• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saeimas priekšsēdētājs - vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.1999., Nr. 70/72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22630

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents - domu apmaiņā ar žurnālistiem (turpinājums)

Vēl šajā numurā

10.03.1999., Nr. 70/72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saeimas priekšsēdētājs:

— vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs

No 2.līdz 7.martam Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume apmeklēja Vašingtonu. Šī bija pirmā Latvijas Saeimas priekšsēdētāja vizīte ASV kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas.

Vizītes laikā J.Straumem bija tikšanās ar ASV Baltijas atbalsta grupas Senāta līdzpriekšsēdētāju senatoru D.Derbinu ( D.Durbin ), Ziemeļatlantijas asamblejas (NATO parlamentārais forums) prezidentu senatoru V.Rosu ( W.Roth ), Baltijas atbalsta grupas līdzpriekšsēdētājiem kongresmeņiem Dž.Simku ( J.Shimkus ) un D.Kuciniču ( D.Kucinich ), ASV prezidenta īpašo palīgu un Nacionālās drošības padomes direktoru Viduseiropas un Austrumeiropas lietās Baltajā namā S.Flanagenu ( S.Flanagen ), Valsts departamenta Ziemeļu un Baltijas valstu nodaļas vadītāju Dž.Milovanoviču ( G.Milovanovich ) un atbildīgo par Baltijas valstīm D.Līderu ( D.Leader ), Aizsardzības departamenta Eiropas politikas departamenta direktoru Dž.Beriju ( J.Berry ) un atbildīgo par Baltijas valstīm T.Kelovu ( T.Callow ).

Intensīvās vizītes uzmanības centrā bija Latvijas un ASV attiecību jautājumi ASV Baltijas valstu partnerības hartas gaismā. Īpaša uzmanība tika veltīta drošības politikas aktualitātēm, īpaši sakarā ar gaidāmo NATO Vašingtonas sanāksmi, abu valstu ekonomiskās sadarbības jautājumiem, ASV iesaistei Baltijas jūras reģionā, kā arī sadarbībai humanitārajā jomā.

Sarunu gaitā abas puses pauda gandarījumu par Latvijas un ASV attiecību raksturu un intensitāti, īpaši kopš ASV un Baltijas valstu hartas parakstīšanas. Uzmanības centrā bija Latvijas un ASV sadarbība drošības un militārajā jomā, kā arī Latvijas paveiktais un plānotais ceļā uz NATO. Īpaši tika apspriesta NATO paplašināšanas procesa tālākā attīstība Vašingtonas sanāksmes kontekstā un atvērto durvju politikas konsekventas īstenošanas nepieciešamība. J.Straume uzsvēra Latvijas ieinteresētību ASV investīciju piesaistīšanā Latvijā un reģionā kopumā, norādot uz Latvijas atvērtību un labvēlīgo ekonomisko vidi. ASV amatpersonas pauda gandarījumu par Latvijas paveikto sabiedrības integrācijas jomā un izteica gatavību arī turpmāk sniegt praktisko atbalstu šajā darbā. Vizītes laikā puses apmainījās ar viedokļiem par sadarbību starp Baltijas jūras reģiona valstīm, kā arī situāciju Krievijā.

Tikšanos laikā ASV Kongresā tika pārspriesta nepieciešamība un iespējas attīstīt starpparlmentāros kontaktus starp ASV un Latviju. J.Straume uzaicināja ASV senatorus un kongresmeņus apmeklēt Latviju.

Saeimas priekšsēdētājs apmeklēja radio "Brīvā Eiropa", kur viņam bija sarunas ar Komunikāciju departamenta direktoru Polu Goublu, J.Straume viesojās ASV vadošajā konservatīvajā pētniecības un izglītojošajā fondā ( Heritage Foundation ) un tikās ar pētnieku grupu vecākā politikas analītiķa A.Koena ( A.Cohen ) vadībā. Saeimas priekšsēdētājs piedalījās un uzrunāja trešo apvienoto Baltijas amerikāņu komitejas konferenci "Baltijas drošība" un tikās ar Vašingtonas latviešu sabiedrību Rokvilas Latviešu namā.

Latvijas Republikas vēstniecība Vašingtonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!