• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšzemes kopprodukta pieaugumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2011., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225905

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par 2010./2011.gada piena kvotu izpildi

Vēl šajā numurā

16.02.2011., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšzemes kopprodukta pieaugumu

Jau piecus ceturkšņus pēc kārtas iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms Latvijā pakāpeniski palielinās – saskaņā ar CSP ātro novērtējumu IKP 2010.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, ir palielinājies par 1,1% (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem).

Kopš ekonomikas zemākā punkta 2009.gada nogalē IKP ir pieaudzis par 3,9%. Kopumā 2010.gadā IKP praktiski saglabājās iepriekšējā gada līmenī (kritums par 0,2%), ņemot vērā, ka izaugsme atsākās no ļoti zema punkta.

Ekonomiskās situācijas uzlabojumu pamatā nosaka eksporta apjoma pieaugums un ar eksportu saistīto nozaru izaugsme, kas ļauj kompensēt joprojām vājo iekšzemes pieprasījumu un uz iekšējo tirgu orientēto pakalpojumu nozaru attīstību.

Eksportam ir ļoti liela loma Latvijas tautsaimniecības atveseļošanās procesā, turklāt eksporta pieaugumu nosaka ne tikai situācijas uzlabošanās ārvalstu tirgos un pieprasījuma pieaugums, bet arī Latvijas ražotāju preču konkurētspējas palielināšanās. 2010.gadā eksporta pieauguma temps bija diezgan ievērojams, un trešajā ceturksnī eksporta apjoms jau pārsniedza pirmskrīzes līmeni. 2010.gada vienpadsmit mēnešos preču eksports faktiskajās cenās par 28,8% pārsniedza 2009.gada atbilstošā perioda līmeni. Apjoma palielinājums ir vērojams visās preču eksporta grupās. Gandrīz trešo daļu no visa eksporta pieauguma nodrošināja koksne un tās izstrādājumu eksports. Lielu ieguldījumu eksportā deva arī metālu un to izstrādājumu, kā arī lauksaimniecības un pārtikas produkcijas eksporta pieaugums.

Eksporta iespēju paplašināšanās ir pamats apstrādes rūpniecības ražošanas apjoma pieaugumam, kas 2010.gadā par 14,5%pārsniedza 2009.gada līmeni. Kopš 2009.gada decembra vidēji ik mēnesi nozares ražošanas apjoms palielinās par 1,3%. 2010.gadā izaugsme bija vērojama visās preču ražošanas nozarēs, kā arī transporta un sakaru nozarē. Turpretim atsevišķās pakalpojumu nozarēs izlaides apjoms pērn vēl atpalika no 2009.gada līmeņa. Visdziļāko ražošanas apjoma kritumu piedzīvo būvniecības nozare.

Pakāpeniski sāk stabilizēties arī privātais patēriņš, par to liecina mazumtirdzniecības apgrozījuma palielinājums. Mazumtirdzniecības apgrozījums no 2009.gada decembra gada laikā pieauga par 8% (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem), turklāt kopš 2010.gada augusta mazumtirdzniecības apjoms jau pārsniedz iepriekšējā gada atbilstošo mēnešu līmeni. Privātā patēriņa pakāpenisko pieaugumu galvenokārt veicina situācijas uzlabošanās darba tirgū – sāk pieaugt nodarbinātība un vairs nesamazinās darba samaksa.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka 2011.gada kopējā izaugsme jau būs pozitīva, un IKP apjoms par 3,5% var pārsniegt 2010.gada līmeni. Tāpat kā 2010.gadā arī šogad galvenais ekonomikas dzinulis būs eksports.

Ministrijas Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!