• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES gaisa kvalitātes noteikumu neievērošanu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2011., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226029

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mobilo tālruņu lietošanas izdevumiem, ceļojot ES

Vēl šajā numurā

18.02.2011., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ES gaisa kvalitātes noteikumu neievērošanu Latvijā

Latvijai nav izdevies efektīvi risināt pārmērīgas PM10 (sīku gaisa nestu daļiņu) emisijas, kas lielā koncentrācijā var būt bīstamas cilvēkiem. Tāpēc pēc vides komisāra Janeža Potočnika ieteikuma ir sagatavots argumentēts atzinums. Latvijai tiek doti divi mēneši laika vajadzīgo pasākumu veikšanai. Pretējā gadījumā Komisija var iesniegt lietu ES Tiesā. Direktīva par gaisa kvalitāti un tīrāku gaisu Eiropai paredz, ka dalībvalstīm jāsamazina iedzīvotāju eksponētība daļiņām PM10. Tiesību aktā noteiktas robežvērtības, kas bija jāsasniedz līdz 2005.gadam, – gan gada koncentrācijas robežvērtība (40 μg/m3), gan diennakts koncentrācijas robežvērtība (50 μg/m3). Šīs vērtības kalendārā gada laikā nedrīkst pārsniegt vairāk nekā 35 reizes.

Dalībvalstis var pieteikties atbrīvojumiem no PM10 robežvērtību ievērošanas līdz 2011.gada jūnijam, taču jāievēro vairāki nosacījumi. Dalībvalstij jāpierāda, ka tā ir veikusi pasākumus atbilstības panākšanai līdz pagarinātajam termiņam un ka tā ievieš gaisa kvalitātes plānu, kurā katrai gaisa kvalitātes zonai ir noteikti atbilstīgi samazināšanas pasākumi.

Komisijai pieejamā informācija liecina, ka PM10 diennakts koncentrācijas robežvērtības netiek ievērotas visās zonās Latvijā, lai gan tiesību akti tika pieņemti 1999.gadā un kļuva saistoši 2005.gadā. Latvija ir iesniegusi pieprasījumu pagarināt termiņu vienai zonai, bet Komisija uzskata, ka piešķiršanas nosacījumi nav izpildīti.

Gaisa nestas daļiņas (PM10) galvenokārt ir sastopamas piesārņotāju emisijās rūpniecībā, satiksmē un dzīvojamā sektora siltumapgādē. Tās var izraisīt astmu, sirds un asinsvadu problēmas, plaušu vēzi, kā arī samazina dzīves ilgumu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!