• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par dabas resursu lietderīgu izmantošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2011., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/226654

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 1.martā

Vēl šajā numurā

03.03.2011., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par dabas resursu lietderīgu izmantošanu

1.martā Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Armands Krauze piedalījās Eiropas Komisijas (EK) organizētā augsta līmeņa darba grupā par zivju izmetumiem jūrā un aizstāvēja tajā Latvijas valsts un zvejnieku intereses.

Eiropas Savienībā (ES) ir vairākas valstis, kuras ik gadu jūrā izmet pat līdz piecdesmit procentiem no noķertajām zivīm, jo tās neatbilst ES izvirzītajām prasībām attiecībā uz zivju izmēriem un citu sugu piemaisījumiem.

Piemēram, nejauši tīklā nokļuvušās mazāka izmēra mencas saskaņā ar ES noteikumiem ir jāizmet jūrā, lai gan tās varētu veiksmīgi izmantot pārtikā. Daļa no izmestajām zivīm aiziet bojā, jo zvejas laikā tās ir cietušas. Zemkopības ministrija vērš uzmanību, ka Latvijas zvejnieki resursus izmanto ļoti lietderīgi un izmetumos nokļūst tikai ap astoņiem procentiem no noķertajām zivīm.

EK uzskata, ka turpmāk vairs nav pieļaujama šāda dabas resursu izšķērdēšana, tādēļ ir jāievieš zivju izmetumu aizliegums, kuru stingri kontrolētu, piemēram, ar novērošanas kamerām uz kuģiem. Arī Latvija neatbalsta dabas resursu izšķērdēšanu, bet uzskata, ka kontroļu vietā ir jāstimulē zvejniekus nepārkāpt noteiktos aizliegumus, piemēram, piešķirot papildu kvotas. Latvija arī kategoriski iebilst pret jaunu finansiālu un administratīvu apgrūtinājumu ieviešanu zvejniekiem.

“Mēs esam pret novērošanas kameru uzstādīšanu uz kuģiem. Tas ES mērogā izmaksās simtiem miljonus eiro un dalībvalstīm radīs papildu izdevumus, jo būs jāpalielina ierēdņu štata vietas, kuri krastā vēros uz kuģiem safilmēto. Tie ir pilnīgi neattaisnojami plāni, jo īpaši finanšu krīzes laikā, kad vairāk ir jādomā, kā veicināt uzņēmumu konkurētspēju un attīstību,” uzsver A.Krauze.

Latvija uzskata, ka zivju izmetumu aizliegumu var ieviest tikai tad, ja to akceptē zvejnieki, tālab kvota dalībvalstīm ir jāpalielina par pašreizējo izmetumu tiesu, kā arī jānodrošina tirdzniecības regulējums, lai turpmāk lietderīgi izmantotu izmetumu zivis. Zemkopības ministrijas priekšlikumi nodrošina, ka Latvijas zvejnieku konkurētspēja un finansiālais stāvoklis nepasliktināsies, ja EK ieviesīs izmetumu aizliegumu. Savukārt ES zivsaimniecības komisāre Marija Damanaki solīja zivju izmetumu aizliegumu ieviest pakāpeniski, vispirms uzklausot dalībvalstu un zvejnieku organizāciju viedokļus.

Ministrijas Preses
un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!