• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par 2010./2011.gada piena kvotu izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2011., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valdības 100 dienās paveikto un šajā gadā plānoto

Vēl šajā numurā

16.02.2011., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par 2010./2011.gada piena kvotu izpildi

Tā kā kārtējais piena kvotas gads beidzas 31.martā, Zemkopības ministrija (ZM) aicina lauksaimniekus pārskatīt piena kvotu izpildi, lai varētu plānot piena kvotu iegādi nākamajam gadam. ZM arī atgādina, ka piena kvotu sistēmas atcelšana ir paredzēta 2015.gadā, līdz ar to piena ražotājiem jāsāk domāt par ražošanas turpmākām attīstības perspektīvām situācijā, kad palielināsies konkurētspēja iekšējā tirgū.

Valsts aģentūra “Lauksaimniecības datu centrs” ir veikusi prognozes aprēķinu par gaidāmo piegādes piena kvotas izpildi 2010./2011.kvotas gadam. Analīze parāda, ka no 11 583 piena kvotu īpašniekiem 18% kvotu ir izpildījuši par 1–70,9%, 14% kvotu ir izpildījuši par 71–84,9%, 20% kvotu ir izpildījuši par 85–99%, 37% īpašnieku kvotu ir izpildījuši par 100% un 10% kvotu īpašnieku vispār nebūs realizējuši pienu.

Saskaņā ar piena kvotu administrēšanas noteikumiem, ja ražotājs 2010./2011.kvotas gadā piena kvotu izpildījis par 1–70,9%, tad nākamajam kvotas gadam kvotu samazina par 50% no neizpildītā apjoma. Savukārt, ja kvota izpildīta par 71–84,9%, tad nākamajam kvotas gadam kvotu samazina par 5% no neizpildītā apjoma. Ja ražotājs kvotas gada laikā pienu nav pārdevis vispār, visu ražotāja kvotu ieskaita valsts rezervē. Atgādinām, ka kvotas izpildi 85% apjomā rēķina katrai kvotai atsevišķi, ņemot vērā visu kvotas daudzumu, kas ražotāja rīcībā bija uz 2010.gada 1.aprīli (ieskaitot pārveidotos kvotas daudzumus kvotas gada laikā).

Lauksaimniecības datu centrs atgādina, ka saskaņā ar atbilstošo noteikumu prasībām piena ražotājs var pieteikties uz kvotas saglabāšanu arī gadījumos, ja kvotu neizpilda par 85% un tam par iemeslu ir bijusi dzīvnieku saslimšana, kas ietekmējusi lauksaimniecības dzīvnieku veselību, izraisot piena ražošanas samazinājumu saimniecībā. Kvotai var pieteikties arī, ja iemesls kvotas neizpildei ir bijuši piespiedu kārtā likvidēti dzīvnieki vai slimības izraisīti dzīvnieku nobeigšanās gadījumi, piena ražotāja nāve (iesniedz kvotas pārvaldnieks) vai ražotāja darbnespēja, kas nav mazāka par vienu mēnesi. Tāpat arī iemesls varētu būt dabas stihija, kuras dēļ nav bijis iespējams turpināt piena ražošanu iepriekšējā apjomā, kā arī pircēja apliecinājums par piena iepirkšanas pārtraukšanu, kuras dēļ ražotājam attiecīgā 12 mēnešu periodā nav bijis iespējams realizēt pienu vismaz divus mēnešus.

Ja kāda no šiem apstākļiem dēļ ražotājs nav izpildījis savu kvotu, tad līdz šā gada 15.aprīlim kvotas īpašniekam ir jāiesniedz iesniegums kvotas saglabāšanai Lauksaimniecības datu centrā. Klāt jāpievieno praktizējoša veterinārārsta izdots apliecinošs dokuments vai attiecīgās institūcijas izdots apliecinošs dokuments, vai arī pircēja apliecinājums par piena iepirkšanas pārtraukšanu. Ja piena ražotājs ir no novada, kurā bija izsludināta ārkārtas situācija elektroapgādē, tad jāiesūta tikai iesniegums kvotas saglabāšanai.

Piena ražotājs, kurš ir izpildījis savu kvotu 100% un lielākā apjomā, līdz šā gada 1.jūlijam var sūtīt iesniegumu papildu kvotas piešķiršanai no valsts rezerves. Jaunajiem piena ražotājiem, kuri vēlas sākt piena realizāciju un kuriem iepriekš kvota nav bijusi, jāsūta iesniegums kvotas piešķiršanai no valsts rezerves līdz 1.jūnijam. Savukārt piena ražotājam un piena pircējam gada deklarācija jāiesniedz līdz 15.maijam.

Piena ražotājiem jāatceras, ka uzskaite un izpildes kontrole jāveic par katru kvotas veidu atsevišķi, t.i., atsevišķi par piegādes kvotu un atsevišķi par tiešās tirdzniecības kvotu.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļaa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!