• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts ieņēmumu dienesta darbu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2011., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226496

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2011. gada 24. februāra sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

01.03.2011., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts ieņēmumu dienesta darbu


Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 23.februārī, tiekoties ar Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vadību un struktūrvienību vadītājiem, apsprieda plānotos ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus un uzsvēra, ka VID jāveido ciešāks dialogs ar nodokļu maksātājiem.

“Tikšanās laikā apspriedām Valsts ieņēmuma dienesta darbības rezultātus. Tie uzrāda, ka dienests reorganizācijas rezultātā spējis nodrošināt centralizētu procesu vadību, vienlaikus saglabājot pakalpojumu un informācijas pieejamību iedzīvotājiem un komersantiem klientu apkalpošanas centros,” uzskata komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Vucāns. Viņš norādīja, ka sabiedrību jāturpina informēt, īpaši par to, kādēļ nodokļi jāmaksā, kā arī par to, kā darbojas elektroniskās deklarēšanas sistēma.

Deputāti noskaidroja, ka dienestam 2011.gadā jānodrošina papildu 45 miljonu latu ieņēmumu iekasēšana, īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus. Lai sasniegtu šo mērķi, VID turpinās veicināt brīvprātīgo nodokļu maksāšanu, skaidrojot, kāpēc un kā jāmaksā nodokļi. Taču, ja personas turpinās nemaksāt nodokļus, dienests piemēros kontroles mehānismus un iesaistīs tiesībsargājošas organizācijas, deputātus informēja VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova.

Komisijas deputāts Guntars Galvanovskis ieteica sekmēt brīvprātīgo nodokļu maksāšanu, vairāk skaidrojot nodokļu maksāšanas ieguvumus. Piemēram, varētu izveidot reklāmas kampaņu, kurā uzsvērtu labumus, kurus sabiedrība iegūst no nodokļu maksāšanas. Diemžēl masveidīgai kampaņai trūkst finanšu līdzekļu, skaidroja N.Jezdakova, taču VID turpinās sabiedrības informēšanu esošā finansējuma ietvaros.

Ēnu ekonomikas samazināšanai plānots ciešā sadarbībā ar Muitas pārvaldi turpināt kontrabandas apkarošanu. VID atbildīgie darbinieki informēja, ka īstenojamie pasākumi cigarešu, alkohola un naftas produktu kontrabandas un to nelegālās tirdzniecības apkarošanai ir efektīvi. Taču cilvēki joprojām riskē, cenšoties pārvest pāri robežai desmitiem tūkstošu cigarešu. Īpaši šādi gadījumi esot izplatīti uz valsts austrumu robežas.

Savukārt deputāts Ivans Ribakovs vērsa VID uzmanību uz to, ka šogad iedzīvotāji gada ienākumu deklarācijas var iesniegt arī elektroniski, taču daudziem joprojām nav informācijas par to, kā tas ir izdarāms. Lai ieviestu lielāku skaidrību, šobrīd VID jau izveidota Nodokļu konsultāciju grupa, kas sniedz atbildes uz visiem neskaidriem jautājumiem, informēja VID vadītāja.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!