• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2011., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226147

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par Antras Tiltiņas apstiprināšanu par zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi

Vēl šajā numurā

22.02.2011., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 15.februārī, apspriežot ierosinājumu 6. un 7.janvāri noteikt par pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkiem, nolēma atlikt grozījumu likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" tālāko virzību.

"Komisijā šodien atkal apspriedām šo priekšlikumu, un kārtējo reizi jāatzīmē, ka likumā nevar noteikt kādas konkrētas konfesijas svētkus par valsts svētku dienu, jo saskaņā ar Satversmi baznīca ir atdalīta no valsts," pauda Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene. "Tāpat jāņem vērā, ka divu dienu ilgu svētku ieviešana nopietni ietekmētu valsts budžetu. Pēc atbildīgo ministriju aplēsēm tie būtu ap 28 miljoniem latu lieli zaudējumi, tas pašreizējos finanšu konsolidācijas apstākļos nav iespējams," uzsver komisijas priekšsēdētāja.

Tāpat komisijā izskanēja viedoklis, ka likuma grozījumiem jābūt vērstiem uz sabiedrības vienošanu, nevis tās šķelšanu. "Šis kārtējais ierosinājums paredz svētku dienu kādas noteiktas konfesijas pārstāvjiem, bet ko darīt pārējām konfesijām un tiem, kuri ir neticīgi un nepieder nevienai reliģiskai konfesijai?" priekšlikuma autoriem vaicāja komisijas priekšsēdētāja.

"Ja likumā ierakstītu pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus, tad svētkus mēs svinētu pēc diviem kalendāriempēc jaunā un vecā stila jeb Gregora un Jūlija kalendāra. Tad būtu jāpārskata arī, piemēram, Lieldienu, Vasarsvētku svinēšana, un tas nu gan nav pareizi," komisijas sēdē atzina I.Circene.

Ņemot vērā komisijas sēdē paustos argumentus par to, vai visi pareizticīgie un vecticībnieki Ziemassvētkus tiešām svin pēc vecā kalendāra un vai valsts tādējādi viņiem neuzspiež svētkus svinēt citā dienā, komisija balsojumā nolēma atlikt grozījumu tālāko virzību un aicināja iesniegt priekšlikumus, kas būtu pieņemami visām ieinteresētajām pusēm.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!