• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ēnu dienu Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2011., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226299

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par glābējsilītes nākotnes vīziju un normatīvo regulējumu

Vēl šajā numurā

24.02.2011., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ēnu dienu Saeimā

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 16.februārī, Ēnu dienā, stāstot par parlamenta darbu, aicināja skolēnus būt aktīviem pilsoņiem, kuri jau tagad iesaistās sabiedriskos procesos, un izteica cerību, ka aktīvie jaunieši Saeimā atgriezīsies kā politiķi.

"Tas, ka augstākā vara mūsu valstī pieder tautai, nav tikai Satversmē ierakstīti vārdi, tas ir princips, kam jābūt parlamentārā darba pamatā," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. "Cilvēkiem jāiesaistās ne tikai reizi četros gados, ievēlot simts deputātus, bet arī starpvēlēšanu periodā. Visi kopā mēs veidojam savu valsti, katrs var piedalīties un ar savu aktivitāti ietekmēt politiķu lēmumus."

Saeimas sēžu zālē uzrunājot Saeimas Ēnu dienas dalībniekus, S.Āboltiņa skaidroja, ka ceturtdienu rītos notiekošās Saeimas sēdes ir tikai deputātu pienākumu redzamākā, bet nebūt ne laikietilpīgākā darba daļa. "Lielākais darbs notiek komisijās, kur jautājumi tiek skatīti vairākas reizes un diskusijā piedalās nozares eksperti," teica Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka šogad Saeimu Ēnu dienā apmeklējis vislielākais interesentu skaits. Saeimā viesojās vairāk nekā 360 skolēnu no visas Latvijas, un tas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā iepriekšējos gados.

S.Āboltiņa deputātu un parlamenta darbinieku ēnām pastāstīja par likumprojektu iesniegšanas un izskatīšanas gaitu un to, kāda nozīme parlamenta darbā ir Juridiskā biroja atbalstam un cik liela nozīme ir stenogrammām, kas, precīzi fiksējot Saeimas sēdes norisi, kalpo gan par vēsturisku liecību, gan, ja nepieciešams, kā pierādījums tiesā.

Ēnu devēji jauniešiem centās dod vispusīgu iespaidu par parlamenta darbu, un Saeimas namā sastaptie skolēni atzina, ka iespēja ēnot Saeimas deputātus un darbiniekus ir interesanta pieredze, kas paplašinājusi viņu redzesloku. Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze pauda gandarījumu, ka interese par Saeimu gadu gaitā pieaug. Tas liecina, ka Saeimas atvērtības princips ir pareizs un aug politiskajos procesos ieinteresēta paaudze, uzskata G.Daudze.

Raksturojot Ēnu dienu, Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis atzina, ka Saeimā valdīja neierasta rosība, un pauda gandarījumu, ka jaunieši uz parlamentu nāk motivēti, labi sagatavojušies un zināt griboši.

Daudzas no ēnām pauda, ka nākotni apsver saistīt ar politiķa karjeru vai politikas zinātnes studijām un Ēnu dienas pieredze lieti noderēs, izvēloties studiju virzienu. Redzot, kā deputāts gatavo argumentus komisijas sēdei, priekšstats par Saeimas darbu mainījies, atzina Toms Krastenbergs no Murjāņu sporta ģimnāzijas. Savukārt Katrīna Vanaga no Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas sacīja, ka Saeimā pozitīvi pārsteidza draudzīgais un atsaucīgais kolektīvs.

Skolēniem, kuri Ēnu dienā sekoja Saeimas deputātu un darbinieku ikdienas gaitām, kopumā ir labas zināšanas par Latvijas parlamentu. Ēnu dienā rīkotajā erudīcijas konkursā Saeimā skolēni tika aicināti atbildēt uz desmit jautājumiem par Saeimu, izvēloties vienu no trim atbilžu variantiem. Lielākā daļa jautājumu skolēniem grūtības nesagādāja, bet uz visiem jautājumiem pareizās atbildes sniedza 11 no 83 konkursa dalībniekiem.

Vairums skolēnu zināja, kurā gadā notikušas pēdējās Saeimas vēlēšanas, kā arī to, ka šis ir desmitais Saeimas sasaukums. Problēmas nesagādāja arī jautājums par vecuma cenzu – gandrīz visi spēja nekļūdīgi pateikt, ka Saeimā var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 21 gada vecumu.

Gandrīz visi skolēni arī nekļūdīgi zināja teikt, ka Saeimas priekšsēdētāja ir Solvita Āboltiņa.

Ēnām mazāk zināmi bija fakti, ko nemāca skolā. Daudziem skolēniem bija jaunums, ka Saeima interesentiem ir atvērta arī ikdienā un ikviens parlamentu var apmeklēt, iepriekš piesakoties ekskursijā. Tāpat daudzi nezināja, ka Saeima ēnu dienā piedalās trešo gadu pēc kārtas, uzskatot, ka parlamentā šī tradīcija ir ilgāku laiku.

Bet visāķīgākais jautājums izrādījās par Saeimas "Twitter" konta nosaukumu – tikai 15 jaunieši zināja, ka tas ir @Jekaba11, nevis @Saeima, kā domāja vairums respondentu.

Ēnu dienā Saeimu apmeklēja rekord­liels ēnu skaits – vairāk nekā 360 skolēnu no visas Latvijas. Saeimā viesojās ne tikai deputātu un darbinieku ēnas, jo parlamentu ar savām ēnām apmeklēja arī žurnālisti un uzaicināto iestāžu pārstāvji. Šī bija jau trešā reize, kad Saeima piedalījās Ēnu dienā. Jaunieši iepazina visu Saeimas frakciju deputātu darbu, kā arī sekoja līdzi Saeimas tulka, fotogrāfa un citu darbinieku gaitām.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!