• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par deputātu tikšanos ar EDSO komisāru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2011., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzimumu līdztiesību politisko lēmumu pieņemšanā

Vēl šajā numurā

22.02.2011., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par deputātu tikšanos ar EDSO komisāru

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene un Saeimas deputātes Lolita Čigāne un Rita Strode 14.februārī, tiekoties ar EDSO augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Knutu Vollebeku, pārrunāja paveikto sabiedrības integrācijas jomā.

Tikšanās dalībnieki īpaši pievērsās naturalizācijas un valsts valodas apguves tēmām un pauda atbalstu integrācijas pasākumu turpināšanai. Puses bija vienisprātis, ka pilsonība ir brīvprātīgs process un ir jāīsteno ciešāka sadarbība ar cilvēkiem, kuri vēlas kļūt par Latvijas pilsoņiem.

K.Vollebeks atzinīgi novērtēja paveikto integrācijas jomā, tostarp to, ka šobrīd valsts valodu bez maksas apguvušas jau 55 506 personas un, neskatoties uz ekonomisko krīzi, šogad plānots apmācīt vēl 3583 cilvēkus. Viņš arī pozitīvi novērtēja iespēju bezdarbniekiem, kuri apgūst valodu, saņemt stipendiju. Komisārs pauda, ka Latvijai jāturpina atbalstīt cilvēkus, kuri vēlas apgūt valsts valodu, un aicināja meklēt inovatīvas metodes nepilsoņu naturalizācijas ceļā.

I.Circene darīja zināmu, ka naturalizācijas process pēdējos gados ir būtiski atvieglots, tas sekmē arī pretimnākšanu no sabiedrības puses. Viņa informēja, ka pēdējo divos gados veiktie socioloģiskie pētījumi par minoritāšu tiesību ievērošanu liecina, ka liela daļa aptaujāto nepilsoņu plāno iegūt pilsoņa statusu un vairāk nekā 85 procenti nepilsoņu naturalizējas, jo vēlas, lai viņu bērni kļūst par pilsoņiem. Daudzi kā motivāciju min arī iespēju iegūt Eiropas Savienības valsts pilsoņa statusu.

Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja darīja zināmu, ka šobrīd ir sagatavoti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kuri paredz iespēju vecākiem, saņemot bērna dzimšanas apliecību, vienlaikus noformēt arī iesniegumu pilsonības piešķiršanai, tādējādi atvieglojot pilsonības iegūšanu bērniem.

Tikšanās laikā tika apspriests arī jautājums par nepilsoņu tiesībām piedalīties pašvaldību vēlēšanās. I.Circene uzsvēra, ka tiesības vēlēt ir neatņemama pilsonības sastāvdaļa un ir papildu motivācija nepilsoņiem naturalizēties. Viņa atsaucās uz Igaunijas pieredzi, kur naturalizācijas temps samazinājās līdz ar tiesību piešķiršanu nepilsoņiem piedalīties vēlēšanās. "Mūsu politika ir vērsta uz to, lai sabiedrības locekļi vēlētos naturalizēties," teica komisijas priekšsēdētāja. K.Vollebeks vērsa uzmanību, ka par šo tēmu diskusijas sabiedrībā būtu jāturpina.

Savukārt, apspriežot izglītības sasaisti ar valsts valodas apgūšanu, puses bija vienisprātis, ka sabiedrības integrācija veicina konkurētspēju darba tirgū.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!