• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējumu svarīgiem infrastruktūras projektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2011., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226643

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par Iekšlietu ministrijas profesionālās izglītības sistēmu

Vēl šajā numurā

03.03.2011., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējumu svarīgiem infrastruktūras projektiem


Eiropas Komisija 21.februārī paziņoja, kuriem projektiem tiks piešķirts 170 miljonu eiro Eiropas transporta tīkla (TEN-T) finansējums svarīgas transporta infrastruktūras būvei un modernizācijai visā Eiropas Savienībā. Dotācijas, kas piešķirtas pēc 2010.gada 19.maijā publicētajiem ikgadējiem un daudzgadējiem uzaicinājumiem iesniegt priekšlikumus, palīdzēs dalībvalstīm veidot trūkstošos transporta savienojumus, novērst transporta sistēmas vājās vietas un uzlabot transporta drošumu un drošību. Īpaša vērība tiks pievērsta tam, lai uzlabotu transporta sistēmas ilgtspējīgumu, popularizētu dažādu transporta veidu savienojamību, paātrinātu un veicinātu projektu īstenošanu un sniegtu atbalstu publiskām un privātām partnerībām.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, atbildīgais komisārs transporta politikas jautājumos Sīms Kallass sacīja: “Šodien man ir prieks parakstīt lēmumu, dodot zaļo gaismu 170 miljonu eiro līdzfinansējumam no TEN-T budžeta, kas paredzēts svarīgākajiem infrastruktūras projektiem, kuri sniedz pievienoto vērtību Eiropas mērogā. Tie ir projekti jūras maģistrāļu un upju informācijas pakalpojumu jomā saskaņā ar daudzgadu programmu un projekti, kas ietverti gada programmā, lai palīdzētu sagatavoties nākamo transporta nozares prioritāšu īstenošanai, it sevišķi transporta vides aspektu uzlabošanai, savienojumu veidošanai starp Eiropas austrumiem un rietumiem, kā arī publisku un privātu partnerību atbalstam.”

2010.gadā tika atlasīts 51 projekts no 24 dalībvalstīm, kam tiks piešķirts finansējums pēc trīs dažādiem uzaicinājumiem iesniegt priekšlikumus. Visus projektus novērtēja, pamatojoties uz to atbilstību TEN-T prioritātēm un politikas mērķiem, ņemot vērā projektu sagatavotības pakāpi, to ietekmi (it sevišķi sociālekonomisko un vides aspektu) un kvalitāti pilnīguma, skaidrības, stabilitātes un saskaņotības ziņā. Piešķirtie līdzekļi palīdz piesaistīt būtisku finansējumu no publiskiem un privātiem avotiem, kas gandrīz pieckārt pārsniedz ES atbalsta apjomu.

Daudzgadu darba programmas 2010.gada (kopējais finansējums 112,4 miljoni eiro) mērķis ir finansēt TEN-T tīkla svarīgākās prioritātes galvenokārt trīs jomās:

• jūras maģistrāles, kas piedāvā labu alternatīvu pārslogotajiem autoceļiem, novirzot kravu pārvadājumus uz jūras maršrutiem, – atlasīti 8 projekti, kam piešķirts 84,9 miljonu eiro finansējums;

• upju informācijas pakalpojumi, kas saistīti ar satiksmes pārvaldības infrastruktūru iekšējo ūdensceļu tīklā, – atlasīti 5 projekti, kam piešķirts 7,1 miljona eiro finansējums;

• gaisa satiksmes pārvaldības sistēmas un funkcionālie gaisa telpas bloki – atlasīti 4 projekti, kam pēc 16.februārī atsevišķi publicēta uzaicinājuma iesniegt priekšlikumus piešķirts 20,5 miljonu eiro finansējums.

2010.gada darba programma (kopējais finansējums 78,2 miljoni eiro) papildina pasākumus, ko veic saskaņā ar daudzgadu darba programmu, lai labāk izmantotu ierobežotos ES līdzekļus un pēc iespējas labvēlīgāk ietekmētu svarīgākās jomas. Galvenā vērība tiek pievērsta trīs prioritātēm.

• 1.prioritāte – integrētas un videi nekaitīgas transporta sistēmas attīstības veicināšana, kā arī izpēte, gatavojot plaša mēroga ieviešanas projektus klimata pārmaiņu problēmas risināšanai, – atlasīti 13 projekti, kam piešķirts 32,1 miljona eiro finansējums.

• 2.prioritāte – TEN-T projektu īstenošanas paātrināšana un veicināšana (izpēte visos transporta veidos, darbi attiecīgu sagatavotības pakāpi sasniegušos projektos, it sevišķi dzelzceļa un iekšējo ūdensceļu nozarēs), kā arī projekti Eiropas vienotās gaisa telpas politikas atbalstam – atlasīti 18 projekti, kam piešķirts 41,1 miljona eiro finansējums.

• 3.prioritāte – izpēte publiskās un privātās partnerības atbalstam – atlasīti 3 projekti, kam piešķirts 4,9 miljonu eiro finansējums.

Projektu īstenošanu pārvaldīs TEN-T izpildaģentūra Eiropas Komisijas Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorāta aizgādībā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!