• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par akcīzes nodokļa izmaiņām benzīnam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2011., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226384

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 22.februārī

Vēl šajā numurā

25.02.2011., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija:

Par akcīzes nodokļa izmaiņām benzīnam

Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu par akcīzes nodokļa izmaiņām benzīnam Finanšu ministrija (FM) ir sagatavoju aprēķinus par nodokļa izmaiņu ietekmi uz vidējo Latvijas mājsaimniecību.

Pašlaik Latvijā akcīzes nodoklis benzīnam ir 269 lati par 1000 litriem, tas ir zemākais Baltijas valstīs – tas ir zemāks par 12,7% nekā Lietuvā (308 lati par 1000 litriem) un par 10,3% zemāks nekā Igaunijā (300 lati par 1000 litriem). Paaugstinot akcīzes nodokli benzīnam Latvijā no 269 uz 289 latiem par 1000 litriem jeb no 26,9 santīmiem litrā uz 28,9 santīmiem litrā – par 2 santīmiem litrā, tas tik un tā būs zemāks nekā akcīzes nodoklis benzīnam Lietuvā vai Igaunijā.

Degvielas cenu ietekmē ne tikai nodokļi, bet arī citi faktori, piemēram, naftas cena pasaules tirgū, naftas produktu krājumi, kas iegādāti par zemām cenām, tirgotāju peļņas daļa u.tml. Nodokļu paaugstināšana ne vienmēr nozīmē arī attiecīgu ietekmi uz cenu izmaiņām. Ja visi citi faktori samazina cenu, tad, paaugstinot nodokli, cena var palikt nemainīga vai pat samazināties. Pastāv arī iespēja, ka, paaugstinoties nodoklim, lai cena paliktu nemainīga, respektīvi, izmaiņas negatīvi neietekmētu patēriņa pieprasījumu, par nodokļa paaugstinājumu vai tā daļu uzņēmēji var arī attiecīgi samazināt savu peļņas daļu.

Ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli benzīnam par 2 santīmiem litrā, degvielas cena varētu palielināties par 2,44 santīmiem litrā, ieskaitot PVN.

Produkts,
daudzums

Spēkā esošā
akcīzes
nodokļa
likme

Jaunā
akcīzes
nodokļa
likme

Akcīzes
nodokļa
palielinājums
par norādīto
daudzumu

PVN
pieaugums
pie jaunās
AN likmes

Cenas
pieaugums
par 1000 litriem

Cenas
pieaugums
par 1 litru

Benzīns,
1000 litri

269 lati

289 lati

20 lati
jeb 7,43%

4,4 lati

24,4 lati

2,44
santīmi

Aleksis Jarockis, finanšu ministra preses sekretārs

 

Par akcīzes nodokļa izmaiņām alkoholam

Lai atteiktos no akcīzes nodokļa paaugstināšana dīzeļdegvielai, kam varētu būt negatīva ietekme uz tautsaimniecību kopumā, valdība nolēma no 1.jūlija paaugstināt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, kas nav pirmās nepieciešamības preces.

Šobrīd Latvijā akcīzes nodoklis stiprajam alkoholam (izņemot vīnu un alu) ir 890 lati par 100 litriem absolūtā spirta, tas ir zemākais Baltijas valstīs. Lietuvā akcīzes nodoklis 100 litriem absolūtā spirta ir 907 lati, bet Igaunijā 1004 lati par 100 litriem absolūtā spirta. Paaugstinot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam Latvijā no 890 uz 940 latiem par 100 litriem absolūtā spirta, nodokļa līmenis būs zemāks (par 6,4%) nekā Igaunijā, bet nedaudz (par 3,4%) virs Lietuvas nodokļa līmeņa.

Alkohola gala cenu ietekmē ne tikai nodokļi, bet arī citi faktori, piemēram, izejvielu, ražošanas, transportēšanas, loģistikas un citas izmaksas, tirgotāju peļņas daļa un citi faktori. Nodokļu paaugstināšana ne vienmēr nozīmē arī attiecīgu ietekmi uz cenu izmaiņām. Ja visi citi faktori samazina cenu, tad, šajā brīdī paaugstinot nodokli, cena var palikt nemainīga vai pat samazināties.

Lai cena paliktu nemainīga, paaugstinoties nodoklim, tas ir, lai izmaiņas negatīvi neietekmētu patēriņa pieprasījumu, pastāv iespēja, ka par nodokļa paaugstinājumu vai tā daļu uzņēmēji var arī attiecīgi samazināt savu peļņas daļu, tas ir atkarīgs no uzņēmējiem.

Ja pieņem, ka visi pārējie cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, 0,5 litru alkoholiskā dzēriena ar absolūtā spirta saturu 40 tilpumprocenti (piemēram, degvīns) cena varētu palielināties par 12,2 santīmiem, ieskaitot pievietotās vērtības nodokli (bez PVN palielinājums ir 10 santīmi).

