• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai labklājība ik namā un sētā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.1999., Nr. 73/74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22674

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai labklājība ik namā un sētā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

11.03.1999., Nr. 73/74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai labklājība ik namā un sētā

Aija Barča, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja, — "Latvijas Vēstnesim" otrdien, 9.martā

S3.JPG (21860 BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča ir īsta kurzemniece. Dzimusi 1949.gadā Usmas pagastā, bet kopš 1968.gada pastāvīgi dzīvojusi Liepājā. 1972.gadā beigusi Liepājas Pedagoģisko institūtu latviešu valodas un literatūras specialitātē. Kopš 1986.gada jūnija strādājusi sociālās aprūpes darbā, turklāt 1997.gadā kļuvusi par kvalificētu sociālās sfēras darbinieci, apgūstot mācību kursu Sociālā darba un sociālās pedagoģijas augstskolā "Attīstība". Pirms ievēlēšanas 7.Saeimā — no Latvijas Sociāldemokrātu apvienības saraksta — ieņēma Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Liepājas filiāles direktores amatu un bija Liepājas domes deputāte. Bet šā gada 4.februārī Aija Barča ievēlēta par 7.Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju, nomainot šajā amatā Andreju Požarnovu.

— Vairāk nekā 12 gadus esat aktīvi darbojusies sociālo jautājumu nozarē. Vai tas nav īpaši labvēlīgs un sekmējošs apstāklis, jums veicot pašreizējos pienākumus?

— Jā, patiešām tā varētu teikt. Neērti man būtu sacīt, ka nepārzinu sociālos jautājumus. Tos zinu gan profesionālā, gan teorētiskā ziņā, būdama ar tiem saskārusies kā valsts, tā arī pašvaldības funkciju līmenī.

— Kā jūs raksturotu tagadējo Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sastāvu profesionālisma un darba pieredzes ziņā?

— Patlaban komisijā ir 12 Saeimas deputāti. Izņemot mani, tajā darbojas arī Romualds Ražuks no "Latvijas ceļa" frakcijas — priekšsēdētājas biedrs, Valdis Ģīlis no Tautas partijas — komisijas sekretārs, Egils Baldzēns un Astrīda Mūrniece no Latvijas Sociāldemokrātu apvienības, Andris Bērziņš no Jaunās partijas, Oļegs Deņisovs un Andrejs Klementjevs no politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā",Vladimirs Makarovs un Andrejs Požarnovs no apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, Anta Rugāte no Tautas partijas un Helēna Soldatjonoka no "Latvijas ceļa".

Varu teikt, ka visi šie deputāti ir ieinteresēti lietišķi un kontruktīvi strādāt. Un viņi visi arī nopietni strādā. Mēs komisijā esam akcptējuši tādu kārtību, kur par katru no likumprojektiem ir atbildīgs kāds no komisijas deputātiem. Un viņš sāk strādāt ar likumprojektu jau no tā brīža, kad tas tiek iesniegts komisijā, bet darbu pie tā pabeidz līdz ar tā galīgo pieņemšanu Saeimas plenārsēdē. Tādējādi mums vienmēr ir zināms, kurš komisijas loceklis pie likumprojekta strādā un ziņo par tā sagatavošanu Saeimai.

Turklāt mums komisijā aizvien tiek sadalīti pienākumi, izskatot citus svarīgus jautājumus. Tātad demokrātiskā veidā tiek noteikti izpildei komisijai uzticētie uzdevumi.

Tāpat koleģiāli strādājam pie komisijas darba plāna sastādīšanas. Jau esam jau vienojušies par komisijas darba plānojumu līdz pat Saeimas pavasara sesijas beigām, proti, līdz Jāņiem.

Esam izraudzījušies tās vietas, kur tuvākajos mēnešos notiks Sociālo un darba lietu komisijas izbraukuma sēdes. Sēžot tikai Saeimā pie dokumentiem un uzklausot atbildīgas amatpersonas, taču nevar gūt pietiekami pilnīgu ainu par notiekošo. Manu viedokli par izbraukuma sēžu nepieciešamību visi kolēģi komisijā atbalstīja. Līdz ar to aprīļa beigās mēs dosimies uz Daugavpili, kur pētīsim sociālo jautājumu risināšanu visplašākajā nozīmē. Pēc tam maijā būsim Liepājā, bet jūnijā ceram pagūt apmeklēt arī Jelgavu. Līdz šim jau esam bijuši Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kur iepazinām un apspriedām problēmas, kas saistītas ar valsts noteikto pensiju un pabalstu piešķiršanu, pārrēķinu un izmaksu. Saskaņā ar iepriekš sastādīto grafiku komisijas locekļi ir apmeklējuši arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāles Rīgas pilsētā. Šo vizīšu laikā gūtie iespaidi un vērojumi pēc tam komisijā tiek pārrunāti, lemjot par turpmāk darāmo.

Tā kā mūsu komisijas locekļi ir īpaši cieši saistīti ar savu vēlētāju vajadzībām, es aicināšu savus kolēģus Lieldienu brīvdienas pilnībā neizmanot, bet arī šajā laikā doties uz dažādām iestādēm, piemēram, uz valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiālēm, uz Nodarbinātības valsts dienestu, uz Valsts ieņēmumu dienestu, lai noskaidrotu, kā šajās institūcijās tiek veiktas sociālo jautājumu risināšanas funkcijas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!