• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības bērnu tiesību plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2011., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226645

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par e-parakstiem un e-identifikāciju

Vēl šajā numurā

03.03.2011., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības bērnu tiesību plānu


Kā Eiropas Savienība var palīdzēt aizsargāt bērnu tiesības tiesas zālē? Kā mēs varam nodrošināt, ka pārrobežu aizgādības lietās pieņemtie spriedumi tiek izpildīti pēc iespējas ātrāk? Un kā mēs varam nepieļaut bērnu iebiedēšanu tiešsaistē? Eiropas Komisija 15.februārī iesniedza ES plānu par bērnu tiesību pastiprināšanu, ieviešot praksē ES Pamattiesību hartas principus. Šajā plānā ir paredzēti vairāki konkrēti pasākumi, kurus īstenojot, ES var dot pievienoto vērtību politikai bērnu labklājības un drošības jomā, tostarp veicinot bērniem draudzīgas tiesu sistēmas izveidi, labāk informējot bērnus par viņu tiesībām un gādājot par drošāku internetu bērniem.

“Bērnu tiesības ir pamattiesības,” teica Komisijas priekšsēdētāja vietniece Viviena Redinga, kas ir ES komisāre tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības jomā. “Eiropas Savienībai un tās 27 dalībvalstīm ir jānodrošina, ka šīs tiesības tiek aizsargātas un ka bērnu intereses ir mūsu vadošie principi. Proti, bērniem draudzīgai tiesu sistēmai ir jānodrošina, ka bērnu tiesības tiek vienmēr ņemtas vērā tad, kad bērni ir iesaistīti tiesas procesos – vai nu kā cietušie, aizdomās turētie, vai kad viņu vecāki šķiras un nespēj vienoties par aizgādības tiesībām.”

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Antonio Tajāni uzsvēra nepieciešamību cīnīties pret bērnu seksuālu izmantošanu, kas saistīta ar tūrismu. “Seksuāla izmantošana ir noziegums, rupjš cilvēka cieņas un bērnu fiziskās un garīgās neaizskaramības pārkāpums. Šī ir joma, kurā mums ir vajadzīgas kopējas stratēģijas un starptautiska sadarbība, izpratnes veicināšana un stingra rīcība. Komisijas nesen pieņemtajā paziņojumā par tūrismu ir paredzēti konkrēti pasākumi, lai cīnītos pret bērnu izmantošanu,” viņš piebilda.

15.februārī iesniegtajā ES plānā ir uzskaitīti 11 pasākumi, kurus Komisija īstenos turpmākajos gados. Iniciatīvas mērķis ir atkārtoti apstiprināt ES iestāžu un dalībvalstu stingro apņemšanos veicināt, aizsargāt un ievērot bērnu tiesības visās attiecīgajās ES politikas jomās un pārvērst šo apņemšanos konkrētos rezultātos. ES politika, kas tieši vai netieši ietekmē bērnus, nākotnē ir jāizstrādā, jāīsteno un jāuzrauga, ņemot vērā bērna interešu principu.

Nonākot saskarē ar tiesu sistēmām, bērni var sastapties ar nopietniem šķēršļiem. Viņu tiesības var tikt pat pārkāptas, ja viņi saskaras ar tiesu sistēmām, kas nav bērniem draudzīgas. Turklāt speciāla aizsardzība ir vajadzīga īpaši neaizsargātiem bērniem, proti, tiem, kuri uzaug nabadzībā un sociālā atstumtībā vai ir invalīdi. Saistībā ar priekšlikumu par noziegumu upuru aizsardzību Komisija īpaši ņems vērā bērnus, ierosinot aizsargpasākumus attiecībā uz aizdomās turētiem bērniem un pārskatot noteikumus, kas šobrīd ir spēkā pārrobežu aizgādības lietās.

Komisija aktīvi aizsargās bērnus, kuri lieto tiešsaistes tehnoloģijas, un piešķirs viņiem lielāku rīcības brīvību, kā arī cīnīsies pret iebiedēšanu un uzmākšanos tiešsaistē, saskari ar kaitīgu saturu un citu tiešsaistes tehnoloģiju izmantošanas rezultātā gūto negatīvo pieredzi. Lai palielinātu informētību un sekmētu bērnu aktīvu līdzdalību, Komisija portālā Europa izveidos vienotu, bērniem paredzētu sākumlapu ar viegli pieejamu informāciju par bērnu tiesībām un Eiropas Savienības politiku.

Komisijas rīcība bērnu tiesību jomā ir daļa no Komisijas centieniem īstenot Pamattiesību hartu, kas ir juridiski saistoša ES iestādēm, tām ierosinot tiesību aktus, un dalībvalstīm – ES tiesību aktu īstenošanā. 2010.gada oktobrī Komisija pieņēma stratēģiju Pamattiesību hartas efektīvai īstenošanai. Nākamajā mēnesī Komisija publicēs pirmo gada ziņojumu par pamattiesībām, ar kuru arī uzraudzīs panākumus, kas gūti bērnu tiesību piemērošanā.

Lisabonas līgumā ir noteikts, ka Eiropas Savienībai ir jāveicina bērnu tiesību aizsardzība. Bērnu tiesības ir arī daļa no pamattiesībām, kuras ES ir apņēmusies ievērot saskaņā ar Eiropas Savienības Pamattiesību hartas 24.pantu. Turklāt visas 27 ES dalībvalstis ir ratificējušas Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvenciju par bērna tiesībām.

Stratēģijā “Eiropa 2020” un Komisijas rīcības plānā Stokholmas programmas īstenošanai ir izklāstīts redzējums par 21.gadsimta Eiropu, kurā šodienas bērniem būs labāka izglītība, piekļuve pakalpojumiem un resursiem, kas tiem vajadzīgi, lai viņi kļūtu pieauguši, un kurā būs nodrošināta pārliecinoša viņu tiesību aizsardzība.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!