam ir nospraudusi ambiciozus attīstības mērķus – palielināt ārvalstu studentu īpatsvaru līdz 10% no kopējā universitātes studentu skaita, attīstīt sociālo zinātņu studentu programmas, piesaistīt jaunus ES struktūrfondu līdzekļus infrastruktūras renovācijai, veikt studiju programmu starptautisku auditu un atvērt pirmo klīnisko prasmju apmācības centru Baltijā. Lai to sasniegtu, augstskolai ir nepieciešams arī valsts atbalsts, realizējot konsekventi pārdomātu augstākās izglītības ilgtermiņa attīstību, tāpēc esam gandarīti, ka izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks pieņēma mūsu uzaicinājumu apmeklēt RSU un iepazīties ar sasniegto un mūsu izstrādātajiem piedāvājumiem izglītības attīstībai. Mūsuprāt, ir svarīgi attīstīt katras augstskolas stiprās puses, apvienošanos un jaunu programmu izveidi veicot tikai uz brīvprātības un tirgus noteiktiem principiem. Esam gatavi dalīties pieredzē ar citām augstskolām un valsts institūcijām, jo RSU ir pieredze, kas var kalpot par paraugu Latvijas augstākās izglītības reformu centieniem – RSU jau šodien savā praksē demonstrē uz tirgus principiem balstītas augstākās mācību iestādes salīdzinošās priekšrocības.”

Runājot par augstskolu, rektors uzsvēra, ka RSU ir Eiropas līmeņa izglītība radošām personībām, kas vairāk nekā 60 gadus sniedz augsti novērtētu izglītību medicīnas nozarē, ir medicīnas un stomatoloģijas izglītības flagmanis Baltijā, kā arī 20 gadus sekmīgi piesaista ārvalstu studentus, 12 gadus apmāca jauniešus sociālo zinātņu studiju programmās. Augstskolā ir 10 fakultātes, kurās studē 6135 studenti, t.sk. 5832 pilna laika studenti. Pagājušajā gadā augstskolu absolvēja 1146 jaunieši, savukārt RSU aptauja liecina, ka 60% no 1999.–2009.gada absolventiem strādā vadošos amatos.

Šobrīd no kopējā studentu īpatsvara ārvalstu studenti RSU ir 5,7%, vidēji valstī – 1,57%, bet augstskolas 2013.gadā prognozētais mērķis ir 12%. Ārvalstu studenti ir no Vācijas (130), Zviedrijas (96), Norvēģijas (67), Lielbritānijas (21), Somijas (17), Šrilankas (13), Izraēlas (6), kā arī no Nīderlandes, Portugāles, Spānijas, Austrijas, Francijas, Igaunijas, Itālijas, Polijas, Sīrijas un ASV. Lielākais ārvalstu studentu īpatsvars ir no Eiropas Savienības valstīm – 95%, kas apliecina, ka Latvijā arvien aktuālāks jautājums ir studiju programmu izstrāde ES valodās, kas sasaucas arī ar valsts augstākās izglītības politikas mērķiem.

Ministrs interesējās par augsto ārvalstu studentu īpatsvaru, ko rektors skaidroja ar RSU spēju nodrošināt atbilstošu studiju kvalitāti, ar to, ka studiju programmas atbilst starptautiskajam pieprasījumam, kā arī Latvijā ir studentiem labvēlīgi sadzīves apstākļi.

Augstskolai ir lieli nākotnes plāni pētniecībā, kam par pamatu kalpo jau esošie sasniegumi zinātnē. Piemēram, 2009.gadā – vairāk nekā 150 starptautiskās publikācijas, 2010.gadā – vairāk nekā 180; 2010.gadā reģistrēti 17 patenti, t.sk. 1 starptautisks un 1 starptautisks dizaina paraugs. 2010.gadā Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisija apstiprināja 24 promocijas darbus, tie ir 11% no kopskaita valstī, tāpat Rīgas Stradiņa universitātē studē 263 doktoranti jeb 10% no doktorantu kopskaita valstī. Turklāt lielākā daļa finansējuma pētniecībai piesaistīts no ārvalstu finanšu instrumentiem un starptautisko projektu ietvaros.

Agnese Korbe, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!