• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrs: Par svešvalodu mācīšanu no 1.klases. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2011., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226177

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Igaunijai sakarā ar ugunsgrēku bērnunamā

Vēl šajā numurā

22.02.2011., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrs: Par svešvalodu mācīšanu no 1.klases

Izmaiņas izglītības saturā no 2011./2012.mācību gada samazinājuma virzienā nebūs. Tas nozīmē, ka pirmo svešvalodu skolēni turpinās apgūt no 2011.gada 1.septembra tāpat kā līdz šim – no 3.klases, bet otro svešvalodu – no 6.klases, uzsver izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks. Turklāt Latvijas skolās jau vairāk nekā 15 gadus bērni pirmo svešvalodu visās izglītības programmās sāk mācīties no 3.klases.

Vienlaikus ministrs norāda, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Valsts izglītības satura centrs (VISC) veikuši visus nepieciešamos sagatavošanās darbus, lai no 2011.gada 1.septembra skolās varētu sākt pirmās svešvalodas – kādas no Eiropas Savienības (ES) oficiālajām valodām – apguvi no 1.klases. Proti, ir izstrādāts ar speciālistiem saskaņots un apstiprināts mācību standarts; izstrādāta mācību paraugprogramma; nodrošināti līdzekļi mācību grāmatām – 125 000 lati (apmēram 7 lati vienam skolēnam); izstrādāta un tiek īstenota pedagogu tālākizglītība – gan VISC tālāizglītības programmas ietvaros, gan par ES struktūrfondu līdzekļiem. Šobrīd jau vairāk nekā 320 pedagogu ir apmeklējuši šos kursus.

Ministrs uzsver, ka nav korekti pretnostatīt pedagogu atalgojumu un pirmās svešvalodas apguvi no 1.klases, jo – ja pedagogs mācīs šo priekšmetu, tad par darbu tiks saņemts atalgojums.

Savukārt finansējumu pirmās svešvalodas apguvei no 1.klases – 720 000 latu – paredzēts iegūt uz skolēnu skaita samazināšanās rēķina.

R.Broks atzīmē, ka līdzekļi nav ekonomējami nedz uz skolotāju algu, nedz uz pirmās svešvalodas – no 1.klases – rēķina. Savukārt gadījumā, ja šādas diskusijas būs, tad pirmās svešvalodas apguve no 1.klases varētu būt viens no diskusijas tematiem, jo tas ir jauns un līdz šim nebijis pasākums izglītībā.

Jau šobrīd lielākā daļa 1.klases skolēnu fakultatīvajās nodarbībās (vienu stunda nedēļā) apgūst tieši angļu valodu, un pedagogu atalgojumu šim mērķim nodrošina valsts.

Citu valstu pieredze valodu mācīšanā: piemēram, Spānijā, visiem bērniem bērnudārzos angļu valodu sāk mācīt no trīs gadu vecuma, savukārt Lietuvā pirmās svešvalodas apguve sākas no 2.klases.

Agnese Korbe, ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!