Produkta
nosaukums

Daudzums

Pašlaik
akcīzes
nodoklis
par norādīto
daudzumu

Akcīzes
palielinājums
par norādīto
daudzumu

PVN
palielinājums
pie jaunās
akcīzes nodokļa
likmes

Cenas
kopējais
pieaugums

Spirts,
pārējie
alkoholiskie
dzērieni

0,5 l
40% spirta
saturs

1,78 lati

10 santīmi
(jeb 5,62%)

2,2 santīmi

12,2
santīmi

 

Par akcīzes nodokļa izmaiņām cigaretēm

Lai atteiktos no akcīzes nodokļa paaugstināšana dīzeļdegvielai, kam varētu būt negatīva ietekme uz tautsaimniecību kopumā, valdība ar šā gada 1.jūliju nolēma paaugstināt akcīzes nodokli cigaretēm, kas nav pirmās nepieciešamības prece.

Akcīzes nodokļa paaugstināšana ietver nodokļa minimālā līmeņa paaugstināšanu no 48 uz 52 latiem par 1000 cigaretēm, kā arī nodokļa struktūras pārskatīšanu, paaugstinot akcīzes nodokļa specifisko likmi no 22,5 uz 25 latiem par 1000 cigaretēm un samazinot procentuālo nodokļa likmi no 34,5% uz 34%.

Produkta gala cenu ietekmē ne tikai nodokļi, bet arī citi faktori, piemēram, izejvielu, ražošanas, transportēšanas, loģistikas un citas izmaksas, tirgotāju peļņas daļa un citi faktori. Nodokļu paaugstināšana ne vienmēr nozīmē arī attiecīgu ietekmi uz cenu izmaiņām. Ja visi citi faktori samazina cenu, tad, šajā brīdī paaugstinot nodokli, cena var palikt nemainīga vai pat samazināties. Lai cena paliktu nemainīga, paaugstinoties nodoklim, tas ir, lai izmaiņas negatīvi neietekmētu patēriņa pieprasījumu, pastāv iespēja, ka par nodokļa paaugstinājumu vai tā daļu uzņēmēji var arī attiecīgi samazināt savu peļņas daļu, tas ir atkarīgs no uzņēmējiem.

Ja pieņem, ka visi pārējie cigarešu cenu ietekmējošie faktori paliek nemainīgi, paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm, vienas cigarešu paciņas (20 cigaretes) cena varētu palielināties aptuveni par 10 santīmiem, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (bez PVN palielinājums ir par 8 santīmiem). Tātad vienas cigaretes cena varētu palielināties par 0,5 santīmiem, ieskaitot PVN.

Akcīzes nodoklis cigaretēm tiek harmonizēts Eiropas Savienībā (ES), kas noteikusi minimālos nodokļa līmeņus cigaretēm. Tas nozīmē, ka dalībvalstis var noteikt tādu nodokli cigaretēm, kas nav pretrunā ES direktīvās noteiktajām prasībām un nodokļa līmenis nav zemāks par ES noteikto minimālo. Pēdējās izmaiņas ES direktīvās paredz paaugstināt ES akcīzes nodokļa minimālo līmeni cigaretēm, taču Latvija ir panākusi pārejas perioda piemērošanu jaunā minimālā akcīzes nodokļa līmeņa sasniegšanai līdz 2018.gadam. Latvijai ir jānodrošina, ka 2018.gadā akcīzes nodoklis cigaretēm ir vismaz 60% apmērā no patēriņam pārdoto cigarešu vidējās svērtās mazumtirdzniecības cenas, bet nodokļa apjoms nedrīkst būt mazāks par 90 eiro jeb 64 latiem par 1000 cigaretēm neatkarīgi no vidējās svērtās mazumtirdzniecības cenas.

Līdzīgu pārejas periodu ir panākusi arī Lietuva, savukārt Igaunijai, kurai nav piešķirts pārejas periods minimālā līmeņa sasniegšanai, būs jāveic daudz straujāka akcīzes nodokļa palielināšana cigaretēm, jo jaunais ES minimālais nodokļa līmenis jānodrošina ar 2014.gadu.

Atbilstoši ES prasībām akcīzes nodoklis cigaretēm sastāv no divām daļām: specifiskais (fiksētais) nodoklis par 1000 cigaretēm un procentuālais nodoklis, ko rēķina no cigarešu mazumtirdzniecības cenas.

Pašlaik Latvijā akcīzes nodoklis cigaretēm: specifiskais nodoklis (par 1000 cigaretēm) ir 22,5 lati un procentuālais nodoklis ir 34,5% no cigarešu maksimālās mazumtirdzniecības cenas ar nosacījumu, ka aprēķinātais akcīzes nodoklis nedrīkst būt mazāks par 48 latiem (par 1000 cigaretēm), kas ir tā sauktais nodokļa minimālais līmenis.

Igaunijā – specifiskais nodoklis (par 1000 cigaretēm) ir 27,2 lati, procentuālais nodoklis ir 33% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas, bet nodokļa minimālais līmenis ir 51,8 lati par 1000 cigaretēm.

Lietuvā – specifiskais nodoklis (par 1000 cigaretēm) ir 27,2 lati, procentuālais nodoklis ir 25% no maksimālās mazumtirdzniecības cenas, bet nodokļa minimālais līmenis 45,4 lati par 1000 cigaretēm.

Produkta
nosaukums

Daudzums

Akcīzes
palielinājums
par norādīto
daudzumu

PVN palielinājums
pie jaunās
akcīzes nodokļa
likmes

Cenas kopējais
pieaugums

Cigaretes

1 gabals

0,4 santīmi
(jeb 8,3%)

0,09 santīmi

0,5 santīmi

Cigaretes

1 paciņa

8 santīmi

2 santīmi

10 santīmi

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!