• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotu Latviju (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.1999., Nr. 73/74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22664

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pašvaldību un valdības darbu saskaņai

Vēl šajā numurā

11.03.1999., Nr. 73/74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotu Latviju

Turpinājums

no 1.lpp.

Vakar, 10.martā, Ministru prezidenta sēžu zālē notika valsts programmas "Sabiedrības integrācija Latvijā" koncepcijas projekta nodošana tautas apspriešanai

Ministru prezidents Vilis Krištopans:

3) tādai tautsaimniecības politikai, kas sekmē un atbalsta saimnieciski vājāko reģionu attīstību;

4) nepilsoņu integrācijai Latvijas tautā ar naturalizācijas procesa palīdzību;

5) repatriējušos latviešu integrācijai un

6) dažādo Latvijā dzīvojošo mazākumtautību ciešākai identifikācijai ar Latvijas valsti.

Šī gada sākumā es apstiprināju Sabiedrības integrācijas padomi, kuras vadītājs ir izglītības un zinātnes ministrs, kā arī vadības grupu, kuru vada Naturalizācijas pārvaldes vadītāja. Abu šo struktūru uzdevumi ir organizēt valsts programmas izstrādi, tai skaitā koncepcijas projekta apspriešanu sabiedrībā, un to iesniegt Ministru kabinetam līdz šā gada beigām. Līdz 1999.gada 15.decembrim tiks izstrādāta Programma par sabiedrības integrāciju, kura ņemtu par pamatu esošo koncepciju, kā arī izteiktos viedokļus un papildinājumus apspriedes laikā. Programma atspoguļotu konkrētus soļus un mehānismu to iedzīvināšanai.

Valdības vārdā vēlos iepriekš izteikt paldies ekspertiem, atbildīgajām personām, Apvienoto Nāciju Attīstības programmai, Eiropas Savienībai, Sorosa fondam un citiem atbalstītājiem par viņu ieguldījumu šajā procesā.

Nobeigumā aicinu ikvienu, kam rūp vienotas, stabilas un daudzveidīgas pilsoniskas sabiedrības attīstība Latvijā, aktīvi iesaistīties koncepcijas projekta "Sabiedrības integrācija Latvijā" apspriešanā.

A4.JPG (16381 BYTES)A6.JPG (17331 BYTES)
Krievijas vēstnieks Aleksandrs Udaļcovs un Saeimas deputāts Jānis Jurkāns; Lielbritānijas vēstnieks Nikolass Džerolds un Somijas vēstnieks Hannu Hemeleinens

Nopietno gadījumu, uz kuru bija pulcējušās valdības amatpersonas, vairāki Saeimas deputāti, ministriju, nevalstisko un citu sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kā arī žurnālisti, atklāja Ministru prezidents Vilis Krištopans.

Vairāk nekā pusgadu valdības pārstāvju, zinātnieku un ekspertu darba grupa strādāja, lai veidotu programmas koncepcijas projektu. Programmas "Sabiedrības integrācija Latvijā" koncepcijas galvenais mērķis ir informēt par topošo sabiedrības integrācijas programmu visdažādākos slāņus, veicināt diskusiju, apkopot cilvēku viedokļus, lai pēc tam iestrādātu minētajā programmā. Lielu atbalstu koncepcijas programmas izstrādāšanā sniedza ANO Attīstības programma, Eiropas Savienības Komisija, Sorosa fonds Latvijā, vairākas ārzemju vēstniecības.

Izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals, kas vienlaikus ir arī šīs programmas izstrādes padomes vadītājs, izteica gandarījumu, ka tūlīt pēc valdības akcepta šīs programmas projekts nodots atklātībā, visas sabiedrības apspriešanai. Pirmais posms ir pabeigts, un tagad uzsākts otrais posms. Ikkatrs, kam rūp vienotas, stabilas un daudzveidīgas pilsoniskas sabiedrības attīstība Latvijā, ir aicināts aktīvi iesaistīties koncepcijas projekta apspriešanā. Galarezultātā līdz šā gada beigām ir jāpieņem projekta tāds variants, kas apmierinātu mūsu sabiedrības vairākumu.

— Jo vairāk cilvēku būs ieinteresēti iepazīties ar šo programmas koncepciju un izteiks arī savas domas un priekšlikumus, jo vienotāka un stabilāka būs Latvijas sabiedrība, Latvijas tauta, — uzsvēra J.Gaigals.

Tika izteikti atzinīgi vārdi valdībai, kas šī gada budžetā piešķīrusi gandrīz miljonu latu šīs programmas īstenošanai, kā arī tā dēvētajām donorvalstīm, ārzemju ekspertiem.

Naturalizācijas pārvaldes priekšniece, programmas koncepcijas apspriešanas vadības grupas vadītāja Eiženija Aldermane pastāstīja par koncepcijas varianta apspriešanas organizēšanu. Visā Latvijā šī gada martā, aprīlī un maijā tiks rīkotidažādi pasākumi — konferences, semināri, dažādas tikšanās. Radio un televīzijā paredzēts veidot raidījumus par šo koncepciju un tās apspriešanas gaitu. Cerams, ka arī laikraksti iesaistīsies šajā darbā, dodot vārdu dažādiem sabiedrības pārstāvjiem koncepcijas projekta sakarā. E.Alderane pavēstīja, ka programmas koncepcijas projektu varēs izlasīt Naturalizācijas pārvaldes reģionālās nodaļās un filiālēs, pagastu pašvaldībās, pilsētu un rajonu bibliotēkās, nevalstisko organizāciju centros, skolu valdēs, Ārlietu ministrijas interneta mājas lapā. Visus priekšlikumus apkopos Naturalizācijas pārvaldes Informācijas centrs un ar tiem tālāk iepazīsies eksperti, lai izvērtētu iekļaušanai programmā.

Valdībai ir stingrs nodoms līdz gada beigām koncepciju "Sabiedrības integrācija Latvijā" jau kā valsts rīcības programmu pieņemt Ministru kabineta sēdē un realizēt valsts darbībā.

Rita Belousova,

"LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!